(Från tidningen "Inrikes" nr: 1, 2006)
Systembolagets utbud marknadsförs som ”Ett av världens bredaste sortiment. Tillgängligt för alla, oavsett var i landet du bor”. Det ordinarie sortimentet består av cirka 3000 artiklar av öl, vin och sprit från ett 40-tal länder, lika många i beställningssortimentet. En minst sagt imponerande bredd med suverän tillgänglighet. I landsortsbutikerna är verkligheten en helt annan.
Varje butik har sitt unika utbud, till grund ligger lokal efterfrågan eller försäljningsstatistik. Basutbudet som finns i alla 410 butiker, markerade med ett ”A” i katalogen, uppgraderas till ”A” utifrån efterfrågan.
Ett större ”handfast” utbud för kunden kan idag främst säkerställas genom tillgången till fler butiker, inkluderat specialbutikerna. I Säter, som har en av Dalarnas läns 16 butiker, kan man dra följande slutsats när man gör en djupdykning i det listade sortimentet:
Det ska finnas 235 rödviner i butiken. Av dessa finns några i olika storlekar samt förpackningar. Artikelnumret är dessvärre (nästan alltid) detsamma. Här är det faktiska antalet unika röda viner 204 stycken. 112 av dessa tillhör det fasta A-sortimentet. På kontrolldagen (i vecka 4) fanns flera av dessa A-viner i begränsat antal. Några endast med tre eller fyra flaskor. Inte en helt bra dag att handla på alltså – om man behöver fler. 100-kronorsviner eller över finns det 50 stycken av. Av dem är 32 stycken boxar. För den som söker efter ett kvalitetsvin eller en förpackning
som inte är box finns 18 val.
Vinernas ursprungsländer i butiken domineras av Spanien, Chile, Australien, Sydafrika och Italien. För den som önskar rödvin från Frankrike finns det 20 stycken att välja mellan. Från Portugal tre, från Bulgarien två och från Argentina fyra stycken. USA har ”hela” 13 rödviner listade medan det endast finns ett (1) enda grekiskt rödvin.
Att ensidigt bedöma om 11 ursprungsländer av 40 är bra eller dåligt är inte tillräckligt. En mer nyanserad bedömning är att jämföra 11 ursprungsländer med det totala antalet rödvinsländer som finns listade i katalogen. Då ser man att butiken inte har ett enda rödvin från Rumänien, Ungern, Libanon, Nya Zeeland eller Uruguay. Dessutom, av de 20 franska rödvinerna, är en (1) markerad som slutlevererad (v. 4 fanns några flaskor kvar i butiken). Tio av de kvarvarande 19 vinerna är av absolut lägsta kvalitet med utgångspunkt i den franska vinlagstiftningen, klassificeringen ”appellation”. Av de nio vinerna med högre appellation kommer respektive, ett från Côtes-du-Rhône, Beaujolais & Coteaux du Languedoc. Från distrikten Fitou och Bordeaux Supérieure finns två viner. Likaså har Beaujolais två viner, varav ett med den högre appellationen Morgon.
Helt okej utbud kan tyckas för den oinsatte men faktum kvarstår: Bortsett från den den låga kvalitetsambitionen är ett av världens främsta vindistrikt, Côte d’Or (Côte de Nuits och Côte de Beaune), inte representerat med ett enda vin!
Bourgognevin från Côte d’Or, rött eller vitt, är klassiskt i vinsammanhang. Både till måltid och för druvans smak. Pinot noir, den röda bourgognedruvan, har dessutom rönt extra stor uppmärksamhet från konsumenter världen över tack vare filmen Sideways. Intresset har varit så stort att pinot noirvin sålt slut i vissa länder. På Systembolagets hemsida kan man läsa att ”sortimentet ska vara brett och mångsidigt, det ska anpassas efter efterfrågan och förändringar i omvärlden”. Om detta påstående stämmer borde därför utbudet i Säterbutiken vara ett annat. Finns inte vinet i butik är det svårt att skapa intresse eller efterfrågan. Finns det få val så säljer de och tvärtom. Vårt alkoholmonopol fungerar dessvärre inte bättre än ett självspelande piano.
PS. Glöm inte att du kan beställa vin till din hembutik. Det kan vara listat i ordinarie- eller i beställningssortimentet. Dessutom kan månadsnyheter beställas hem direkt från huvudlagret i Örebro.
Av Elke Jung - Vinbanken