Laddar annons
Vinprovning hemma – så gör du
21 Dec, 2021
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vinprovning hemma – så gör du

Vill du sätta ihop en egen vinprovning och bjuda över vännerna, men är orolig för hur du ska göra? Ingen fara, vi har satt ihop en guide för hur du får till en riktigt bra vinprovning.

Att arrangera en vinprovning hemma ihop med sina vänner och bekanta behöver inte vara så svårt. Det går till och med att göra det väldigt spontant. Om man vill få till en tvist på vinprovningen så kan man ha med ett tävlingsmoment för att se vem som har den vassaste vinnäsan bland deltagarna.

Arrangera din egen vinprovning hemma

Detta behöver du:

1. Papper och penna (mobilens anteckningsapp funkar också)
2. 4-6 olika viner
3. Systembolagets hemsida nära till hands
4. Vatten
5. Spottkopp (om man inte vill dricka upp vinet vill säga)

Så gör du:

1. Välj ut dina viner

För att få till en riktigt bra provning så ska man helst välja viner på liknande druvsorter, på så sätt kan man jämföra dem och verkligen känna en skillnad mellan olika länder och årgångar. Det är dock inte nödvändigt, utan det går lika bra att välja olika druvsorter för att på så sätt upptäcka de stora skillnaderna mellan de olika druvorna. Välj dock en kategori; rött, vitt, mousserande eller rosé. En vinprovning blir sällan riktigt bra om man blandar alla möjliga viner.

2. Häll upp vinerna

Antingen så väljer du att hälla upp samtliga viner på en och samma gång, vilket alltid görs i samband med professionella vinprovningar. Eller så häller du upp ett vin åt gången.

3. Prova

Nu är det dags för själva provningen att dra igång. Rör runt glaset, titta på vinets färg, dofta på det och till slut smakar du även vinet. Stressa inte. Ta det lugnt och försök verkligen upptäck de olika doftkombinationerna, sen när du smakar det kan du jämföra likheterna och skillnaderna mellan doft och smak.

När du tittar på vinet, försök kolla efter hur tät färgen på vinet är. Färgen säger mycket om hur ungt eller moget vinet är. När du sen ska dofta, känner du mycket eller lite doft? Känner du lättare röda frukter och färska bär, eller känner du kanske stall, jord och andra dofter?

I samband med att du smakar vinet, jämför med hur det doftade. Låt vinet vara i munnen och känn efter om det är tungt/fylligt eller lätt. Känn efter om din mun blir torr efter, eller om vinet känns väldigt fruktigt.

Tävlingsmoment

4. Anteckna

Nu har det blivit dags att skriva ner alla dina intryck. Du har givetvis antecknat redan i samband med att du tittade på färgen och doftade på vinet. Det är även i samband med det här steget som man kan få in ett tävlingsmoment. Välj ut tre smaker hos vinet. Skriv ner dem och visa inte de andra deltagarna.

Gå sedan in på Systembolagets hemsida, hitta det aktuella vinet, och använd informationen där som facit. Systembolaget brukar ha med minst tre olika inslag i sina beskrivningar. Försök pricka dem rätt. Du hittar de olika inslagen under kategorin ”smak” och sen ”smakbeskrivning” under det aktuella vinet.

5. Diskutera

Nu är det dags att se vad övriga deltagare runt bordet säger om vinet. Delar ni uppfattning om doften? Tycker ni olika om hur mycket läder vinet doftar? Är du den enda runt bordet som tycker att vinet är väldigt strävt? Låt diskussionen flöda och argumentera gärna för just din sak. På så sätt utvecklar du ditt vinsinne och får eventuellt upp ögonen för nya inslag och smaker.

6. Sammanställ

Om du valt att köra på tävlingsmomentet så får du en poäng för varje rätt inslag du har. Om du till exempel har gissat att vinet smakar jordgubbar, svartpeppar och läder, och sen visar det sig att det på Systembolagets sida står följande: Mogen, kryddig smak med inslag av torkade körsbär, nypon, nougat, pomerans, lagerblad och läder. Då får du en poäng för du hade rätt på läder.

Själva sammanställningen kan du göra när samtliga viner testats och du och ditt sällskap diskuterat färdigt. Då kan ni se vem som fick flest poäng och vem som har den skarpaste vinnäsan. Om det skulle vara oavgjort så kan man alltid köra ett blindtest på de olika vinerna som ni tetstat, för då har det troligtvis gått ett tag och vinet har fått ännu mer luft och ändrat karaktär. Då kan man se om de känner igen vinerna som de provade för en stund sedan.

7. Övrigt

Om man inte vill dricka vinet så kan man alltid spotta ut det, i så fall behövs det en spottkopp. Sedan är det viktigt att ha vatten nära till hands på en vinprovning.

Läs mer om vinprovningar här

Få inspiration av Systembolaget om du vill arrangera en vinprovning hemma