Laddar annons
Rakija – fem tips på Systembolaget
1 Mar, 2022
Uppdaterad: 
29 May, 2024

Rakija – fem tips på Systembolaget

Om det är någon dryck som är synonym med forna Jugoslavien så är det rakija. Den ofta hembrända spritsorten med smak av olika frukter är i dag ett vanligt inslag i många hem på Balkanhalvön. Det finns i dag ett flertal varianter av spriten på Systembolaget, vi har listat fem av dem.

Det är fascinerande att se hur konsumtionen av öl, sprit och vin skiljer sig åt beroende på var nånstans man befinner sig i världen. Det räcker med att åka bara några hundra kilometer för att komma till en helt annan dryckeskultur med helt andra trender. Ett bevis på det är spritsorten rakija.

På Balkanhalvön, närmare bestämt i nationerna som förut tillhörde Jugoslavien, är i dag rakija något av en nationaldryck. Den ofta hembrända fruktspriten finns i många förråd i hemmen och många tror på dess läkande effekt. Faktum är att rakija används ofta i sammanhang som man kanske inte skulle tro att sprit används i dag. Om man till exempel har tandvärk så används rakija för att bedöva smärtan, om man har ett sår så används rakija för att desinfektera såret eller om man har ont i huvudet så används det för att mildra huvudvärken.

Vad är rakija?

Rakija är en destillerad fruktsprit som ofta bränns hemma. Den vanligaste typen av rakija har smak av plommon och heter sljivovica. Det finns otaliga varianter med smak av olika frukter, där bland annat päron, kvitten, äpplen, fikon och druvor hör till de vanligare sorterna.

Hur dricker man det?

Rakija dricks ofta i samband med festsammanhang och ska smuttas i måttlig takt. Man ska dricka den rumstempererad eller lite kyld, runt 17 grader. Man dricker rakija ur små shotglas, men det ska alltså smuttas och inte svepas på en gång.

Varifrån kommer det?

Rakija kommer från länderna i forna Jugoslavien. Det är lite av nationaldryck i dessa länder och det är en vanligt förekommande sprit i Kroatien, Serbien, Bosnien och Hercegovina, Montenegro och Makedonien.

Hur starkt är det?

Rakija brukar ha minimum 50 procent i alkoholsats, men det finns varianter, framförallt de hembrända som man hittar i forna Jugoslavien, som är bra mycket starkare än så,

Kan man äta mat till det?

Ofta dricks rakija som sällskapsdryck, men det hör även till vanligheterna att man har ett fat med charkuterier och ostar framför sig när man dricker spriten. Vissa typer av rakija passar även väl till grytor och kraftigare kötträtter.

Finns rakija i Sverige?

Ja, rakija går att beställa via Systembolagets beställningssortiment och finns i flera olika smaker på Systembolaget. Det finns ett flertal olika producenter i sortimentet där de allra flesta kommer från Serbien.

Fem tips på rakija på Systembolaget

  • Sljivovica Badel

    Sljivovica Badel

    kroatienKroatien
    500 ml
    40%
    En traditionell rakija gjord på plommondestillat. Här skapad av en av de största producenterna och aktörerna från forna Jugoslavien.
    335 kr
  • Stara Sokolova

    Stara Sokolova

    700 ml
    40%
    Även den här är gjord på plommon, men i det här fallet har spriten lagrats på ekfat i sju år. Den är tillverkad i Serbien och man möts av väldigt tydliga plommontoner.
    429 kr
  • Rubin Loza

    Rubin Loza

    1000 ml
    45%
    Sprit gjord på druvor, även känd som loza i forna Jugoslavien, hör till en av de mest populära varianterna efter plommonvarianten. I det här fallet så bör man dricka den något mer kyld än vad man dricker plommonvarianten. Tillverkad i Serbien.
    452 kr
  • Stara Sokolova Dunja Kvitten

    Stara Sokolova Dunja Kvitten

    700 ml
    40%
    Kvitten och dess frukt hör nog inte till de vanligaste frukterna i Sverige. Vid Medelhavet är det desto vanligare och här får vi en variant gjord på just kvitten. Mycket doft och färsk smak. Tillverkad i Serbien.
    441 kr
  • Sokolova Honungs Plommonsprit

    Sokolova Honungs Plommonsprit

    700 ml
    34%
    Här bjuds vi på den sötaste varianten som finns på Systembolaget. En kombination av honung och plommon lämnar en söt eftersmak efter sig. Tillverkad i Serbien.
    391 kr