Laddar annons
Tyska viner till jul och nyår
6 Dec, 2020

Tyska viner till jul och nyår

I år firar vi helgdagarna på ett annat sätt. Kanske är julbordet mer avskalat, definitivt 'mindre' och varför inte en grönare nyårssupé. Alla anledningar till varför man ska välja tyska viner till jul och nyår.

Julhelgen är den mest traditionstyngda mathelgen i Sverige. Detsamma gäller för många andra länder som firar jul, där alla har sina måsten på julborden.

I Tyskland vill man gärna ha stekt gås på julbordet och till den ska det serveras kål i julens färger, rött och grönt. Och då det serveras goda viner i detta vinälskande land.

Här hemma äter vi av tradition olika delar av julgris som inte ligger långt från gås i smakprofilen varför samma drycker passar bra.

Bästa julmaten 2020

Ett år som detta inspirerar till lättare och mindre mat. Många kommer vara mer modesta, hellre lite men desto godare och det utan att behöva tulla på kvaliteten. Ledord kan vara att minska på fett, kalorier och klimatpåverkan, i stället lyfta fram nyttigare och grönare.

På detta moderna och mindre stabbiga julbord har även lättare drycker sin plats. In med de eleganta vinerna. När kombinationen smakar som bäst följer dryckerna julbordets söta rätter, vinerna har en mer eller mindre passande restsötma.

tyska-viner-till-jul-och-nyar-vinbanken

Tyska vita viner till julbordet

Att starta jullunchen med glögg är för många början på julfirandet. Men det är bra synd att fylla magen med socker och russin när man ska äta och dricka gott strax efter. Hellre då en frisk sekt som retar aptiten snarare än stillar den, gärna en 'Extra Trocken' med försiktig fruktsötma.

Julbordets sillar och laxar

Julmat utan saltade och inlagda fiskar finns bara inte. Sillinläggningar som glasmästar- och andra i söt ättikslag trivs bokstavligen som fisken i vattnet tillsammans med en traditionell Riesling Kabinett. Välj ett vin med en lätt sötma i smaken som Kloster Eberbach eller liknande.

Till den gravade laxen kan man ta samma vin. Men frågan är om inte gravad lax trivs ännu bättre med ett torrare vin av rieslingdruvan från Weingut Sander eller Grans-Fassian. Två torra rieslings bland många, vars lätta charmiga restsötma matchar den aningen söta gravlaxsåsen.

En variant på gravad lax är en typ av sashimi. Enkel att fixa med fint skivad lax som får ligga och dra i en halv centiliter sesamolja, ljus soja och yuzo, toppas med rostade sesamfrön.

Vegetarisk julmat

Samma viner passar också till julbordets gröna förrätter som färgglad grönsaksterrin i rött, vitt och grönt (tomat/morot, persiljerot, spenat/persilja t ex), rödbetssallad med äpple och Waldorfsallad.

dekantera-tyska-viner-till-jul-och-nyar-vinbanken

Tyska viner till skinka, syltor och småvarmt

Även om vi lovat att inte vräka på så vill många ändå säkert ha några olika rätter att välja bland. Men trots att vi är färre runt julbordet i år är skinka obligatorisk, likaså rödkål och spjäll samt små korvar. Och julbordets måsten vill ha sällskap av ett lättare rött vin av pinot noir eller spätburgunder, som druvan den heter i Tyskland.

Välj bland många tillgängliga, exempelvis Spindler pinot noir (nyhet den 1 december) eller en gammal trotjänare som Ruppertsberger pinot noir som är en än lättare variant.

Vegansk julmat

Veganerna får ugnsbakad senapsgriljerad selleri eller kålrot, stekt brysselkål i balsamico, finsk rotsakslåda, bakad rödkål med granatäpple och hasselnötter till samma lätta pinot noir-viner.

Janssons Frestelse passar spätburgunder

Janssons är också ett måste på det klassiska julbordet. Vad många inte vet är att kraftigt rött med kryddiga smaker sitter som hand i handsken till Janssons Frestelse. Servera en smakrik fatlagrad Münzberg Spätburgunder som till och med smakar av juliga kryddor som sandelträ, lagerblad och en touch av nejlika och kanel.

Tyska söta viner till sötsaker

Fortfarande tror många att tyska viner är söta fast de flesta vinerna idag är torra eller halvtorra.

Men det finns många fina sötnosar att korka upp till dessert och julens sötsaker. Kloster Eberbach Spätlese eller varför inte den generöst söta Beerenauslese från Dr Loosen. Den senare smakar som en utsökt fruktsallad av ananas, mango, papaya och acaciahonung. Finns bara på miniflaska (187 ml) men räcker bra till fyra pers.

Nyårsmeny på tyska

Bubblor, Sekt, Cremant. Tyskland är världens största marknad för bubblande vin. Det finns en hel del enkla, inte helt torra viner för under hundralappen, men det finns också många väldigt bra för ytterligare en hundring. I vinlistan längre ner kommer förslag på några som passar till nyårsmingel.

Tysk sauvignon blanc till skaldjur

Inte landets vanligaste druva men odlas av några producenter, Graf von Weyher i Pfalz är en av de bättre. Denna, och andra snustorra och lagom aromatiska sauvignon blancviner passar bra som allroundval till både räkor, havskräftor, hummerbitar samt ostron om vinet inte har någon fatkaraktär.

Finaste nyårsmiddagen med pinot noir/spätburgunder

På årets sista middag serveras vilt – rådjur, hjort eller ren. Krydda maten generöst med salt, peppar och ett ministänkt av stjärnanis. Rosta snabbt i en panna, låt sedan gå klart i ugnen. Till maten passar en pinot noir av högre klass med noter av skogsbär och rostad fatkaraktär. Smaker som alla tar hand om nyårsmatens aromatiska kryddning.

Visste ni förresten att en tredjedel av vinodlingarna i Tyskland består av blå druvor med pinot noir (spätburgunder) i täten.

De som hellre lagar finaste fiskrätten till nyår rekommenderas en GG – Grosses Gewächs (druvor från bästa lägen) eller motsvarande med helt torr smak. Dessa viner har både kraft och klass att hålla jämna steg med fina vita fiskar som piggvar, marulk eller hälleflundra.

FOTO OCH I SAMARBETE: Deutsches Weininstitut, DWI.

Vinlista - Tyska viner till jul och nyår

Mousserande Sekt

. R Imperial Riesling Sekt Extra Trocken (76091), 99 kr

Knepigt med vokabulären när det gäller mousserande viner – det skulle kunna bli en artikel om bara det – men Xtra Trocken betyder i alla fall 12 – 17 gr/liter i sötma. Inte mycket, men lite mer än Brut.
Denna Sekt är klart rieslingbetonad med toner av grönt äpple. Trevlig, bra syra och nästan halvtorr med en behaglig och tilltalande sötma på slutet. Mycket bra för sina 99 kr

. Kühn Riesling Sekt Brut 2016 (90601), 229 kr

Mycket seriös rieslingdoft av söta gula äpplen med lätt touch av citrus. Fin mousse, torr med läcker läskande syra, strålande balans och lång god smak. Kan gärna drickas till lite ’finare’ maträtter som gratinerad hummer eller havskäfta. Årets nyårs-skål!

. Claes Blanc des Noirs Sekt Brut 2016 (78838), 225 kr

Stor och tydlig doft av röda äpplen av hög klass (pinot noir), bra brödighet (autolys) efter 30 månaders lagring i källaren. Smakar mycket, djup och fin med utsökt mousse och finfin syra, lite rostad ton som att äpplena skulle varit ugnsbakade. Läcker och god som passar till mat också.

Vita tyska viner

. Kloster Eberbach Kabinett (5810), 109 kr

Bra rieslington med svag petroleumkänsla men också honung och söta äpplen. Halvsöt med bra syra (ska serveras väl kyld) och len fin frukt. Passar utmärkt till klar inlagd sill som lök- eller kryddsill.

.Sander Riesling Trocken (5368), 109 kr

Fräsch mycket ung doft av gröna äpplen och lime. Torr med fin frisk frukt av äpplen och citrus. Passar kanonbra till gravad lax eller lax-sashimi och alla rätter med räkor som skagen eller ägghalvor. Lufta gärna en halvtimme på karaff.

. Von Weyher Sauvignon Blanc (2190), 119 kr

Purung med tydligt grön framtoning av gräs, krusbär och clementinskal. Mycket torr med hög syra och örter som salvia, fänkål, mynta och ostronskal/krita. Pikant pepprig eftersmak. Alla sorters råa skaldjur och helt OK till löjrom med gräddfil också.

.Claes Riesling Sonntheilen 2019 (76494), 228 kr

Detta är en riesling av helt annat slag, stor maffig torr och smakrik till fina fisken som piggvar eller hälleflundra. Stor djup zestig frukt. Torr bra smak med hög syra men balanserad och fin i stramare stil. Håller många år till men god nu efter två timmars dekantering,

Röda viner

. Spindler Pinot Noir 2018 (5341), 149 kr

Ung örtig och bärig mot tranbär, syrliga hallon etc. Torr med lite unga bångstyriga syror som lugnar ner sig efter ett tag. Örtig med hallon, lakrits, lingon och en svag ton av torkad svamp i slutet. Passar fint till rökt, torkat, gravat kött med lingon eller cumberlandsås.

. Julia Bertram Handwerk Spätburgunder 2017 (79862), 189 kr

Verkligen ett bra snäpp upp på kvalitetsstegen med tydlig svalvuxen bärig frukt av skogshallon, men också ekfat som en svag ton av kola. Komplex med djupa smaker, bra syra och överraskande bra tannin. Lång smak med toner av kola/plommon. Finaste grisen som iberica, linderöd eller vildsvin.

. Weingut Münzberg Spätburgunder Godramstein Kalkestein 2016 (79704), 239 kr

Mer pinot noir och ytterligare ett steg upp på stegen. Denna är solmogen och mättad med toner som körsbär i choklad, mynta och varm frukt, nästan lite Kalifornien. Mycket pinot-typisk med bär, örter, lakrits och tydliga fat. Bra tannin. Lite av kraft-pinot som vill ha rådjur/hjort, rotsaker och svamp på nyårsafton. Alternativt till Jansson som vill ha kryddigt vin.

Karl Haidle Lemberger rekommenderades till Jansson men finns tyvärr inte längre i butik. Nästa år!

Sött tyskt vin till dessert

. Dr Loosen Riesling Beerenauslese 2017 (5364), 129 kr 187 ml

Liten flaska med stor smak. Helt underbar doft av alla tropiska frukter man vill ha och lite till. Söt, men inte kladdig alls, mycket fin syra, fina mineraltoner och lååång fin elegant eftersmak.

Artikeln är presenterad av DWI, Deutches Weininstitut. The German Wine Institute is the central communication and marketing organisation of the German wine industry