Laddar annons
FLÄDIE MAT & VINGÅRD – ÅRET SOM  BLEV EN NYSTART
12 Aug, 2021
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

FLÄDIE MAT & VINGÅRD – ÅRET SOM BLEV EN NYSTART

Carina och Håkan Wikholm på Assmåsa skulle egentligen bygga ett vineri. Men det blev blev mycket mer än bara det.

FLÄDIE MAT & VINGÅRD. I stället blev det så att de köpte ett vineri plus en vinodling ,med tillhörande kringverksamheter.

- När Flädie Mat & Vingård gick i konkurs i mars 2020 såg mina föräldrar värdet i hela anläggningen och ville förvärva allt och utveckla den. Två månader senare var de ägare till verksamheten, berättar Philip Wikholm från ägarfamiljen.

VINMAKARE FRÅN KINA

Philip Wikholm arbetar i vingården men även på vineriet tillsammans med den kinesiske vinmakaren Jason Ding som är utbildad i Kina i fermentering (jäsningstekniker) och nya vinsorter. Tidigare jobbade Jason även med den lokale vingurun Murre Sofrakis. Efter försäljningen av vingården fortsatte Jason sitt arbete med Flädie medan Murre lämnade plats för Philip.

På de 2,5 hektar stora odlingarna utanför restaurang- och konferenslokalen odlas 9000 vinrankor. 40 procent av druvorna är gröna och 60 procent är blå. Solaris, phönix och rondo och cabernet cortis är druvorna man odlar. Produktionen omfattar allt från mousserande till sött.

Vinskörden 2020 blev extremt bra. Speciellt för druvorna till deras mousserande vin, något som känns extra positivt då restaurang-verksamheten låg helt nere förra sommaren.

ETT TURBULENT ÅR

Jens Malmhagen, driftschef på Flädie Mat & Vingård ansvarar för hotell och restaurangverksamheten. Han tillträdde i september 2020, samtidigt som restaurangverksamheten startades upp igen efter konkursen.

Så här säger han om förra årets omtumlande händelser:
-Bröllop är en av våra specialiteter. 2020 var 80 bröllop inbokade. När pandemin kom avbokades samtliga. Vi öppnade bokningen igen i juli och sålde många paket med vingårdsvandring. September var ganska bra och oktober var en riktig bra månad . Det var fullt varje helg. November och december var också fullbokade fram till att Lövén gick ut och sa att andra vågen var här. Då avbokades allt.

Från och med årsskiftet vände det uppåt igen. Det innebar fullbokade vinprovningshelger men också konferenser under veckan.

Konferensmarknaden började komma i gång under maj i år. Även bröllop har börjat att bokas.

-Sommaren 2022 finns ingen ledig tid att boka för bröllop, säger han och berättar samtidigt att hela anläggningen nu kommer att utökas och moderniseras. Detta innebär bland annat en omfattande renovering med en dubbelt så stor restaurang samt automatisering av vineriet. På sikt finns även planer på ett med spa och ytterligare 14 rum.

sofia-molstad-fladie-mat-och-vingard-skanska-vinvagen-vinbanken Sofia Mölstad, sommelier och hovmästare.

MAT OCH VIN I KOMBINATION

På Flädie Mat & Vingård kör man fasta menyer. Hovmästare Sofia Mölstad, tillika sommelier, pratar ihop sig med köksmästaren Lena Ylipää Abrahamsson och sätter sedan mat- och vinmeny för en månad åt gången. Vid mitt besök är det vårmenyn som är aktuell. På denna finns bland annat sparris med kvabbsorom och flarn av kallrökt hjort.

Till huvudrätt serveras en lättrökt skånsk hjort från Assmåsa med flera tillbehör inklusive ramslöksemulsion och färskpotatis. Desserten består av rabarberconsommé med hemlagad vaniljglass, rosa drömmar och brynt vit choklad. Gårdens viner samt ett utländskt alternativ finns föreslagna på en särskild vinmeny. De flesta gästerna är mycket mat- och vinintresserade.

VINPROVNING PÅ FLÄDIE VINGÅRD

Att Sofia ofta håller vinprovningar och är van att ge tips på lyckade kombinationer märks när hon presenterar och kommenterar några av vinerna från Flädie.

Ebba Brut 2018 är deras mousserande vita vin gjort enligt traditionell metod. Vinet har stor mousse och bra syra. Solaris och phönix är de gröna druvorna som ingår.

-Ett gott skaldjursbubbel med en sockerhalt under 3 gram, säger Sofia

Ebba Brut Rosé uppfanns 2017 som var ett dåligt vinår. De röda druvorna mognade inte tillräckligt för att göra rödvin på. Då gjorde den tidigare vinmakaren ett rosébubbel i stället.
-Passar till en somrig sallad med jordgubbar, smultron fetaost och hallonvinägrette ,säger hon.

Aniara är Sofias favorit. Det är ett stilla vitt vin gjort på den gröna druvan solaris. Ett typiskt svenskt vin.

-Jag gillar att man känner druvans karaktär. Solaris ger krispiga vita viner med karaktär av äpplen citrus grapefrukt lime citron. När vinet stått lite i glaset märks också persika och aprikos. Personligen gillar jag att dricka det som aperitif med skaldjurstillbehör.

Även till rena fiskrätter som pocherad torsk med citrussås eller en torsk-carpaccio med äpple, grapefruktsalsa och limevinägrett är vinet perfekt. Sofia berättar också att Aniara finns i två fatlagrade varianter där Aniara Barrique, som lagrats 7 månader på kaukasisk ek, är aktuell just nu.

VAR FINNS VINERNA FRÅN FLÄDIE VINGÅRD

Förutom att besöka Flädie Mat och Vingård som privatgäst eller konferensdeltagare (bara för att dricka) kan man köpa vissa av vinerna från Flädie på några lokala Systembolag i Lund, Lomma och Malmö. Det finns även möjlighet att beställa fler viner genom Systembolagets online-service. Restauranger runt omkring har också en del av dessa viner liksom Vinmonopolet i Norge.

AKTUELLA VINER

Utöver vinerna som nämns i texten finns två årgångar av det röda vinet Lepores (namngivet efter alla harar som lät sig väl smaka av vinrankorna den kalla vintern 2010.) Det är ett fatlagrat vin gjort på Rondo med inslag av vanilj, svarta vinbär nejlika och tobak.

I juli är det säljstart för Adonis Rosé, ett stilla rosévin, samt Hugo Rondo, ett mjukt bärigt vin. Vissa år gör man även ett sent skördat vin. Late Harvest Solaris. Druvorna är skördade i slutet av oktober och får sedan vila på ståltank för doft och fräschör.

karta-fladie-mat-och-vingard-vinbanken-skanes-vinvag

KONTAKT

Flädie Mat & Vingård
Flädie Mejeriväg 19
237 91 Bjärred
www.fladiematvingard.se
[email protected]

TIPS TILL BESÖKAREN

På https://turistkanalen.se/kommun-karta/128/lomma finns fler tips om utflykter bad och boende för den som besöker Lomma kommun.

LÄS MER I VÅR SERIE OM SKÅNSKA VINGÅRDAR

1) SKÅNSKA VINGÅRDAR SOMMARENS RESMÅL
2) SÖDÅKRA - PRISAD VINGÅRD VID KÄND CYKELLED

SPÄNNANDE TILLBAKABLICK

Vinbankens stora provning av svenska viner 2010