Aveleda_folk_1410x165px (1)_banner_vinbanken_juni
vin-till-anka-med-sparris-kalsallad-apeslin-vinbanken

Vin till ankbröst med grön sparris, kålsallad och apelsin

Favoritmarkera

Att blanda sälta och sötma är ett välkänt trick i köket. Prova receptet på ankbröst till just det här rosévinet och var beredd på en smakupplevelse långt över den vanliga.

Vin till ankbröst med grön sparris, kålsallad och apelsin. Blanda tunna apelsinklyftor med rödlök, grönkål, honung och olivolja (för sötman). De söta tillbehören blir ett perfekt komplement till ankan och de ugnsrostade potatisarna samt sparrisarna (sälta).

DIREKT TILL |

Både vinet och maten är något extra och väl värda ett festligare tillfälle. Undertecknad hoppade bokstavligen jämfota av smakglädje – en middag för smaknjutare, en fantastisk kombination helt enkelt.

RECEPT | Ankbröst med grön sparris, kålsallad och apelsin

2 personer

450 g delikatesspotatis
1 tsk olja
salt
peppar
200 g ankbröst
250 g grön sparris
0,5 rödlök
1 apelsin
1 förp finbladig grönkålsmix (à 65 g)
0,5 msk flytande honung
1 msk olivolja

Gör så här

1) Tina ankbröstet (om frysta).

2) Sätt ugnen på 225°C.

3) Dela potatisen och blanda den med oljan och krydda med salt och peppar. Rosta potatisen mitt i ugnen, cirka 25 minuter.

4) Bryn ankbröstet med fettsidan ner i en stekpanna tills det får fin färg, krydda med salt och peppar. Ansa sparrisen och lägg den och ankbröstet i ugnen på plåten tillsammans med potatisen.

5) Stek klart ankbröstet mitt i ugnen ca 12 minuter eller till dess köttet har en innertemperatur på 58°C.

6) Skala och skiva rödlöken tunt.

7) Skala apelsinen och skär ut apelsinfiléerna.

8) Blanda rödlök, apelsinfiléer och grönkålsmix med honung och olivolja. Krydda med salt och peppar.

9) Skär ankan i skivor och servera med potatis, sparris och kålsallad.

Vintips – vin till ankbröst med grön sparris, kålsallad och apelsin

• Clos Cibonne Cuvée des Vignettes 2019 (74457)

Clos Cibonne, Provence Frankrike, 299 kr
Druvor: 90% tibouren, 10% grenache
Torr, fyllig. Fruktig, smakrik, lätt karamellton, inslag av sötsyrlig körsbär, kvitten, aprikos, mogen apelsin, örter och mineral. Nyanserad.
Omdöme: Fantastiskt rosévin.
Passar till: jag serverade vinet till rosastekt anka, grön sparris, kålsallad och apelsin. Magiskt gott!
Betyg: 5-

LÄS MER OM Clos Cibonne – tillverkare av rosévin som liknar få andra. Provning och bakgrund.

FLER RECEPT MED ANKA, ELLER ANDRA MATRÄTTER MED VINFÖRSLAG

Vinbanken har många receptförslag, de flesta med ett vintips. Viner byter årgång men också pris – med förslagen vill vi visa på en stil, typ och smakriktning av vin, som passar bra till maten.Välkommen att besöka vår receptsida.

Lämna ett svar