Halloween for manga gaster- mat och dryck-vinbanken

Halloweenfest för många gäster – mat och dryck

Favoritmarkera

Dörrar som gnisslar, katter som slåss och hoande ugglor. Det är dags för Halloweenfest – välkomna!

Vin till Halloweenfest. Pumpasoppa är ett måste, den värmer och smakar lika gott med pumpabröd som med ett glas vitt, lätt fatmjukt och vaniljsmakande vin.

Och när mörkret faller är det extra härligt att tända ljus och pynta med roliga dekorationer i orange.

Maten ska helst vara lika otäck som i fantasin. Vad sägs om att frysa in röd saft i en plasthandske eller att spindlar och ödlor faller ur de vackert vikta servetterna.

Och det är bara din fantasi som sätter gräns för hur otäck middagsbjudningen kan bli.

Meny för en Halloweenfest

1. Blodiga handen – fördrink för orädda.
2. Pumpasoppa med pumpabröd.
3. God, värmande drink av äppeljuice och calvados.

RECEPT | Blodiga handen

Placera bålskålen i en kittel fylld med läsk. Kolsyresnö ligger runt bålskålen. Den blodiga handen är av körsbärsdryck, vatten och karamellfärg som fått frysa i en tunn plasthandske över natten.

8-10 personer

2 dl koncentrerad lättdryck med körsbärsmak
1 liter vatten
Några droppar röd karamellfärg
1,5 liter fruktsoda eller sockerdricka.
2 små genomskinliga plasthandskar.

Gör så här

1) Blanda lättdrycken med vatten och karamellfärg.

2) Fyll handskarna med blandningen. Förslut väl med gummiband.

3) Lägg handen i frysen minst 6 timmar eller över natten.

4) Häll upp fruktsoda i en bålskål.

5) Ta bort plasten rund handsken och lägg den i bålskålen.

3) Ställ bålskålen i en kittel med kolsyreis.

Den som vill spetsar bålet med starka droppar.

RECEPT | Pumpasoppa

Laga soppan dagen före kalaset.

8-10 personer

1 kg pumpa (800 g utan skal)
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 röd spansk peppar
2 tsk orientalisk curry
1 msk rapsolja
2 dl passerade tomater
5 dl hönsbuljong
2 dl kokosmjölk
1 tsk salt

Till servering

Finstrimlad röd spansk peppar
bröd med färskost

Gör så här

1. Skala och skär pumpan i mindre bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Dela och kärna ur pepparn. Fräs pumpa, lök, vitlök, peppar och curry i olja, i en stor gryta cirka 3-4 minuter.

2. Tillsätt tomater och buljong. Låt koka 15-20 minuter, eller tills pumpan är mjuk. Mixa soppan slät. Häll tillbaka soppan i kastrullen och vispa ner kokosmjölk. Låt koka upp och smaka av med salt. Garnera soppan med finstrimlad spansk peppar.

Servera med pumpabröd och färskost. Pumpakärnor ger god smak åt brödet. Alternativ är solroskärnor.

RECEPT | Pumpabröd

10 personer

25 g jäst
5 dl ljummet vatten (37 C)
2 tsk salt
Ca 13 dl vetemjöl (780 g)
2 dl pumpa- eller solrosfrön
Ev 0,5 tsk flingsalt

Gör så här

1. Rör ut jästen med vattnet. Rör ner salt och nästan allt mjöl. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig ca 8 min för hand eller 5 min i maskin. Låt den jäsa ca 1 tim under bakduk.

2. Sätt ugnen på 250 C. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 4 längder. Baka ut till baguetter och rulla in pumpafrön. Lägg längderna på plåt, på bakplåtspapper. Strö på flingsalt.

3. Grädda i mitten av ugnen 12-15 minuter. Låt svalna under bakduk.

Vin till Halloweenfest – och till pumpasoppa för Halloween

• Las Moras Reserva Chardonnay 2020 (16018)

Finca Las Moras, Cuyo, San Juan Argentina, 79 kr. EKO + vin i PET-flaska.
Druvor: chardonnay
Torr, medelfyllig. Solgula frukter av äpplen, en hint vit persika och smak av mango. Lättsam längd, inslag av fat och en touch av vanilj.
Omdöme: Trevlig, ren och rak på sitt okomplicerade sätt.
Betyg: 3+

RECEPT | Het äppelcider

8-10 personer

1 apelsin, EKO.
1,5 liter äppeljuice.
4 kanelstänger
Ca 5 cm färsk ingefära i skivor
2 dl calvados

Till servering

länga kanelstänger

Gör så här

1. Tvätta apelsinen och skär skalet i tunna strimlor.

2. Koka upp äppeljuice, apelsinskal, kanel och ingefära i en kastrull.

3. Dra av kastrullen och tillsätt calvados.

Servera ev med långa kanelstänger.

pumpasoppa-for-manga-gaster-vintips-vinbanken

Fler recept finns i Vinbankens receptdatabas.

Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.

Inspiration: Recept och bild, Allt om Mat och Vin, 2000.

Lämna ett svar