Av laxresterna svänger du enkelt ihop en festlig laxburgare, med lite sting och stil. Vinet till är vitt och fruktigt.
Vin till laxburgare. Vinvalet är vitt, inget annat för detta recept - och anledningen är enkel: smak av chili och mangochutney ger en mix av hetta och sötma. I kombinationen behövs vin med frukt. Undvik fatrostade vita viner. Andra intressanta vinförslag kan också hittas av druvan viura eller viognier.
Snabbval
RECEPT | Laxburgare med senap, grönt och mangochutney
2 portioner
400 g laxkött, skrap och puts
3 små potatisar
2 morötter
1/2 fänkål
1 röd chilifrukt
salt och peppar
smör, olivolja
2 hamburgerbröd
några salladsblad
1 saltgurka
1 tomat eller 1 paprikaMangochutney
2 mogna mango
1 msk äppelcidervinäger
2 msk brun farin
1/2 chilifrukt
Gör så här
1) Börja md chutneyn. Skala och skär mangon i små bitar. Grovhacka chilin - OBS, håll fingrarna borta från ögonen eller bättre, använd plasthandskar!
2) Lägg mango och chili i en kastrull, häll på farin och vinäger och låt koka i cirka 15 minuter.
3) Mixa i en matberedare eller med en stavmixer till en slät massa/sås. Håll varm.
4) Skala och grovriv potatisarna och morötterna. Hacka fänkålen. Dela chilifrukten, skrapa ur kärnorna och finhacka den.
5) Blanda alla ingredienser. Dela smeten i 8 delar.
6) Stek 8 små burgare gyllenbruna i smör och olivolja. Bygg 2 höga hamburgare, som på bilden.
Vin till laxburgare
1. Marqués de Riscal Organic 2019 (6001). EKO.
Marqués de Riscal, Rueda Spanien, 89 kr
Säljs: 325 butiker av 447.
Druvor: Verdejo
Torr, medelfyllig. Frisk, stram och fruktig. Gul och gröna äpplen, päron med fin längd och en lätt blommighet i eftersmaken.
Omdöme: Trevligt bra köp bland vardagsvinerna. Passar utmärkt till smakerna i fiskburgaren
Betyg: 4
Fler recept finns i Vinbankens receptdatabas.
Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.