Ät mer vego, uppmaningen känns helt rätt i januari. Den som vill serverar ett glas vin till vegetarisk gryta.
Vin till smakrik vegetarisk gryta med svamp är en chardonnay av vardagskaliber, precis som rätten är mitt-i-prick, vardagsglad.
Snabbval
RECEPT | Vegetarisk gryta med svamp
4-6 portioner
4-5 svartrötter
2 potatisar
1 purjolök
0,5 liten grön squash
0,5 liten gul squash (ta bara grön om det inte finns gul)
1 paket minimajs, cirka 125 g
2 msk olivolja
1-2 tsk curry
1,5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1-2 msk tomatpuré
1 liter fäska kantareller eller 200 g champinjoner
smör
salt, peppar
Gör så här
1) Skala svartrötterna och potatiserna. Skär alltsammans i bitar och lägg dem i lite kokande vatten. Låt koka cirka 5 minuter. Häll bort vattnet.
2) Ansa, skölj och skär purjon i bitar. Ansa och skiva squasherna, dela ev minimajs.
3) Hetta upp oljan i en grytan eller i en stor panna. tillsätt curry samt rot- och grönsakerna.
4) Låt alltsammans fräsa på svag värme i 10-15 minuter.
5) Blanda vatten, smulad buljongtärning och tomatpuré. Häll blandningen i grytan och låt alltsammans sjuda några minuter. Smaka av.
6) Stek under tiden svampen i smöret tills den vätska som bildas kokat in. Smaksätt med salt och peppar.
7) Strö svampen över den färdiga grönsaksgrytan och servera direkt. Gärna med bröd.
Vin till fylld fläskfilé
1. Morador Chardonnay 2018 (6017)
Agronavarra S.L., Navarra Spanien, 89 kr
Kan finnas i 47 butiker.
Druvor: Chardonnay
Torr, medelfyllig bredare smak av gulvit frukt, lätt karamellig rondör som även smakar av örter. Fin längd.
Omdöme: Trevligt, personligt vin. Gärna till mat.
Betyg: 4
Fler recept finns i Vinbankens receptdatabas. Eller, listan över fler rekommendationer av cava.
Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.