Laddar annons
Minvertikal med Allegrini La Poja och La Grola
21 Oct, 2021

Minvertikal med Allegrini La Poja och La Grola

Om det är nyanserad amarone eller den mer vardagliga friska röda Valpolicella som banat väg för vinhuset Allegrinis berömmelse kan diskuteras.

Allegrini La Poja La Grola. Troligen utmynnar frågan i slutsatsen att det är mängden arbete som gett resultatet. Inte att ställa det ena vinet mot ett annat. Men glöm inte att vingårdsbetecknade La Poja och La Grola är som vin-ambassadörer för vad som är möjligt att uppnå i smak, på plats i Veneto av traditionella druvsorter. Häri ligger en stor del av Allegrinis skicklighet. För ärligt, båda är viner som trots sin unika särställning fortfarande på väg - utstakad är en utvecklingsresa i djup, stil och smak.

Vinhuset Allegrinis styrka

Är i en ständigt pågående förbättringar av odlingsteknik, skötsel av vingårdar, hantering av druvor vid skörd från fälten till vineriet vidare till processen vid tillverkningen (vinifieringen). Med det stora, nya torkhuset i Terre di Fumane som byggdes i ett kooperativ 1998 tog kvalitetshöjningen fart. Allegrini amarone fick en ny, friskare smak. Likaså har bytet av barriquefaten till större liggare, så kallade tonneau, i mitten av 1990 talet spelat stor roll i precisionsarbetet för husets amarone.

Liknande förbättringar har skett kontinuerligt i alla vingårdar som metodiskt omplanterats från traditionella pergola till beskärningen guyot. Intressant att notera är att det funderas kring om att, på sina ställen, återgå till pergola. Det som en preventiv åtgärd för att skydda druvorna från de brutala skyfallen som nu är en konsekvens av miljöförändringen. Förutsättningarna att bedriva jordbruk är under senare år radikalt ändrade och det mesta (av de sedan tidigare väl kända arbetssätten) har kullkastats.

Ungefär så kan den här berättelsen fortsätta om alla de hundra eller tusentals beslut som följer med att tillverka vin. Det gäller inte bara hos familjen Allegrini utan också hos andra vinproducenter. Med en skillnad och det är personen bakom ett vin och en egendom.

Marilisa Allegrini

Hos Allegrini är det Marilisa Allegrini som står för den outtröttliga kommunikationen världen över, oavsett om det är till konsumenter eller i samtal med journalister. Alltid med stor kunskap, engagemang och glädje. Man kan gott säga att Marilisa tillsammans med brodern Franco är ett dream-team. Han i vingård och källare, hon med ansvar för marknadsföringen.
allegrini-la-poja-minvertical-vinbanken

Nyligen provade årgångar av La Poja

Vingården som planterades 1979 ligger på toppen av berget (kullen) La Grola. Jordmånen är unik med sin höga andel kalk 78,5%, resterande del utgörs av lera. Druvan är corvina veronesi. Cru och monovitigno.

I jämförelse till La Grola är La Poja den yppiga och generellt mer chokladsmakande vinet av dem båda.

2007 - Provningens körsbärspralin, läcker god att dricka nu prova till vilt med söta tillbehör. Inte
otippat, gör succé hos många.

2010 - Fyllig, stram, kärnig och tajt. Den här årgången är intressant, just nu varken charmig eller
speciellt vänlig (provningens tonåring - låt spretigheten värka ut till en mer balanserad
personlighet). Spara.

2012  - Fyllig, nyanserad av körsbärsröd frukt, chokladtonen är bara en knivsudd, helheten har en
föraning om begynnande komplexitet. Bra balans.

2016 - Fyllig, tät och kraftfull av körsbär, med en smak av gräddig chokladtryffel och kaffe. Tät,
ung.
allegrini-La-grola-vinbanken

Nyligen provade årgångar av La Grola

Historiskt vingårdsläge i Veneto och en så kallad cru, det vill säga enskild vingård som är planterad med en druva, corvina. Jorden är stening.

2009  - Fyllig, fruktig, kärnig med inslag av både russin och choklad. Mogen att dricka nu.

2011 -  Fyllig, nyanserad och balanserad. Utmärkt och läcker!

2012  - Fyllig, nästan köttig (animalisk ådra) med stor smakbredd, markerad friskhet och stramare
tanniner. Intressant, årgång att nöjsamt vänta in.

Läs mer om Allegrini

Renässans för Allegrini Palazzo della Torre
Marilisa Allegrinis passion är Poggio al Tesoro i Bolgheri
Allegrini visar vägen med amarone