Laddar annons
Sophie Christmann för traditionen vidare på anrika egendomen i Pfalz
27 Jun, 2021

Sophie Christmann för traditionen vidare på anrika egendomen i Pfalz

Ung, ambitiös och väl förberedd för uppgiften att ta över familjeegendomen A. Christmann i distrikt Pfalz. Möt Sophie Christmann - en av Tysklands kommande stjärnvinmakare.

Sophie Christmann har vuxit upp i en vingård. Inte vilken som helst utan en egendom som tillhört familjen Christmann sedan 1508. Vineriet grundades 1798. Sophie är i rakt nedstigande led 8e generationen vinmakare.

Det har alltid funnits något barn i familjen som intresserat sig lite extra för druvodling och vintillverkning.

- Och det är inte alltid den äldsta i syskonskaran som tagit över driften av vingården, säger Sophie. Själv är hon äldst av 4 syskon. Det har inte heller varit så att uppgiften gått i arv till en manlig familjemedlem. Jag är redan den 3e kvinnliga vinmakaren i familjen, avslutar Sophie.

Sophie Christmann förvaltar anrik egendom

Hur det kom sig att Sophie skulle bli vinmakare vet hon inte. Uppväxten var det den var och vingården var alltid nära. Att pappa Steffen Christmann varit en föregångare i Tyskland vad det gäller ekologisk jordbruk när han konverterade om odlingarna redan 2004 har säkert bidragit till många diskussioner runt middagsbordet. En mycket viktig anledning till att Sophie, som vuxit upp med vetskapen av hur viktigt det är att vårda jorden för att göra bra vin nu själv är en ambassadör för biologisk mångfald och hälsa i marken hon brukar.

Steffen Christmann har över åren gjort sig ett internationellt namn för sitt konsekventa arbete med jorden i vingården. Dess välmående och inneboende förmåga att tackla olika väder och påfrestningar som exempelvis perioder av torka var något Steffen förstod tidigt. Och A. Christmanns rieslingviner är tydliga bevis som styrker den tesen. I dag pågår ett intensivt arbete för att konvertera vingårdarna till biodynamiska odlingar.

Att Sophie har intresserat sig för det arbetet ter sig som självklart och arvet att vårda, sköta och se till hälsan i vingårdarna som sin far, eller som farfar har därmed gått i arv. För övrigt är farfar, 92 år, med på alla dagliga, morgonmöten kl. 6.45.

Frisk jord i vingården hos A. Christmann

’Att arbeta biodynamiskt i vingården är helt nödvändigt’, säger Sophie som lägger till att den friska vingården har en inbyggd förmåga att behålla vatten. Något som under senare år visat sig vara helt avgörande under längre perioder av extrem torka.

I den konventionellt brukade vingården passerar vattnet som i ett såll, ’vi har till och med kunnat se det hända framför våra ögon i våra grannars vingårdar’, säger Sophie och fortsätter, ’grannegendomarna har nu påbörjat omställningen till ekologisk odling’. En annan synpunkt Sofie uttrycker när vattenfrågan i vingården kommer på tal är att de tyska skördarna borde bli mindre i framtiden.

Klimatet i Pfalz påminner i dag om hur det var i Bourgogne på 90-talet. Därför trivs pinot noir speciellt bra. Men även riesling som nu med en lätt oxidation trivs och visar sig ge mer stabila viner. 'Det är bra och vi är inte rädda för oxidation', konstaterar Sophie (jämför gärna svar i kommande artikel med Xavier Vignon i södra Rhône 15/7).

Nödvändigt att anpassa vinodlingarna till varmare väder

Tillbaka till vingården. Sophie berättar om hur hon söker kunskap från varmare odlingsplatser, som vingårdar på Teneriffa. Att kunna tillverka ’svala’ viner i bevisligen stekheta distrikt är inte en slump.

Man behövere bland annat arbeta med beskärningstekniker för vinrankans lövverk. Inga löv tas bort från vinstockarna, så kallad de-leafing är sedan länge ett minne, och hos Christmann tuktas inte heller långa grenar på vinplantorna (som man gjorde förr).

’Det är bra att långa grenar, med mycket löv bildar tak över druvorna som skydd för solen’, säger Sophie.

A. Christmann - bara vin av druvor från egna odlingar

Christmanns köper inga druvor. Tillverkningen av vin är endast av druvor från egna 20 hektar vinodlingarna. Alla viner är ekologiskt certifierade. Att följa utvecklingen i vingården året om är viktigt när man vill göra toppvin säger Sophie och konstaterar att med en 20 hektar stor egendom är det möjligt att ha kontroll. Hon kan vara med i alla steg och moment som sker i arbetet, året om, utomhus som i källaren. Därför finns ingen plan för att A.Christmann ska växa sig större. Årsproduktionen är 120 000 flaskor kommer inte utökas.

Druvorna plockas för hand hos A. Christmann. Skördearbetet är slitsamt och arbetskraft allt svårare att få tag på. Bland de tekniska innovationer som tilltalar Sophie mest är den robot-plockare som redan används hos frukt och bärodlare och som hon tror kan komma att göra stor nytta framöver i vingården. 'Kan tekniken hjälpa oss skörda, lika varsamt och med urskiljning som nu har vi kommit en bra bit på väg', säger Sophie.

Visste ni förresten att 90 procent av A. Christmanns 20 hektar vingårdar är klassade som Erste Lage och Grosse Lage. Man gör inga ’single vineyard-viner’ (vin från enskild vingård).

LÄS MER

1) A. Christmann rankas bland Tysklands bästa viner, de så kallade Prädikatsweingüter, VDP

2) Läs om den tyska vinklassificeringen här.

Allt tidigare skördar i Tyskland

Farfar skördade druvorna i oktober. Sophie påbörjar vanligtvis arbetet i augusti (2017, 2018). Ett undantag är årets skörd, som beräknas ske i mitten av september. Anledningen var den köldvåg som svepte över Europa i mitten av april och som förstörde många vingårdar, frukt och bärodlingar i Frankrike och andra länder. I Tyskland skadades inga odlingar. Vädret var kallt fram till dess i Tyskland och växtligheten var fortfarande i vintervila. Blomningen startade sent och allt gick bra utan incidenter av frost eller hagel.

När druvorna väl är bärgade och i källaren fortsätter arbetet på ett traditionellt sätt. ’Vi gör så lite som möjligt och vi undviker all inblandning, den naturliga processen är den bästa’, säger Sophie.

Om Sophie Christmann

Ålder: 27 år
Utbildning: batchelor of science and oenology* i Geisenheim
Länk Wikipedia: oenologi är läran om vin och dess tillverkning.
Familj: mamma, pappa, 3 syskon, farmor och farfar, pojkvän.
Projekt: mousserande vin enligt den traditionella metoden,
Sektgut Christmann-Kaufmann, Gimmeldingen

 

sophie-christmann-pfalz-germany-vinbanken

Vinprovning med Sophie Christmann

1. A. Christmann Riesling 2019 (5882), EKO, 145 kr

Gutswein, alkoholhalt: 11,5%
Frisk, stor och ren doft.
Torr, medelfyllig, renfruktig av gröna och rödgula äpplen, touch av päron, örtig, lätt saltkant. Stramsyrlig längd. Kan sparas 3-4 år.
Passar bra för många tillfällen, som ett glas friskt vin, till skaldjur, kokta fiskrätter, sallader och getost.
Betyg: 4

Tillverkningen (vinifikationen) ger smaken djup och nyanser. Vinet har delvis vilat på stora ekliggare, en del i ståltank.

2. IDIG GG Riesling 2018 (96111), EKO, 455 kr. SLUTSÅLD.

Färgen är gul. Doften bred av gula frukter, äpplen. Smaken är fyllig, generöst fruktig, nästan med en mandelkärna, aprikoston, grape, äpplen, örter. Nyanserad, bred ton ändå elegant. Nyanserad, elegant.
Betyg: 4+

Varmt år. Största skörden man sett i Tyskland. Man kan söka efter två stilar av vin från år 2018:  vin från vinmakare som skördat tidigt eller bland dem som skördat sent (med resultat av lägre syra).

Spätbburgunder planterades mellan år 1975-80 av farfar. Sophies far Steffen, inga. Sophie har planterat 4 hektar.

3. Spätburgunder Pfalz 2017, EKO.

Estate wine. Druvor huvudsakligen från Kappelberg.
Kryddig. Stor och tydlig skogsdoft med ren bärton av 'pinot' - omisskännlig. Fyllig. Fruktig och bärig, elegant, snitsig, bärig och ren, hallon och mogna vinbär, kryddig, örter smak av skog. Nyanserad och komplex.
Bra längd, nervig. Gillar vinet skarpt!
Betyg: 5

'2019 only 5% oakbarrel, and only second use of barrels. Maybe this is the best formula', säger Sophie.

4. Spätburgunder IDIG GG 2018, EKO.

IDIG är ett namn man ej vet bakgrund till, stammar från 1300 talet, kan ev vara ett romerskt tecken. GG står för Grosses Gewächs, är den högsta klassificeringen för torra viner i organisationen VDP.

Tydlig pinot doft, skogstoner, mogen röd frukt, soliga röda bär som hallon och björnbär. Fat. Fyllig, stor och nyanserad, bär och röda mogen frukt, kakao, tät, lätt tobak och, nyanserad. Kommer bli bra, ung i dag. Spara/lagra.
Betyg: 4

Kommande: 2019 är den bästa pinot Sophie gjort, vinet är precis nybuteljerat, bara 6 veckor sedan.

Fram till nu har man bara tyska kloner av spätburgunder. Från årgång 2021 finns inblandning av franska kloner. Angående frågan om fat: Pappa Steffen har alltid köpt fat från Bordeaux. Sophie köper faten från Bourgogne, lätt rostade fat.

TIDIGARE ARTIKLAR

Weingut A. Christmann i Pfalz

SE FILMEN MED SOPHIE PÅ VINBANKENS YOUTUBE