Laddar annons
Handskördade druvor från branta lägen – välkommen till Domäne Wachau
27 Jan, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Handskördade druvor från branta lägen – välkommen till Domäne Wachau

Domäne Wachau drivs som ett kooperativ sedan 1938. Sättet att arbeta andas framtid och är ett vinnande framgångsrecept i vinvärlden.

Domäne Wachau. Som det mest västliga vindistriktet i region Niderösterreich klänger sig vingårdslägena i lilla Wachau fast längs branterna av den mäktiga Donaus slingrande kurvor. Producenten Domäne Wachau har sin adress i Dürnstein cirka 1 timmes bilresa väster om Wien. Egendomen Domäne Wachau drivs som ett kooperativ och förvaltar över 440 hektar vingårdar. Vilka sköts och ägs av medlemmarna, de 250 familjeegendomarna. Har ni inte gjort det än så är det tid att damma av alla fördomar om vin-kooperativ.

Småskaliga förutsättningar ger kooperativet guldläge

Flera av familjeegendomarna har gått i arv i många generationer. Kooperativet presenterar uppgiften att varje person i genomsnitt ansvarar för 1-3 hektar (från 2 till 6 fotbollsplaner). Således är det inte svårt att se varför ägarnas omsorg i vingården är hög.

Med så många mindre vingårdslägen finns således goda möjligheter att uppmärksamma alla detaljer och händelser som sker i vingården. Domäne Wachau kan som följd av sina många ägare och odlare stoltsera med det faktum att det är sällsynt att hyra in tillfällig arbetskraft under skörd.

Att klara skörden utan inhyrda arbetare är sällsynt och ytterst få förunnat, i alla fall när volymerna är stora och urvalet viner många. Ett annat mervärde som kooperativet Domäne Wachau kan lyfta är att druvorna som plockas för hand i de branta vingårdarna, sorteras direkt. Det innebär att kvaliteten bokstavligen sätts i vingården. Bara den kunskapen hos plockarna (och erfarenheten) är guld värd.

Svalt klimat, fördel Wachau

I Österrike ligger merparten av vinodlingarna i landets östra delar, gränsande mot Tjeckien, Slovakien, Ungern och Slovenien. Där är klimatet varmare. Men den som följer Donau mot väster från exempelvis det östligt belägna Carnuntum ser att landskapet förändras. Från platt och flackt till branta kullar. Och avståndet som skiljer distrikten är bara 14 mil.

I Wachau som ligger i den västra delen är dalgångar trängre, det är brantare och klimatet svalare. Höjdskillnaden inom själva distriktet är också stor. De högst belägna vingårdarna ligger i västra delen av Wachau. Här finns skidorter för utförsåkare som i princip är granne med vingårdar där riesling till Domäne Wachaus Selection växer.

43% av vingårdarna i distriktet är belägna på terrasser, vilka upptogs på Unescos världsarvslista 2000. Lägena är hisnande gamla, 1 000 år eller äldre. Merparten av terasserna är yngre.

Renovering av de historiska stenterasserna sker löpande och kostnaden beräknas ligga på runt 350 euros per kvadratmeter. Numer används sten av granit från närliggande region Waldviertel. I själva vingården hittar man den lokala Gföhler gneiss som inte anses vara lämplig för att bygga terasser för att den är så skrovlig.

Det svala klimatet i Wachau medför att:

1) Druvorna mognar under längre tid. Skörden sker vanligtvis långt in i november.
2) Den långa växtperioden innebär att druvorna uppnår full mognad. I motsats till omogna toner, med hård och grön fruktsyra som ger vinet en förnimmelse av kantighet.
3) Sena skörd är inte bara positivt utan också en utmaning. Händelser av problem med regn, hagel och fukt ökar. Det kan i sin tur leda till angrepp av olika slag. En potentiellt god skörd kan inom loppet av sekunder få katastrofala följder. Skördar kan förstöras snabbt, som när det exempelvis blir en hagelskur.

Domäne Wachau om framtiden

Ambitionerna är höga. Hållbar odling och tillverkning är premierad. Kooperativet arbetar med 150 hektar som ska bli ekologiskt certifierade. Roman Horvath, MV och företagets VD, säger,

- Wachaus svala, emellanåt fuktigt klimat är alltid en utmaning. Oavsett om det är hagel eller sjukdomar i vingården. Av den anledningen krävs en genomtänkt strategi för oss när vi arbetar för en ekologisk certifiering. I framtiden hoppas vi att alla våra vingårdar kan vara det.

Roman Horvath Domane Wachau Osterrike Roman Horvath, MW och VD, Andreas Jechsmayr, bästa sommelier i Österrike 2019 och Heinz Frischengruber, vinmakare Domäne Wachau.

Hur tillverkar Domäne Wachau sina viner

För en vitvinsproducent är det inte konstigt att vinifiera (tillverka) 95% på ståltank.

Roman Horvath berättar,

- det är vår uppfattning att ”doing less” är bland det viktigaste vi kan göra i källaren. Vi använder  bara egen jäst när den naturliga jäsningen inte vill kicka igång, exempelvis när det är för kallt.

I vinkällaren drar vinmakaren om vin från ett ekfat, till ett annat (racking). Man kan göra det vid olika tidpunkter, Domäne Wachau har valt att göra det sent. Det betyder att vinerna ligger lång tid på sin jästfällning (on the lees). Vi använder inte heller svavel lika ofta, avslutar Roman Horvath.

Att det är mindre svavel kan undertecknad bekräfta genom provning över lång tid.

Tre kvaliteter för Wachau i sammanslutningen Vinea Wachau-Winzer

Odlarna i Vinea Wachau-Winzer rankar sina bästa viner i stigande ordning: Steinfeder®, Federspiel® och Smaragd®. Namnen hyllar och erkänner naturens betydelse för vinerna vars ursprung är garanterade och kontrollerade.

STEINFEDER: De lättaste, charmigaste vinerna av de minst mogna druvorna. Namnet symboliserar en sorts gräs, sten-fjäder. Vinerna är fjäderlätta i smaken.

FEDERSPIEL: Mer nyanserade och karaktärsfulla viner. Namnet kommer av den i Wachau traditionella jakten med falk, en form av jakt som var mycket vanlig förr i tiden.

SMARAGD: den högsta av tre kvalitetsklasser i Wachau. Smaragd har fått namn efter en smaragdgrön ödla som är vanlig i Wachau.

Vinprovning, 4 viner från Domäne Wachau

1) Riesling 2021 (4318), 115 kr (nytt pris 1/3, 119 kr)

Druvor: Riesling
Torr, medelfyllig och klingande ren grön frukt som är en mix av äpplen, päron, lime med extra stuns av gulmogen persika. Frisk, munvattnande smak med inslag av mineral. Tolkning av Wachaus terroir finns i hinten av "våt sten".
Omdöme: Vinet jag väljer för stora mingel, som husvin eller till fördrink. Ren och god!
Betyg: 4

2) Grüner Veltliner Federspiel Terassen 2020 (74910), 149 kr

Druvor: Grüner veltliner
Torr, lätt/medelfyllig med finstämt fokus på citrusfrukter, mogen citron med en touch av grape, grönörtiga drag och smak av mineral. Känner tydligt en hint av "dammig sten".
Omdöme: Trevlig, ren lättsam och trevligt vin för mingel och enklare tillfällen.
Betyg: 3+

3) Riesling Smaragd Loibenberg 2020 (6021), 200 kr (nytt pris 1/3 blir 209 kr)

Druvor: Riesling
Torr, medel/fyllig smak av klockrena frukter som öppnar upp med en lätt bris av mango, mogna äpplen och citrus. Inslag av mineral, örter och på slutet en puff av vingården, det svårfångade draget av terroir. Bra längd, stor koncentration och skönt nyanserad.
Omdöme: Utmärkt, ren, drickvänlig för finsmakare. Vin med hög ambitionsnivå.
Betyg: 4+

4) Grüner Veltliner Smaragd 2020 (74999), 399 kr

Druvor: Grüner veltliner
Torr, medelfyllig smak av gröna örter, dito grönskimrande päron, äpplen, citrus med en tydlig samtidigt finstämd hint av sötma från aprikos och persika. Mineraltonen är på plats för att addera ett skönt "krull" på tungan. Bra eftersmak, lång och komplex.
Omdöme: Finlemmad grüner med intensiv smak som håller, och räcker länge.
Betyg: 4+