Vecka 15 systembolagets beställningssortiment

Bäst i test vecka 15 – Systembolagets beställningssortiment

Favoritmarkera

Med över 10 000 viner är Systembolagets beställningssortiment lite av en guldgruva för den vinintresserade. Vi på Vinbanken väljer varje vecka ut ett antal av dessa viner som vi sedan recenserar och betygsätter.

I beställningssortimentet på Systembolaget finns ungefär 10 400 viner i varierande prisklasser. Det här är viner som monopolet inte har i sitt lager och som inte har gått igenom någon inköpsprocess som Systembolaget är ansvarigt för. Det är viner som duktiga importörer valt att ta in till Sverige och marknadsföra till restauranger och intresserade privatkunder. Vecka 15 hittar vi fem intressanta viner i Systembolagets beställningssortiment.

En gång i veckan kommer vi på Vinbanken ta fram en topplista och recensera viner för dig som vill ta ett steg utanför vad den fysiska systembolagshyllan erbjuder. Med lite stöd från Vinbankens lista ”Bäst i test” kan du beställa hem fyndviner och viner som sticker ut lite. Efter att du lagt din beställning tar det 3-8 dagar innan du har flaskorna för avhämtning i din lokala butik.

Viner mellan 120 och 350 kronor

Vi fokuserar på viner i kategorin 120 till 350 kronor men hittar vi något alldeles speciellt utanför det spannet kan vi ta med det ändå. För de utvalda vinerna lägger vi lite extra fokus på att berätta lite om producenten bakom vinet jämfört med vad vi gör i våra vanliga recensioner.

Som läsare kan det vara värt att notera att vi alltid säkerställer att vinerna finns tillgängliga när vi publicerar recensionerna. De här genomgångarna har ofta en ganska lång livscykel, även om vi inte garantera att varorna finns tillgängliga är det sannolikt att de gör det även någon eller några månader efter publikation. Det kan därför vara värt att gå tillbaka några veckor och studera tidigare artiklar. Här nedan kan du läsa om vinerna från vecka 11 som vi recenserat i Systembolagets beställningssortiment.

Bäst i test vecka 15 – Systembolagets beställningssortiment

O Fillo da Condesa Albariño 2020 (78154), Lagar da Condesa, Rias Baixas, 139 kr 16,5 poäng (++)

Ett ungt friskt och lätt aromatiskt vin med äpplen, päron, citrus, vita blommor och härliga mineraltoner som avslutas med en klingande ren syra och lite krispiga saltstänk från den närliggande Atlantkusten. Ett vin från vingården Bodegas Lagar de Condesa i Rias Baixas som ingår i Vinos Familia Juan Gil med ursprung i Jumilla. Servera till en Galicisk fiskgryta. Drick 2022-2025.

Familjen Gil har ägt vingårdar i Jumilla sedan tidigt 1900-tal. Sedan 2004 har det dock tagit fart rejält och utvecklingen har varit spikrak. Nu producerar man vin i de flesta av Spaniens många superhippa vinregioner och allt görs med en underbar ödmjukhet med hållbarhet, miljö och gemenskap i fokus. De arkitektritade futuristiska byggnaderna med slottsinspirerade trappor med ledstänger i ädelträ lyser med sin frånvaro. Här är allt är rent, snyggt och präglas av pragmatisk funktionalitet. Det här vinet för oss nordvästra Spanien och Rias Baixas. Mer exakt till Val do Salnés som är den hetaste av de fem underregionerna i Rias Baixas och som också är den som är mest exponerad mot atlantkusten. Lagar da Condesa och Juan Gil importeras av Wineaffair.

Substance CH Chardonnay 2019 (79566), Washington State, Wines of Substance 189 kr 16,5 poäng (+)

Stor doft med persika, päron, citrus, pomerans, vanilj och lätt rökt ek. Välbalanserad smak med mandlar, nötter, kalk, mineraler och en välskulpterad struktur av fint integrerad ek. Servera till pasta med fläskfilé. Drick 2022-2023.

Vinmakare är inte det första man tänker på när man ser Charles Smith. Han ser ut precis som det han är eller åtminstone har varit – turnéledare och manager för rockband, men nu är det vin som gäller och trots att han inte är utbildad vinmakare så gör han det bra: allt från exklusiva och fulladdade viner av cabernet och syrah och en stor uppsättning andra druvor till mer prisvärda varianter av druvor som förekommer i Washington State. Substance CH Chardonnay är en blandning av druvor från fyra olika vingårdar i Columbia Valley: Frenchman Hills, Roza Hills, High River och Moxee. Flera av vingårdarna är planterade på 70-talet vilket ger en hög snittålder. Efter skörden som görs för hand jäser på sin naturliga jäst. Före buteljering får vinet mogna i elva månader på små franska ekfat, varav 25 procent är nya. Charles Smith importeras av Handpicked Wines.

Casa Emma Chianti Classico 2019 (50099), 199 kr 16,5 poäng (+)

En pigg och frisk Chianti Classico med mörka körsbär, tranbär, pomerans och en härlig bukett av lavendel, rosmarin och salvia. Välbalanserad medelfyllig smak med granatäpplen, ceder och fina körsbärssyror.  Servera till en rosmaringnuggad ugnsbakad kyckling med rostade grönsaker. Drick 2022-2027

Casa Emma ligger 420 meter över havet och består huvudsakligen av 23 hektar vinodlingar i Castellina in Chianti och Barberino Val d’Elsa. Marco Salvadori är vinmakare och började sitt arbete på Casa Emma 2012. Han införde genast ett ekologiskt genomtänkt arbetssätt vilket också innebar att han lät gäss ströva fritt mellan rankorna för att äta det gräs man ville bli av med. På så sätt minskar man behovet av tunga maskiner i vingården. Samtliga viner blev ekologiskt certifierade från årgången 2015. Utöver den här Chianti Classicon finns även Casa Emmas vin Harenae 2018 i tillfälliga sortimentet (93267, 349 kr och 18 poäng ++). Ett vin som är väl värt en köprekommendation. Casa Emma importeras av Divine.

Kaesler Stonehorse Shiraz 2018 (72071), McLaren Vale, 259 kr 17 poäng (+)

Stor och mörk doft med björnbär, violer, blåbär, kaffe, svartpeppar, rosépeppar och choklad. Stor härligt mörk frukt med mörka körsbär, lavendel, salvia, fat, lakrits och en lång balanserad eftersmak med fina syror. Ett välgjort och koncentrerat vin i klassiskt packad australisk shirazanda med friska och pigga syror. Servera till grillad biff med gaffelmosad potatis och svampsås. Drick 2022-2030.

Kaesler Vineyards etablerades av famijen Kaesler redan 1893. Företaget äger 37 hektar vingårdar vilka planterades 1893, 1899, 1930 och på 1960-talet. I år släpps deras prestigevin ”Old Bastard 2018 ” som firar vingårdens 125 årsjubileum. Här talar vi vinhistoria. Det här är stora, kraftiga och välpumpade viner som kanske inte ligger i huvudfåran av viner som idag betraktas som moderna. Men det här är en vinstil som är värt att brinna lite för. Begreppet ”smak per krona” som jag ofta använder när det gäller Argentinska viner får en ny dimension i Australien med producenter som Kaesler, Glaetzer, Jim Barry, D´Arenberg och ett ”gäng” andra som jag ber om ursäkt för att jag inte nämnt. Det här är störthäftiga viner med så djupa och så koncentrerade smaker att man bara måste prova dem. Kaesler importeras av Divine och de flesta av Kaeslers viner är just det. Men förvänta er inte att det första intrycket ska vara elegans (men upptäck gärna att den finns där om än i sin egen form).

Ceretto Barolo 2017 (75071), Piemonte, 549 kr 18,5 poäng (++)

Ung, frisk doft med blommor, lavendel, te, blodapelsin, tobak, farinsocker och ytterligare kryddbutiksaromer som vi inte har tid eller plats för här. Smaken bjuder på fruktigare, rikare och mörkare dimensioner än doften med mörka körsbär, tranbär, svart te, mineraler och snygga fat. Ett underbart vin som inte ligger långt efter den klassiska årgången 2016. Så snyggt och visst ligger den lite utanför vår normala prisbild men det är värt det. Servera till svamprisotto. Drick 2022-2030.

Ceretto producerar viner från Barolo och Barbaresco från några av de mest kända byarna. Vinerna karaktäriseras av en kombination av kraft och elegans.  I Barolo har familjen mark i La Morra, Castiglione Falletto och Serralunga d’Alba och i Barbaresco i Asili, Neive och Treiso med vingårdar som Bernadot och Gallina. Vinerna är i allra högsta grad värda att utforska även om tillgängligheten är begränsad och de är svåra att få tag på. Ceretto importeras av Valid wines.

Tidigare recensioner i Systembolagets beställningssortiment

Bäst i test vecka 14 

Bäst i test vecka 13

Lämna ett svar