vin de provence-vinbanken-3

Vad vet du om VIN DE PROVENCE rosé

Sommar och sol med vin från Provence och ett glas rosé ter sig som ett självklart val. Distriktets roséviner är torra, friska och läskande, andra strukturerade eller generösa.

Vad vet du om VIN DE PROVENCE rosé. Det många kanske inte känner till är att rosé torde vara de allra första vinerna. I begynnelsen lär dessa dock ha smakat på ett helt annat sätt än de roséviner vi känner i dag. Mycket senare uppfanns rödvin och än senare än så lärde man sig tillverka vita viner.

Man kan gott säga att rosévinerna glömdes bort ett antal 1 000 år ända fram till tiden efter andra världskriget. Turismen tog fart och platsen dit semesterresenärerna vallfärdade var till franska Rivieran.

De bleka rosévinerna introducerades till turisterna i början av 1960-talet. I dag är rosé ledande och vinerna utmärker sig med god till hög kvalitet och torr, frisk smak och många smaknyanser. Kvalitetsförbättringen kopplas till vinproducenternas investeringar i sina egendomar, i kombination med forskningsresultat från ”Centre du Rosé” i Vidauban, grundat 1999. Centre du Rosé är för övrigt det enda institut i världen som uteslutande ägnar sig åt rosé.

”Man kan säg att distriktets vinodlare återuppfunnit Vin de Provence rosé. Till den stil och smak vinerna har idag”, sammanfattar Gilles Masson, vd för Centre du Rosé.
VAD VET DU OM VIN DE PROVENCE VIN DE PROVENCE ROSÉ-VINBANKEN

Landskapet i Provence är unikt. En skiftande topografi ger många olika, unika förutsättningar. Området är stort med Alperna i norr till Medelhavet i söder, Rhônefloden i väster, i öster vid Massif de l’Estérel nära italienska gränsen.

Jordarna varierar med bergsmassivens sten och vulkaniska inslag till kustlinjens sandiga jordar vilka når fram till det azurblå Medelhavet. Jordmånen i Provence delas in i två stora geologiska grupper, den kalkhaltiga jorden dominerar på västra och norra sidan och den kristallina berggrunden som domineras av gnejser och granite i den östra delen som vetter mot havet.

All vin-tillverkning kräver kunskap, bra verktyg och kompetens. Oavsett om man gör rött, vitt eller rosé. Exempelvis är det viktigt att ha koll på jäsningen och oxidationsprocessen. För rosévin framförallt.

Vad vet du om VIN DE PROVENCE rosé

1. Hur smakar rosévinerna från Provence

Vinernas breda spektra aromer, färger och stilar gör att de tilltalar alla smaklökar. Från friska, fruktiga spänstiga till de mer generösa och strukturerade vinerna.

2. Vilken är rosévinets bästa serveringstemperatur

Servera rosé mellan 8-10 grader. Ta gärna ut rosén några få minuter innan vinet ska serveras så att alla aromer kommer fram.

3. Vilken färg har distriktets roséviner

Vinerna har en stor palett rosa färger. Från blekt rosa nyanser till persika, mango, laxrosa och antikrosa. Bland dessa finns många undernyanser.

4. När ska man dricka rosé

Tiden är sedan länga förbi när rosé bara dracks på sommaren. Torra, friska viner från Provence dricks året om. Rosé framförallt. Vinerna fungerar lika bra till midsommar som till det moderna julbordet. Rosévinerna passar också de asiatiska och mexikanska köken som till många klassiska svenska rätter. Svaret på frågan är därför, vinerna passar hela året!

5. Vilka är druvorna i Vin de Provence rosé

De är alltid blandningar, så kallade ’blends’. Blå druvor är cinsault, syrah, grenache, tibouren och mourvedre. En eller flera av dessa är minst 50% av blandningen.

6. Hur tillverkas distriktets rosévin

I Provence använder vinmakarna främst blå druvor för rosé. Den största utmaningen vid tillverkningen är timing och precision. Bästa resultat ger kombination mellan rätt mognad på druvorna, med en skyndsam, sval transport till vineriet och en tillverkning som startar omgående. I dag låter många vinmakarna blå druvskal ge färg till musten, tekniken kallas urlakning eller maceration på vinspråk.

Druvjuice får macerera i en tank mellan 2 till 20 timmar, under kontrollerad temperat mellan 16°C till 20°C. Druvskalens pigment och smakaromer överförs till druvjuicen som nu får sin färg och smak. Vissa vinmakare tillverkar (vinifierar) sina roséviner genom att pressa druvorna direkt. Processen utförs långsamt, under tiden som de blå druvskalen avger en ljus, rosa färg.

7. Kan man lagra Provence viner rosé

Man kan alltid njuta av dessa viner, oavsett om årgången är den senaste eller äldre. Sant är att mognad visar sig i färg, doft och smak. Roséfärgen skiftar från det unga vinets klara rosa färg till nyanser av laxrosa. Smaken får fler aromatiska uttryck och går mot kryddiga, blommiga och moget fruktiga smaker med mognad. Smakerna breddas och fördjupas.

Man kan således välja den näst sista årgången av ett rosévin som ett gourmetvin. Vilket vi även gärna rekommenderar för nyfikna vin- och matälskare. Det är hög tid att omvärdera rosévin, ur alla aspekter.

8. Vin de Provence rosé – tre dominerande ursprungsbeteckningar

Det många kanske inte tänker på är att Vin de Provence rosé har flera ursprungsbeteckningar, så kallade AOP-klassificeringar. Det tre främsta är Côtes de Provence (med områdesspecifika ursprungsbeteckningarna Saint-Victoire, Fréjus, La Londe, Pierrefeu och Notre-Dame des Anges som alla lyfter jordmånens unikhet), Coteaux d’Aix-en-Provence och Coteaux Varois en Provence. Provence sträcker sig från Alperna i norr till Medelhavet i söder, i väster med gräns mot floden Rhône, i öster vid Massif de l’Estérel.
vin de provence-vinbanken-2

VIN DE PROVENCE VINTURISM

Vingårdarna i Provence rankas bland världens vackraste. En anledning är närheten till Medelhavet som stundtals är påtaglig. I Provence är vin en del av kulturen. En anrik historia 1000-tals år tillbaka i tiden knyter historiska berättelser till nutid, bland annat till rosévinet.

Men det handlar också om livsstilen och om mat och dryck. För semesterfirare finns otaliga restauranger och hotell att besöka och man kan besöka vingårdar för ett samtal med den småskaliga odlaren. Eller göra besök till något av världens mest berömda vinhus för roséviner.

Gå på upptäcktsfärd, vandra genom vingården, provsmaka och avsluta med ett besök hos den lokala restaurangen för att njuta vinerna till mat är höjdpunkter. För dem som vill träffa vinmakarna finns även möjlighet att bo på vingården.

UPPTÄCK OCH UTFORSKA VINVÄGAR I PROVENCE

Vin de Provence rose-vinbanken

LIVSSTIL OCH TREND I PROVENCE

Vin de Provence är i en uppåtgående trend. En anledning är att vinerna passar till många tillfällen. Det kan vara uppsluppna tillställningar med eller utan mat eller som vinval till en lagad middag. Beroende på rosévinets struktur och stil kan den som vill matcha sitt vin till exotiska smaker, heta kryddor och givetvis till rätter från de traditionella köken. Vin de Provence rosé bjuder helt enkelt generöst in vinälskare till sociala tillfällen!

FAKTA: Provence viner i Sverige och i världen

• Sverige är den 6e största exportmarknaden (2020) räknat i volym med 1,78 miljoner buteljer/år.

• Provence är den enda vinregionen i världen vars 90% andel av rosévin står för merparten av produktionen. Regionen är även känd som rosévinernas ursprung.

• I Provence tillverkas 38% av de franska AOP klassificerade (ursprungsbetecknade) rosévinerna.

• 166 miljoner buteljer vin tillverkades i Provence 2020, 151,5 miljoner var rosévin.

• Provence tillverkar 4,2% av världens roséviner.

• 40 % av Provence viner exporterades 2020.

ARTIKEL I SAMARBETE Wines of Provence