Laddar annons
Weingut Stefan Sander i Rheinhessen
14 Aug, 2016
‱Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Weingut Stefan Sander i Rheinhessen

WEINGUT STEFAN SANDER. Det Àr komplicerat att odla druvor under eko och bio-flagg, frÄga Stefan Sander i Rheinhessen som Àr tredje generationen i familjen som alltid arbetat ekologiskt. Vi stÄr i vingÄrden precis efter att det regnat, det Àr nya ovÀder pÄ vÀg in och Sander Àr bekymrad.

Skadeangreppen i vingĂ„rden vid vĂ€der som under försommaren 2016 Ă€r framförallt de tvĂ„ allvarliga svampsjukdomarna, peronspera (svamp som angriper bladen och fĂ„r dem att gulna) och mjöldagg. Stefan Sander Ă€r pĂ„ grĂ€nsen till uppgiven och det handlar mer om politik Ă€n för det egna arbetet,

"Fram till för ett Ă„r sedan kunde vi eko- och som jag nu Ă€ven Ă€r, biocertifierade druvodlare anvĂ€nda det tekniska bekĂ€mpningsmedlet vi brukat under flera Ă„r."

PÄ bladets högra kant syns en gul flÀck, det Àr början pÄ peronospera

Regelverk för ekocertifiering, enligt EU

Ekocertifierade vinbönder kan anvÀnda koppar och svavel. Inom den tillÄtna mÀngd som gÀller, 6 kg koppar per Är och ha., i Tyskland 3 kg/ha.

SvavelnivÄer mÀts vid buteljering, och bestÄr av bundna och flyktiga delar.

Inom EU fÄr ekologiska rödviner innehÄlla maximalt 100 mg sulfiter per liter, vanliga viner fÄr innehÄlla 50 milligram mer.

Ekologiska vita (och roséviner) fÄr innehÄlla 150 mg per liter, vanliga fÄr innehÄlla 50 milligram extra.

"Det Ă€r komplicerat. Druvodlare talar om tvĂ„ olika sĂ€tt att angripa skadeangrepp, antingen kan du bespruta din vinstockar med bekĂ€mpningsmedel (exempelvis som svavel och koppar) eller sĂ„ kan du ta hjĂ€lp av det vi kallar för understödjare. Vi angriper problemen pĂ„ tvĂ„ olika sĂ€tt.

Koppar i ekojordbruk

Att ett bekÀmpningsmedel som koppar tar död pÄ orsaken Àr sÄ gott som givet medan det understödjande Àmnet förstÀrker nÄgot som Àr bra i fÀlten och som i sin tur, med kraft av sin koncentration eller de mervÀrden som ges förutsÀttning för, stoppar en skadlig svamputveckling (ex) att fortsÀtta breda ut sig", berÀttar Stefan.

Om peronospera breder ut sig pÄverkar det fotosyntesen, vilket leder till försÀmrad fruktsÀttning/utveckling. som ni ser, den spirande klasen skrumpnar ihop.

"Det Àr första Äret i Är (2016) nÀr vi eko-certifierade odlare inte kan anvÀnda ett systematiskt preparat dÄ Europeiska politiker gett sitt godkÀnnande till kemi-teknikindustrin att som de sa "förÀdla" preparatet.

EU-beslutet resulterade i att ett för ekoodlarna förbjudet Ă€mne numer ingĂ„r i preparatet. DĂ€rmed Ă€r det inte tillĂ„tet lĂ€ngre för eko-odlarna att anvĂ€nda. De kommersiella krafterna har helt enkelt köpt upp konkurrenter (patent) och vi stĂ„r kvar med koppar och svavel. Att koppar inte Ă€r bra för marken Ă€r sant, likavĂ€l som svavel knappast Ă€r bra för hĂ€lsan."

En utbredd missuppfattning som sprids i dag Ă€r att det krĂ€vs mer jobb ute pĂ„ fĂ€lten för ekologisk odling. Sander sĂ€ger att det inte Ă€r sant,

"Vi lÀgger förmodligen ner lika mycket tid som de konventionella odlarna men, och detta Àr den stora skillnaden, ekoodlarna gör andra saker. Exempelvis, gör vi aldrig nÄgon grön skörd (en skörd av Ànnu inte mogna druvklasar, gröna, som sorteras bort).

Mina skördar Àr i regel 20 procent mindre i volym Àn för den konventionella odlaren. Jag behöver alltsÄ inte göra grön skörd för att fÄ upp kvaliteten pÄ mina druvor. Ekoodlarna lÀgger sin tid pÄ andra moment helt enkelt, i mitt fall koncentrerar jag mig pÄ jorden och dess vÀlmÄende. SÄ sÀg mig, vad Àr hÄllbart och bÀst för miljön?"

Knöllchenbacteria, den vita "pricken"!

Knöllchenbacteria (Rhizobiaceae)

Rhizobiaceae Àr en av de allra viktigaste organismerna i eko-odlingen som i symbios med vÀxter binder luftburen nitrogen (N2) till jorden. NÀr "knöllchen" skÀrs itu, sker nÀr man plöjer i vingÄrden, kan vinstocken tillgodogöra sig kvÀvgas. LÀgg till att en jord som Àr i gott skick bestÄr av en mÀngd mikroorganismer, kalla det platsspecifik biologisk mÄngfald, som leder till att maskar trivs. MaskhÄlen Àr mycket viktiga för att ta upp vatten, frÄn dagg till regelrÀtt regn.

Varför Àr Weingut Stefan Sander eko-, och bio-certifierade

Stefan Sander kÀnner egentligen inte till nÄgot annat sÀtt att bruka jorden pÄ dÄ han vuxit upp med "eko".

"Min farfar var akademiker, öppen för alla sÀtt att arbeta, men nÀr han bestÀmde sig för att bli bonde, bland annat för att odla druvor, gjorde han grundliga efterforskningar och ett avgörande praktiskt test. Experimentet gick ut pÄ att slÀppa ut familjens kor pÄ vinfÀlten. Skulle de Àta det frodiga, höga och tÀta grÀset i vingÄrden som fÄtt gödning eller skulle de vÀlja de sparsmakade "naturliga" fÀlten?

Under den tiden var det viktigt att ta tillvara pÄ allt som marken producerade. GrÀset mellan vingÄrdsraderna skördades för hö som korna Ät under vintern. Resultatet var entydigt, korna nobbade vingÄrdarna som fÄtt gödning och det var dÄ farfar bestÀmde sig för hur han skulle fortsÀtta arbeta och bruka jorden."

Hur smakar ekoviner

Kan man smaka en skillnad Ă€r en frĂ„ga Vinbanken ofta fĂ„r frĂ„n lĂ€sare. Och ja, det kan man. Inte för alla, generellt men för vissa ekoviner absolut. SjĂ€lvklart Ă€r det inte heller lĂ€tt att ringa in "vad" denna skillnad Ă€r eller hur man ska beskriva den. Lite enklare Ă€r att, exempelvis, prova ett vin frĂ„n Weingut Stefan Sander och stĂ€lla det mot likvĂ€rdigt vin (druva, stil, ursprung och pris).

I detta fall, för mig, Àr smaken uppenbar. Det handlar om texturen pÄ vinet. Som Àr mer tÀt, menar inte oljig eller klumpig, men mer extrakt-rik med fokus pÄ en spjutspetskaraktÀr av "druva". Det smakar rent och tydligt helt enkelt.

Det visste vi inte om Weingut Stefan Sander

Nicholas Joly i Loire, vĂ€lkĂ€nd föregĂ„ngsgestalt i vinvĂ€rlden för frĂ€mst biodynamik, har och har haft Stefan Sanders far och farfar som bollplank i sitt arbete.

Avslutningsvis, denna artikel skulle kunna vara dubbelt sĂ„ lĂ„ng fylld av mĂ„nga intressanta frĂ„gor. Jag stannar hĂ€r men lovar att Ă„terkomma.

Huvudbild: Stefan Sander i vingĂ„rden som Ă€r en av hans Ă€ldsta. Åldern pĂ„ stockarna Ă€r cirka 40 Ă„r. LĂ€gg mĂ€rke till att varannanprincipen, plöjd rad, en rad grĂ€s och sĂ„ vidare. Det för, bland annat, knöllchenbacteria ska göra sitt jobb. I horisonten ser man staden Mettenheim, sedan skulle man ha kunnat se Rhen om det inte var disigt.