Laddar annons
Tillfälligt sortiment 22 juli - vita och mousserande viner
20 Jul, 2022

Tillfälligt sortiment 22 juli - vita och mousserande viner

Flera klockrena fynd i lanseringen av mousserande och vita viner i tillfälliga sortimentet den 22 juli.

En förhållandevis liten lansering som ändå bjuder på en rad fynd. Alltid lika prisvärda Rôchemorin Blanc är ett solkart val och ett av veckans fynd i tillfälligt sortiment 22 juli. Därefter är det nordvästra Spanien och Galicien som återigen levererar komplexitet i kombination med värde för pengarna. Missa inte Destinos Cruzados och Ededia Godello. En rund och rik chardonnay i form av Sumaridge Chardonnay är även den värd lite uppmärksamhet. Är det kvalitativt bubbel som ska inhandlas blir ingen besviken på Grongnet Special Club 2015.

[drinklist id="101248"]

Champagne

Grongnet Special Club 2015 (92511), 439 kr

Elegant, utvecklad doft med gula äpplen, spettekaka, nougat och mandelmassa. Bra, välbalanserad lång smak mineraler, sälta och underbara syror. Servera till Ugnsbakad torskrygg med räkor, pepparotssås och färsk potatis.

Spanien - mousserande vin

Vinyes de Can Sala Brut Nature 2015 (93547), Agr. Casa Sala S.A, Cava, 399 kr

Friska, pigga aromer med persika, gula äpplen, melon, gula plommon och blommor. Utvecklad, komplex, torr och välbalanserad smak med grapefrukt, nougat, lite rustika rökiga mineraler, örter bra syra och längd.

Argentina - mousserande vin

Alpamanta Breva Pet Nat Petit Verdot 2021 (93477), Mendoza, EKO, 189 kr

Ett ungt piggt och rustikt vin med dofter av persika, päron, aprikos, örter. Lätt pärlande, karaktärsfullt och packat med frukt som äppelskal, grapefrukt, mariekex, balans och frisk syra och faktiskt ganska gott. Det här är inte ett vin alla faller för men det var nog inte heller vinmakarnas tanke när man valde att göra ett lätt mousserande vin på den ofta lite svårhanterliga bordeauxdruvan petit verdot.

Alpamanta Breva Pet Nat Criolla 2021 (93405), Mendoza, EKO, 189 kr

Ungt, friskt och bärigt med blodgrape, granatäpplen, smultron och blåbär. Smakmässig experimentlusta, vilket nog är Alpamantas signum, präglar det här vinet. Inget är väntat det mesta sitter välplacerat, lite rustikt men det är torrt, det är välgjort och det finns fina syror som ger vinet en struktur.

Frankrike - vita viner

Château de Rôchemorin Blanc 2017 (93831), Pessac-Léognan, 199 kr

Ungt och friskt med blommor, krusbär, äpplen fläder och snygga fat. Smaken är välbalanserad och piggt krispigt med syrliga äpplen, lätt sälta, mineraler, fat och längd. Servera till ugnsbakad torskrygg med färsk potatis, skirat smör och ärtor. Det är imponerande hur konsekvent hög kvalitet familjen Lurtons vita Bordeauxviner levererar. I beställningssortimentet finns årgången 2016 av detta vin.

Chablis 1er Cru Mont de Milieu Domaine Pinson 2020 (90674), Domaine Pinson, 379 kr

Frisk, varmt mogen Chablis med vita blommor, persikor, päron, citrus och mariekex. I smaken bjuder det här vinet på en välbalanserad ung och frisk Chablis med mineraler, bra längd, sälta, syra och en gnutta fat.

Le Pallet Muscadet Sèvre et Maine 2019 (91209), E. Bedouet Vigneron, EKO, 169 kr

Rikt mogen, kraftfull Muscadet med gula äpplen, citrus, honungsmelon och granit. Mer extrakt än tidigare årgångar men välbalanserat och med fina syror rökiga mineraler och den karakteristiska sältan. Liksom tidigare årgångar levererar det här vinet mer kraft än vad man förväntar av druvan melon de Bourgogne vilket förklaras av att druvorna kommer en av de högst klassade vingårdarna i området och att vinet vilat 24 månader på jästfällningen.

Tyskland – vita viner

Erdener Treppchen Riesling GG Alte Reben 2020 (92388), WG Dr Loosen, Mosel, 339 kr

Frisk ung moselriesling med frukt av gula äpplen, persika, blommor, mineraler, sälta och bra syra. Välgjort, balanserat och ett riktigt bra vin men frukten är lite väl varm och det tar, upplevelsemässigt, nästan ett steg för långt för att leva upp till ”DRY” som det står på flaskan.

Wehlener Sonnenuhr Riesling GG Alte Reben 2020 (92591), WG Dr Loosen, Mosel, 329 kr

Ungt frisk och moseltypisk riesling med mogen frukt av gula äpplen, vita smulton, päron och citrus. Bra balans med längd, syra och sälta. Känns lite svalare och lite mer citrusfruktinspirerad än Erdener Treppchen. Servera till ett fat med färska räkor och milda ostar.

Italien – vita viner

Pigato Bianco Vigna Ciotti Terrazze dell´Imperiese 2021 (90134), Roberto Rondelli, 199 kr

Frisk, pigg och aromatisk doft med krusbär, fläder, äpplen och färska mandlar. Ren och elegant smak med rosor, gula äpplen mineraler, sälta och syra. Vinet är gjort på den lokala druvsorten pigato och kommer från Ligurien i närheten av den Franska gränsen. Pesto genovesens hem så vad passar bättre än just linguine med pesto, basilika och mozzarella?

Vitt vin från Italien - druvan friulano går i bräschen

Spanien – vita viner

Destinos Cruzados - Oscar Cidanes 2019 (92613), Rías Baixas, 199 kr

Djup och mogen frukt med gula äpplen, persika, örter och blommor. I smaken finns en rik fruktighet med intensitet, mycket extrakt, mandlar och nötter, fina syror och mineraler med en lång, välbalanserad eftersmak. Här möter vi en albariño i en lite djupare skepnad än vad vi är vana vid. Friskheten finns där men det bär också spår av ursprunget, Condado de Tea, vilket är en av de fem underregionerna i Rías Baixas och också den som ligger längst från den saltvattenstänkta Atlantkusten. Resultatet är ett spännande vin med komplexitet och djup, kombinerat med friskheten vi är vana vid med viner från Rias Baixas. Riktigt bra!

Ededia Godello Viña Somoza 2020 (94534), Valdeorras, 289 kr

Ungdomligt friskt med doft av gula stenfrukter, nätmelon, plommon, mandlar och nötter. Rikt mogen frukt med intensitet och komplexitet, grapefrukt, citrus, balans, längd, fat, mineraler och fina syror. Ytterligare ett imponerande vin från den högpresterande nordvästra delen av Spanien. Passar till grillade skaldjur, fisk och fågel - eller kanske den smakrika galiciska rätten "Pulpo Gallego".

Nya Zeeland – vita viner

Smith & Sheth Cru Heretaunga Albarino 2021 (93344), Hawke's Bay, 199 kr

Stor och fint klädd albariño som skickar en vänlig hälsning till sitt spanska ursprung. Druvtypisk men i en lite större version än vad som är vanligt i Rias Baixas, här kryper persika, äpplen, citrus och mandlar fram. Smaken bjuder på mycket extrakt men också stramhet med grapefrukt, citrus, steniga mineraler och riktigt bra druvtypisk syra. En av de bättre "utomiberiska" albariñovinerna.

Australien – vita viner

Sumaridge Chardonnay 2020 (96026), Upper Hemel-en-Aarde Valley, 199 kr

Rikt mogen frukt av päron, persika, gula äpplen, gula plommon, nötter och mandlar. Bra eftersmak med balans, syra längd, mineraler och tydliga fat. En välgjord, ekad chardonnay som kombinerar generösa fat med elegant syra. En typ som det förut fanns ett rikt utbud av men som nu är på gränsen till skamligt utrotningshotad. Mer av detta!

Fler nyheter i det tillfälliga sortimentet

[drinklist id="101248"]