Laddar annons
Vin till kikärtsgryta med rosmarin
2 Feb, 2021

Vin till kikärtsgryta med rosmarin

Kikärtsgrytan är en lättlagad, supergod vegorätt som tar hjälp av säsongens rotsaker. Måltiden får extra knorr från smaken av rosmarin och ett glas rött i festlig magnumflaska.

Vin till kikärtsgryta med rosmarin. Till maten väljer jag ett mjukt vin, gärna med en underliggande sötma av bär, som de röda pinot noirvinerna ofta har. Man kan också lika gärna välja ett vitt vin men undvik alla viner med hårt rostade fattoner eller de mycket strama, syrliga vinerna.

Bättre val är vin i genren, 'mellanmjölk' (med glimten i ögat och som en beskrivning av vinernas allroundambassadörer) som  som pinot blanc, grauburgunder, pinot gris och med mer personlighet i arneis.

Bland röda, andra val, är unga riojaviner av kvalitet crianza fina förslag eller en torr zinfandel (vilka är ganska få, så se upp och var noga).

RECEPT | Kikärtsgryta med rosmarin

2 portioner

400 g kokta kikärter
1 palsternacka
1 bit rotselleri
1 bit kålrot
0,5 gul lök
1 bit purjolök
2 msk olja
2 msk tomatpuré
2,5 dl vatten
2 msk grönsaksfond
svartpeppar
salt
1 lagerblad
1 msk finhackad färsk rosmarin

Gör så här
1) Sätt ugnen på 150 grader.

2) Skölj av kikärterna i kallt vatten och lägg dem i en ugnsfast form. Rosta dem i ugnen i cirka 10 minuter, rör om några gånger.

3) Tärna alla rotsaker, hacka lök och purjolök. Av rotsakerna blir det lagom med ungefär 1 dl av vardera morot, palsternacka, rotselleri och kålrot.

4) Bryn rotsaker och lök i cirka 10 minuter i olja, i en kastrull. Tillsätt tomatpuré och vatten. Smaksätt med grönsaksfond, peppar, salt, lagerblad och rosmarin.

5) Blanda ner kikärterna och låt alltsammans koka i 8-10 minuter. Späd med lite vatten om nödvändigt. Fiska upp lagerbladet före servering.

Jag har lagat rätten av kikärter i burk, man kan givetvis blötlägga egna och koka. Planera är då A och O. Servera rätten med en grönsallas och gott bröd.

Vin till kikärtsgryta med rosmarin

1. Woodbridge by Robert Mondavi Pinot Noir (78437)

Robert Mondavi, Kalifornien, USA, 189 kr för magnumflaska 1,5 liter
Säljs i: beställningssortimentet.
Druvor: pinot noir
Färgen är röd, doften bärig med en modern koltwist. Medelfyllig, mjuk och fruktigbärig smak, solmogna hallon och björnbär, mogna körsbär, lite kryddor och fat.
Omdöme: det är ett enklare vin och ska bedömas som så, att druvkaraktären är lite gömd är naturligt, man kan ej förvänta sig 'mer' av något vin i den billiga genren. Gillar flaskan, mer än boxförpackning.
Passar: utmärkt till alla som gillar vin och att det ska smaka 'gott', tll mindre coronaanpassade sällskap om 4-8 personer och i kombination med vegetariska rätter.
Betyg: 3+

Receptet är hämtat ur boken, Vegetariskt -Mat från trädgårdscaféet Slottsträdgården Ulriksdal. Fler boktips finns här, BOKRECENSION.

Fler recept finns i Vinbankens receptdatabas.

Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.