Investera vin

Investera i vin – så gör du

Favoritmarkera

På senare tid har det dykt upp allt fler aktörer som gör det enkelt för dig som är vinintresserad att faktiskt investera i vin. De har ploppat upp i diverse reklamer, på sociala medier och andra kanaler. I dag finns det flera olika sätt för dig som är intresserad av vin att faktiskt också investera i det.

Vin, vin och återigen vin. Vi i Sverige har ett stort, om inte enormt, intresse för drycken som på senare år även börjat produceras inom vårt lands gränser. Vi handlar alla sorters vin. Det är allt från dyra, exklusiva viner som säljs för 10 000-tals kronor på auktion, till enklare boxvin för under 200 kronor. Även om vi i Sverige traditionellt sett inte är en producent av vin så är vi i Sverige erkända som en stor aktör inom vinets värld, med Systembolaget i spetsen som en av världens största enskilda inköpare av vin. Vi på Vinbanken försöker följa trenderna inom vin och vad som dricks, och på senare tid har vi uppmärksammat att det dykt upp fler och fler aktörer som gör det möjligt att investera i vin. Det är både börsnoterade bolag där du enkelt och smidigt kan köpa aktier i bolaget, men även andra bolag som ger dig möjlighet att investera i rariteter och exklusiva viner som traditionellt sett har en hög avkastning. Vi har därför nedan listat de olika sätt som du kan investera i vin.

Börsnoterade bolag som är verksamma inom sprit och vin

I dag finns det över 20 olika bolag i diverse storlekar som är börsnoterade i Sverige och som är verksamma inom vin och sprit. Ett av de senaste bolagen som gjorde entré på den svenska börsscenen var Viva Wine Group. Viva, som i dag äger flera stora importörer som bedriver verksamhet både mot Systembolaget och mot hotell och restaurang, är en av de största börsnoterade aktörerna inom branschen i Sverige.

Dock har en del svenska bolag som är verksamma i branschen haft det tufft ekonomiskt och som en följd av detta genomfört nyemissioner. Bland annat har den svenska föregångaren inom whisky, Mackmyra, vid ett flertal tillfällen sedan 2016 genomfört en så kallad företrädesemission där de varit tvungna att ta in nytt kapital för att få verksamheten att gå runt.

De bolag som i dag är verksamma inom vin och sprit och som är börsnoterade kan du hitta här.

Investera i vin

Utöver de börsnoterade bolagen är det nu en trend att genomföra en ren investering i vin där du helt enkelt köper en del av en exklusiv flaska som du tror kommer gå upp i värde med åren. Som du säkert känner till så har vinvärlden haft ett par tuffa årgångar på grund av klimatet, vilket fått till följd att stora och välkända vinregioner som Bordeaux och Bourgogne fått alltid mindre skördar. Det i sin tur har lett till att mindre vin av högsta klass kunnat produceras, och de viner som väl nått marknaden har ökat något enormt i pris. Därför är det ett alternativ att investera i en liten del av en flaska och sedan följa dess utveckling. Där har vi bland annat Rarewineinvest som en ledande aktör. Men även i det fallet finns det inga garantier att ett vin faktiskt kommer gå upp i värde, och riskerna har vi på Vinbanken skrivit om tidigare också. Vi har de senaste åren sett att konsumtionen av vin dalat i några av världens absolut största vinländer. Den yngre generationen har inte samma fäbless eller entusiasm för de traditionstyngda och konservativa vinerna som deras föräldrar kanske har. Man letar snarare efter mer unika och nischade viner, som till exempel naturviner, att dricka.

Med andra ord finns det ett antal olika sätt för dig som är intresserad av vin att faktiskt investera i vin. Antingen väljer du att göra på det traditionella sättet och satsa på ett börsnoterat bolag, genom till exempel en nyemission, eller så kan du göra på det lite mer moderna sättet och investera hos aktörer som köper exklusiva viner. Om du själv har en egen samling som du värderar högt så genomför Systembolaget ihop med en extern auktionsfirma med jämna mellanrum auktioner där rariteter ofta ropas ut för höga summor. I det fallet är det smidigaste att direkt ta kontakt med monopolet för eventuell värdering av dina viner.

Lämna ett svar