Laddar annons
8 Aug, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Recept dolmar

DOLMAR. Husmanskost går internationell om kåldolme lagas till vinblads-dolme. Dolmar helt enkelt. Vinet som matchas till dolmar har sitt ursprung i Sydafrika. Vi har valt utmärkta Allesverloren 1704 Red, årgången är 2014.

Allesverloren är vinproducenten som tuffar på i kulissen kan man säga, alltid med i matchen som att vinerna håller år ut som in. En nog så svår uppgift när vinkonsumenter svänger från en den ena stilen av vin till den andra.

Recept | Kåldolmar | 4 pers

1 stort vitkålshuvud

Vatten, salt

1,5 dl ris

6 dl vatten

750 g fläsk- eller blandfärs

2 tsk salt

2 krm peppar

Stekning:

50-70 g margarin eller smör

Kinesisk soja

Sås:

9 dl sky och buljong

4 msk vetemjöl

Salt, peppar

 

Gör så här

  • Välj ett löst, knutet vitkålshuvud (det bör vara stort men ändå lätt). Lossa de yttre bladen vid rotstocken med en vass kniv. Resterande del av kålen kan du använda till sallad.

  • Förväll bladen några minuter i lättsaltat vatten. Låt dem rinna av och svalna. Skär bort en del av bladnerven om den är mycket grov.

  • Koka upp riset 20 min, i vatten. Låt det kallna.

  • Blanda sedan med färs, salt och peppar. Späd ev med mera vatten, färsen bör vara ganska lös.

  • Bred ut kålbladen och klicka på färsen. Gör små fina paket. Fäst ev med tandpetare.

  • Smörj ugnens långpanna väl med lite av matfettet. Lägg i dolmarna med skarven neråt. Smält resten av matfettet och blanda det med lite soja. Pensla kåldolmarna.

  • Sätt in långpannan mitt i ugnen och stek dem ca 45 minuter i 225 C. Vänd dolmarna efter halva tiden.

  • Ta upp kåldolmarna. Vispa ur pannan med lite spad. Mät upp skyn, tillsätt buljongen och koka upp alltsammans. Vispa ut mjölet med lite vatten till en slät redning. Vispa ner den. Koka såsen några minuter.

  • Bjud kokt potatis, sås och eventuellt lingonsylt till.

  • Vill du byta ut kålblad mot vinblad går det bra. I stället för lingonsylt till väljer jag då att smaksätta såsen med medelhavskryddor

Vinet

Allesverloren 1704 Red 2014 (73061), 89 kr

Druvor: 70% tinta barocca, 30% shiraz
Smak: Medlefyllig fruktig smak av mogen generöst söta björnbär, röda plommon och svarta vinbär. Inslag av viol, lakrits, läder och fat. Balanserad eftersmak.
Omdöme: Läckert, välgjort vardagsvin för mersmak.
+

Vad utmärker Allesverlorens viner? Det finns ett antal saker såklart men jag vill gärna lyfta erfarenhet som kommer med den gedigna bakgrunden av fem generationers arbete på fälten, med spannmål och senare druvodling.

Att vara jordbrukare är inte ett quick-fix arbete, en produktionscykel tar ett år. En generation har då, säg som bäst, 50 tillfällen att göra vin på.

Jämför druvodlarens arbete till journalisten som publicerar på nätet (som Vinbanken), en eller kanske två texter per dag, 12 månader om året. Självklart är de två mycket olika arbeten men det är ändå intressant med en jämförelse då talesättet, "learning by doing" blir ytterst begränsat för vinmakaren som bara kan öka sin takt med att vara konsult eller flying-winemaker (få förunnat) och gör ett antal skördar årligen, över olika kontinenter.

Vad står 1704 för i vinnamnet? De är det år när farmens namn registrerades på nytt efter den stora branden som tog allt, vilket var anledning till  "Allesverloren".
Foto: courtesy, sv-se.mostphotos.com