23 feb. Systembolagets vinnyheter – hela listan & tabellr

23 feb. Systembolagets vinnyheter – hela listan & tabell

Favoritmarkera

Sammanlagt 41 viner ska butikerna hitta plats för på nyhetshyllan den 23 februari. Orangea viner och röda från Barolo och Barbaresco sticker ut.

TS viner 23 feb. Från Barolo och Barbaresco kommer två av de roligaste vinerna i den här lanseringen. De är signerade Paolo Scavino och Ceretto. Utöver dessa: en Pet nat som man måste ta av sig hatten för och fyra orangea viner. Denna vecka är det väl värt att lusläsa texten i kombination med tabellen där hittar ni en hel del i kategorin ”bra och prisvärt”.

Vinnyheter 23/2 – Champagne och mousserande

1. Vincent Joudart Special Club 2015 (97048), Champagne, 439 kr

Stor och elegant doft med äpplen, vita päron, mandlar, citrusskal, kalk och persika. Medelfyllig eftersmak med grapefrukt sälta och paranöt. En bra Champagne med mycket karaktär från ett mellanår.

2. Reichsrat von Buhl Riesling Sekt 2017 (97050), Pfalz, 199 kr

Ren och elegant smak av gula äpplen, päron, vita persikor, kalk och lime. Eftersmaken bjuder på en lång klang av härligt rena syror, sälta, mineral och citrusskal.

2013 lämnade vinmakaren Mathieu Kauffman rollen som ”chef de cave” hos prestigeladdade Champagnehuset Bollinger och började som chefsvinmakare på Reichsrat von Buhl. Von Buhl hade redan inlett ett ambitiöst förbättringsarbete som hade börjat ge resultat. De stilla vinerna ligger numera nära toppen i Pfalz. Detta vin är ett lyckat exempel på hur bra en sekt kan bli när allt görs rätt från vingård till källare. Utmärk till tapas, tilltugg som chips och tryffelslungade popcorn, sushi eller till en ugnsbakad kyckling i lergryta.

3. Kuntz Riesling Pet Nat 2018 (92764), Mosel 299 kr

Snyggt, rent och aromatiskt med torkad frukt, mandarin, apelsin, persika och lite blodgrape. Trevlig, frisk, ganska lång, lätt pärlande, eftersmak som kompletteras med en välbalanserad, bra syra. Religiös precision i vinmakningen ligger bakom denna eleganta pärlande riesling.

Vad är Pét-Nat

Pét-Nat är en förkortning av ”pétillant naturel” med den ungefärliga betydelsen ”naturligt bubblande”. Det är ett gammalt sätt att skapa mousserande eller pärlande viner. I stilla viner låter man jästen ”äta upp” allt socker som finns i vinet vilket gör att jäsningen avslutas när sockret är förbrukat. I en Pet Nat buteljerar man vinet när en del av sockret finns kvar och jästen fortfarande ”arbetar”. Följden blir att vinet jäser klart på flaskan och biprodukterna är alkohol och koldioxid, som är bubblorna.

Läs om  mousserande vin i alla stilar, från olika länder, ursprung och tekniker.

Orange vin (skalmacererade vita viner)

Veckans lansering innehåller fyra viner i denna svårklassificerade kategori, som i strikt bemärkelse inte är en kategori utan helt enkelt vita viner som jäst med skalen.

Det är inte heller helt enkelt att kategorisera ’orange’ då många andra vita viner, främst av sorten sauvignon blanc, oftast får en lätt kontakt med skalen under tillverkning.

Smakmässigt är vinerna som utger sig för att vara ’orange’ dock ganska långt ifrån både vita och röda viner varför de idag får sin egen rubrik.

4. MFØ Macération Furstentum Ø Intrant 2019 (93400), Alsace, Domaine Weinbach, 235 kr

Ett ungt, lite busigt vin som inte riktigt bestämt sig för vad det ska vara. Apelsin och blodgrape, bråkar med mandarin och aprikos om vem som ska bestämma. När vi kommer till eftersmaken har apelsin och grapefrukt satt ner foten och tagit hem den kampen. Jag saknar lite harmoni och lite syra i detta vin från en av favoritproducenterna i Alsace.

5. Jurtschitsch Belle Naturelle Grüner Veltliner 2019 (90404), Niederösterreich, 169 kr

Stor doft med apelsin, mandarin, honung, humle, gula äpplen, grapefrukt och mandlar. Kryddig eftersmak med blodapelsin och vinteräpplen.

6. Paolo Bea Arberus 2015 (92717), Italien, Umbrien, 499 kr

Aromatisk och stor doft med apelsinjuice, indisk curry, skaltoner, nötter, bivax, marsipan, kanderad frukt och spiskummin. Så långt från mainstream man kan komma. Det finns mycket i detta vin men det är också minst sagt speciellt med en helt egen smakprofil och en egen struktur. Det blir inte mitt val men jag är nog lite för traditionell.

7. Muzsla 2018 (93245), Bott Frigyes, Slovakien, 239 kr

Stor doft med citrusskal, apelsinjuice, ananas och kanel. Torr eftersmak med äpplen, krusbär, mineral och bra syra.

Hur parar vi ihop dessa viner med mat? Att tänka kryddiga rätter med många smaker är en bra början. Indiska curryrätter (stark) eller marockansk kryddig (mild) mat är klockrent. Här blir orangea viner ett bra komplement eftersom mer traditionella viner har svårt att när det blir många olika smaker.

Exempel på råvaror som går bra är rotsaker, aubergine och nötter. Vällagrade fårostar av pecorinotyp är en annan bra kombo. Men se upp – när det är för mycket hetta i maten ska man hålla vinerna borta.

Vita TS viner 23/2 från Tyskland och Österrike

8. Van Volxem Saar Riesling 2019 (92713), Mosel, 179 kr

Aromatisk och moget varmt med gula äpplen, kalk, citrusskaltoner och pomerans. Eftersmaken bjuder på en bra längd, mineral, syra och en tydlig restsötma.

9. Jamek Jochinger Riesling Federspiel 2019 (95427), Wachau, 169 kr

Varm och aromatisk riesling med tropisk frukt som persika, ananas och vita päron kompletterat med gula äpplen och en god dos citrusfrukt. Bra balans med mineral, kalk och en lätt sälta.

10. Nigl Riesling Ried Hocheker Privat 2019 (93300), Kramstal, 379 kr

Ytterligare en varmt mogen kryddig och aromatisk riesling med persika, gula äpplen, päron och citrusskal. Välstrukturerad smak med bra extrakt, skaltoner, grapefrukt och mineral. Om syradetektiven hade kunnat skrapa fram bara något futtigt ytterligare gram syra hade perfektionen inte varit långt borta.

Tyskland, sött vin i TS lanseringen 23/2

11. Ürziger Würzgarten in der Kranklei Riesling Auslese Gk Alte Reben 2019 (93358), Mosel, Wg Dr. Hermann, 347 kr

Aromatiskt, varmt mogen riesling med äpple, päron, örter, bivax, bra struktur, tydlig restsötma, bra balans och fin syra. Riktigt snyggt! Möjligen borde Herr Dr. Hermann skalpella bort en del av det överflödigt långa namnet.

Frankrike, vitt vin i TS lanseringen 23/2

12. Domaine Rougeot Meursault Sous la Velle 2018 (95498), Bourgogne, 499 kr

Det varma året till trots är denna Meursault ren, stram och snygg med gula äpplen, päron, persika och bra integrerad ek. Snyggt balanserad eftersmak med kalk, mineraler och bra syra med fin sälta BRA!! Traditionell vit Bourgogne. Till detta: smörstekt piggvar med ordentligt reducerad vitvinsås och pressad potatis.

Vitt från Australien

13. Polish Hill Riesling 2020 (93246), 299 kr

Stram, riesling från den hypade Clare Valley som ligger cirka 10 mil norr om Adelaide. Producent är Grosset Wines. Vinet smakar av äpplen, citron, vita päron, vita blommor och vita persikor. Komplex eftersmak med härliga mineraltoner, grillad citron och eleganta syror.

NYHETER – RÖDA TS VINER 23 FEBRUARI

Frankrike

14. Domaine Richoux Veaupessiot 2015 (93303), Irancy, 279 kr

Djupt mogen pinot med härligt varm frukt med jordgubbar, vildhallon och mörka körsbär. Medelfyllig, bra, lång eftersmak med rund tanninstruktur, bra balans och en svagt rökt ton. Irancy är en kommun i departementet Yonne i regionen Bourgogne-Franche-Comté i norra Frankrike. Den ovanliga druvan césar är vanlig här.

15. Sancerre Côte de Champtin Rouge 2018 (93308), Loire, 255 kr

Mogen, varmt mörk frukt med körsbär, choklad, mörka örter, paprika och nymald svartpeppar. Bra balans bra struktur, mycket extrakt. Långt fint avslut med kaffe och choklad. Snyggt! Roger Champault är en av de mer namnkunniga tillverkarna i Sancerre.

16. Mas de Libian Khayyâm 2019 (95989), EKO, Rhône, 189 kr

Djupt mogen, fyllig, ung frukt med vildhallon, björnbär, lavendel och ett tjog andra herbes de Provence. Lång eftersmak med bra extrakt, lite körsbärssyror som följs upp av mörk choklad och engelsk lakrits. Servera till en viltgryta eller en riktigt mustig vegetarisk lasagne. Detta vin är ekologiskt certifierat av en druvblandning som är: 80% grenache, 10% syrah och 10% mourvèdre.

Röda TS viner 23/2 från Italien

17. Paolo Scavino Barolo 2016 (92628), Piemonte, 379 kr

OBS! SEN ÄNDRING – FLYTTAD AV SYSTEMBOLAGET TILL 23/3

Bra mogen nebbiolo med jordgubbar, anis, mörka körsbär, läder, tobak och somriga skogsdofter. Riktig snyggt och djupt mogen frukt med balans, komplexitet, kraft och struktur. Det finns inget standard över denna standardbarolo från kanonåret 2016. Den är bara såå snygg! Lufta väl och drick till en bra stenugnspizza med lite tryffel framför brasan. Mysometern slår i topp!

18. Ceretto Barbaresco 2017 (93398), Piemonte, 449 kr

Dov, mogen frukt med körsbär, vinteräpplen, tobak, läder, skog och fat. Lång eftersmak med mineral, syrliga körsbär, te och nougat. En traditionell, bra Barbaresco som passar till en långkokad viltgryta med svamp och några rejäla duttar rödvin.

19. SP68 Rosso Arianna Occhipinti 2018 (95559), Sicilien, 199 kr

Mogen, medelfyllig frukt med viol, vildhallon, jordgubbar, blåbär och slånbär och färska örter. Lång eftersmak med mineral och ett litet inslag av grapefrukt. Inte ett superpublikt vin som bjuder på sig själv men ger man det lite utrymme börjar det konversera så smått! Vinet är gjort på druvorna Frappato och Nero d´Avola men det spelar egentligen ingen roll när Arianna Occhipinto ligger bakom. Hon säger åt varje druva hur hon vill att den ska bete sig, sen gör den som hon sagt.

Spanien och Portugal, röda TS viner 23/2

20. Protos Reserva 2015 (95234), Ribera del Duero, 249 kr

Traditionell mogen Ribera del Duero med koncentrerad, fyllig frukt, plommon, vingummin och rökta fat. Kraftig eftersmak med struktur, balans, lite sälta från ek och mörk kakao.

21. Quinta de Chocapalha Cabernet Sauvignon 2017 (95343), Lissabon, Casa Agrícola das Mimosas, 149 kr

Djup mörk mogen frukt med svarta vinbär, björnbär, choklad och kaffe. Bra längd, bra balans och mörka körsbärssyror avslutar ett trevlig prisvärt vin.

Sydafrikanska röda från Stellenbosch

22. KWV The Mentors Cabernet Franc 2018 (93287), 169 kr

Stor doft med svarta vinbär, plommon, mörka körsbär, gräs, paprika, örter och rökiga fat. Medelfyllig eftersmak med mineral, choklad och kaffe.

23. Eikendal Classique 2016 (95156), 199 kr

Varmt, mogen frukt med svarta vinbär, plommon, örter, kaffe och ek. Lång, medelfyllig smak med örter, kakao och rökta fat..

24. Rust & Vrede Estate Cabernet Sauvignon 2018 (90397), 249 kr

Mogen, mörk och fyllig frukt med svarta vinbär, mörka plommon, svartpeppar, örter och fat. Eftersmaken är koncentrerad med ceder och mogna tanniner. Lite för mycket svarta vinbär gör att vinet tappar komplexitet.

Argentina, röda TS viner 23/2

25. Clos de los Siete 2017 (95873), Mendoza, 189 kr

Stort och kraftigt med, mörk mogen frukt med svarta vinbär, mörka plommon, varma örter och en rejäl dos med rostade fat. Stor, lång och koncentrad eftersmak med kaffe och mörk choklad. Ett välgjort vin med mycket smak men som saknar lite finess.

26. Tres14 2015 (90440), Vista Flores, 399 kr

Djup, fyllig, mörk frukt med björnbär, plommon, svarta vinbär, kaffe, mörk choklad och rökt, ny ek. I eftersmaken fyller det redan fylliga vinet ut än mer och min devis ”smak per krona” slår i topp. Men det blir lite för mycket. En liten anekdot om namnet: Tittar närmre på ”tres14” ser man Pi och det är namnet på Trapiches vinmakare: Daniel Pi.

Båda Argentinavinerna är från en av de viktigaste vinregionerna i Argentina, Uco Valley.

Avslutningsvis, rött vin från USA

27. Freakshow Cabernet Sauvignon 2017 (90645), Lodi, 189 kr

Mogen, fyllig frukt med svarta vinbär, plommon, blåbär, choklad och espresso. Koncentrerad frukt, eukalyptus, lena tanniner och kakao, bra längd. Producenten är Michael David Winery, känd i Sverige för populära viner under varumärket Freakshow.

Tabell

VISA TABELL
tillfälligt sortiment 23 feb.
NamnÅrSB nrUrsprungPrisPoängPrisvärdDrickPassar tillAntal
MOUSSERANDE VIN
Tyskland
Von Buhl Riesling Sekt, 2017, 199 kr, +
Von Buhl Riesling Sekt201797050Pfalz19917+21-260.13840
Frankrike
Vincent Joudart Special Club, 2015, 449 kr, +
Vincent Joudart Special Club201597048Champagne44917.5+21-260.14200
VITT VIN
Tyskland
Petillant Naturel, Sybille Kuntz, 2018, 299 kr, +
Petillant Naturel, Sybille Kuntz201892764Tyskland29916.5+21-23960
Riesling Trocken, Weingut Keller, , 172 kr,
Riesling Trocken, Weingut Keller90205Rheinhessen172 Ej provat4800
Van Volxem Saar Riesling, 2018, 179 kr, +
Van Volxem Saar Riesling201892713Mosel17916.5+21-260.15000
Ürziger Würzgraten in der Kranklei Riesling Auslese Gk Alte Reben, Weingut Dr. Hermann, 2019, 347 kr, +
Ürziger Würzgraten in der Kranklei Riesling Auslese Gk Alte Reben, Weingut Dr. Hermann201993358Mosel34718+21-284.5600
Frankrike
MFØ Maceration Furstentum ø Intrant, Domaine Weinbach, 2019, 235 kr, =
MFØ Maceration Furstentum ø Intrant, Domaine Weinbach201993400Alsace23516=21-25120
Meursault Sous la Velle Domaine Rougeot Père & Fils, 2018, 499 kr, +
Meursault Sous la Velle Domaine Rougeot Père & Fils201895498Meursault49918.5+21-282.4360
Österrike
Belle Naturelle Gruner Veltliner, Weingut Jurtschitsch, 2019, 169 kr, +
Belle Naturelle Gruner Veltliner, Weingut Jurtschitsch201990404Österrike16916+21-244800
Jochinger Riesling Federspiel, Weingut Josef Jamek, 2019, 169 kr, +
Jochinger Riesling Federspiel, Weingut Josef Jamek201995427Wachau169+21-270.12400
Ried Sauberg Tradition Grüner Veltliner, Weingut Ingrid Groiss, 2019, 189 kr,
Ried Sauberg Tradition Grüner Veltliner, Weingut Ingrid Groiss201993309Niederösterreich189 Ej provat480
Ried Hochäcker Privat Riesling, Weingut Nigl, 2019, 379 kr, +
Ried Hochäcker Privat Riesling, Weingut Nigl201993300Kremstal37918+21-28480
Spanien
La Mateo, Bodegas D. Mateos, 2018, 199 kr,
La Mateo, Bodegas D. Mateos201896005Rioja199 Ej provat6000
Italien
Paolo Bea Arberus, 2015, 499 kr, =
Paolo Bea Arberus201592717Umbrien49916.5=21-26180
Slovenien
Bott Frigyes Muzsla , 2018, 239 kr, -
Bott Frigyes Muzsla 201893245Slovenien23915-21-22600
Australien
Grosset Polish Hill Riesling, 2020, 299 kr, ++
Grosset Polish Hill Riesling202093246Clare Valley29918++21-28360
Nya Zeeland
Felton Road Bannockburn Chardonnay Felton Road, 2019, 339 kr,
Felton Road Bannockburn Chardonnay Felton Road201995005Central Otago339 Ej provat216
RÖTT VIN
Frankrike
Petit Août La Mémoire Neuve , Domaine du Petit Août, 2019, 174 kr,
Petit Août La Mémoire Neuve , Domaine du Petit Août201993310Hautes-Alpes174 Ej provat600
Mas de Libian Khayyâm, 2019, 189 kr, +
Mas de Libian Khayyâm201995989Côtes du Rhône18916.5+21-262.36000
Sancerre Côte de Champtin Rouge, Domaine Roger Champault, 2018, 255 kr, +
Sancerre Côte de Champtin Rouge, Domaine Roger Champault201893308Sancerre25516.5+21-272.3240
Veaupessiot, Gabin et Felix Richoux, 2015, 279 kr, +
Veaupessiot, Gabin et Felix Richoux201593303Irancy27917.5+21-282.3600
Château Peymartin , Château Gloria, 2016, 299 kr,
Château Peymartin , Château Gloria201695992Saint-Julien299 Ej provat3000
Château Phélan Ségur , 2018, 479 kr,
Château Phélan Ségur 201890417Haut-Médoc479 Ej provat360
Italien
SP68 Rosso Arianna Occhipinti, 2018, 199 kr, +
SP68 Rosso Arianna Occhipinti201895559Terre Siciliane19917+21-272.34800
Barbaresco Mondino, Piero Busso, 2017, 359 kr,
Barbaresco Mondino, Piero Busso201793243Barbaresco359 Ej provat744
Ceretto Barbaresco , 2017, 449 kr, +
Ceretto Barbaresco 201793398Barbaresco44918.5+22-302.3600
Paolo Scavino Barolo , 2016, 379 kr, +
Paolo Scavino Barolo 201692628Barolo37918.5+22-302.35040
Paternoster Don Anselmo, Tommasi Viticoltori, 2015, 369 kr,
Paternoster Don Anselmo, Tommasi Viticoltori201593247Aglianico del Vulture369 Ej provat480
Paolo Bea Pipparello, 2012, 649 kr, -
Paolo Bea Pipparello201290044Montefalco64916.5-21-262.3180
Spanien
Protos Reserva, Bodegas Protos, 2013, 249 kr, +
Protos Reserva, Bodegas Protos201395234Ribera del Duero24917.5+21-282.36600
STARKVIN
Spanien
Vermouth Artesano Rojo, Alvear, , 199 kr, =
Vermouth Artesano Rojo, Alvear93260Montilla-Moriles19916=21-271.4360
RÖTT VIN
Portugal
Quinta de Chocapalha Cabernet Sauvignon, Casa Agrícola das Mimosas, 2017, 149 kr, +
Quinta de Chocapalha Cabernet Sauvignon, Casa Agrícola das Mimosas201795343Lisboa14916+21-262.36408
Grekland
Yomatari, Domaine Ligas, 2019, 249 kr,
Yomatari, Domaine Ligas201993306Makedonien249 Ej provat280
USA
Freakshow Cabernet Sauvignon, Michael David Winery, 2017, 189 kr, +
Freakshow Cabernet Sauvignon, Michael David Winery201790645Lodi18916.5+21-252.34800
Argentina
Clos de los Siete , 2016, 189 kr, +
Clos de los Siete 201695873Uco Valley18917+21-302.33600
Tres14, Bodegas Trapiche, 2015, 399 kr, =
Tres14, Bodegas Trapiche201590440Uco Valley39917=21-283360
Sydafrika
KWV Mentors Cabernet Franc, Warshay investments, 2018, 169 kr, +
KWV Mentors Cabernet Franc, Warshay investments201893287Stellenbosch16915.5+21-262.32400
Eikendal Classique, 2015, 199 kr, +
Eikendal Classique201595156Stellenbosch19916+21-272.34800
Rust en Vrede Estate Vineyards Cabernet Sauvignon, 2018, 249 kr, =
Rust en Vrede Estate Vineyards Cabernet Sauvignon201890397Stellenbosch24916=21-262.33600
Australien
Balhannah Vineyard Shiraz, Shaw and Smith, 2017, 479 kr,
Balhannah Vineyard Shiraz, Shaw and Smith201792053Adelaide479 Ej provat120
Lenswood Vineyard Pinot Noir, Shaw and Smith, 2018, 479 kr,
Lenswood Vineyard Pinot Noir, Shaw and Smith201892058Adelaide479 Ej provat120
Nya Zeeland
Felton Road Cornish Point Pinot Noir Felton Road, 2019, 509 kr,
Felton Road Cornish Point Pinot Noir Felton Road201995254Central Otago509 Ej provat210

Mer om tabellen och betygen
Johan Edström och Christian Stojkovics betyg samstämmer väl varför tabellen utan vidare kan läsas utifrån likvärdiga kriterier, oavsett vem skribenten är.

Drick
Rekommenderad bästa drick-tid, vanligtvis vinner viner på att lagras.

Mat
Övergripande angivelse, från 0 – 5, till vilken mat som vinet passar till.

Utan mat: 0
Lättare mat: 1
Mellanrik smak: 2
Mäktig och smakrik mat: 3
Ost: 4
Dessert: 5

Antal
Flaskor som lanseras.

Prisvärdhet
Denna skala är subjektiv och är inte bara en ratio pris/poäng, den tar också hänsyn till andra faktorer som t ex hur sällsynt vinet är eller om det har ett speciellt lågt pris jämfört med andra marknader. Prisvärt, dvs = är det betyg de flesta viner förväntas få. Kort och gott ett vin som levererar det man förväntar till det givna priset.

Vinets själ är inte numerisk utan en egen kvalitativ upplevelse.

*vi gör ingen prisvärdhetsbedömning på viner över 3 000 kronor.

Betygskala och poäng i tabellen, Christian Stojkovic

20 – Exceptionellt
19 – Enastående
18 – Utmärkt
17 – Mycket bra
16 – Bra
15 – Över snittet
14 – Anständigt
13 – Tråkigt men korrekt
12 – Obalanserat på gränsen till felaktigt

<11 – Defekt/Felaktigt

Prisvärdhetsskala

++ fynd

+ mer än prisvärt

= prisvärt

– ej prisvärt

Betygskala och poäng i tabellen, Johan Edström

Poäng
Kvalitetspoäng är enligt en 20 poängskala. 10 poäng motsvarar ett som går att dricka men inte mycket mer. 12,5 poäng är OK för ett 100-kronorsvin, 15 poäng OK för 200 kr. Över 18 är ett exceptionellt bra vin och 20 poäng är ett helt fulländat vin.

Recension tillfälligt sortiment, tidigare lanseringar

Lämna ett svar