Laddar annons
Trento – ett italienskt mousserande som utmanar jättarna
3 Jan, 2022
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Trento – ett italienskt mousserande som utmanar jättarna

Trots att det bara är 150 kilometer mellan Franciacorta och Trento i norra Italien så känns sträckan tio gånger så lång när man jämför vinerna från distrikten. De båda har lämnat prosecco långt bakom sig i kampen om att vara det bästa italienska mousserande vinet.

Du börjar din resa i Franciacorta. Framför dig har du nästan två timmar av italiensk dryckeshistoria innan du kommer fram till målet, Trento, i de italienska alperna. Distriktet Franciacorta är inte det mest kända vindistriktet i Italien, ändå är det ett av de mest ansedda tack vare kvalitén på vinerna som produceras där. Distriktet ligger geografiskt placerat strax väster om staden Brescia och har på senare år blivit en rejäl uppstickare bland världens mousserande viner.

Valpolicella och grappa

När du väl påbörjat din resa så åker du mot just Brescia. Väl förbi staden är det dags att svänga norrut när du når den otroligt fina Gardasjöns södra spets, Peschiera del garda. Nu ger du dig in i det världsberömda Valpolicella, som är kända för Amarone och Ripasso. Du kanske stannar på en vingård för att köpa några flaskor rödvin. Du funderar på om du kanske ska ta en omväg till Bassano del Grappa, även känt som grappans hemstad, som bara ligger någon timme bort. Istället fortsätter du norrut och drygt en timme senare är du framme i Trento.

Det kanske inte tycks vara en märkvärdig resa. Den har tagit i runda slängar strax under två timmar, men det är som att du är i en helt annan vinvärld.

Franciacorta och Trento är i dag kungarna av italienskt mousserande vin. Många tänker uteslutande på prosecco när de hör om italienskt mousserande vin, men italienskt mousserande är mycket mer än så. Trots den geografiska närheten så är det enorma skillnader mellan de mousserande vinerna i Franciacorta jämfört med Trento. Men det är angenäma skillnader. Det är skillnader som i slutändan helt handlar om personligt tycke och smak för att kora det bästa italienska mousserande vinet.

Skillnader i klimat

Skillnaderna mellan dessa båda grundar sig helt enkelt i klimat. Trots att det bara är 150 kilometer mellan de båda distrikten så är det två helt olika klimat, som uttrycker sig väl i smaken och karaktären. Medan Franciacorta har vad som kan liknas vid ett milt medelhavsklimat så har Trento ett italienskt alpklimat. Trento och regionen Trentino-Adige är i Sverige i dag mest känt för sina skidbackar och sin förkärlek till Österrike. På båda sidorna om floden Adige odlar vinmakarna i Trento chardonnay och pinot noir som tillsammans skapar de mousserande vinerna från regionen.

Franciacorta skiljer sig inte alls gällande druvorna, även här är chardonnay den dominanta druvan och pinot noir får spela en sidoroll. Det ska dock nämnas att de mousserande vinerna i Franciacorta produceras på ett mycket större geografiskt område än vad de i Trento gör. Franciacorta har dessutom profilerat sig rejält med sina många olika producenter av mousserande viner, som huvudstaden för italienskt mousserande vin. Trento å andra sidan har en mycket bredare repertoar då det produceras även andra viner i området förutom mousserande, medan producenten Ferrari är dominant när det kommer till de mousserande vinerna.

Klassiska metoden

En annan gemensam nämnare är att de båda vinerna görs enligt den klassiska metoden, även tidigare känd som champagnemetoden. Prosecco däremot görs enligt charmatmetoden. Detta medför att både Franciacorta och Trento påminner bra mycket mer om champagne än vad prosecco gör.

Så hur känns den stora skillnaden mellan de båda vinerna igen, och vilket ska man välja om man står i valet eller kvalet? Druvorna i Trento plockas några veckor senare än vad de i Francacorta gör, på grund av klimatet i de båda distrikten. Trots det är det vinerna från Franciacorta som har en mer mogen karaktär, medan de från Trento har friskare och mer citrusaktig ton. Jämför gärna själv genom att köpa ett vin från varje distrikt.

När du är på väg hem så har du tagit med dig viner som produceras 150 kilometer från varandra. Distansen i smak och karaktär känns dock tio gånger så lång. Se till att njuta av Franciacorta och Trento – de italienska mousserande vinerna som lämnat prosecco långt bakom sig.

Franciacorta – Trento

Franciacorta

Majoriteten av vinerna som görs här är mousserande viner, och det finns flera välkända producenter i området. Vinerna görs enligt den klassiska metoden och består av chardonnay och pinot noir. Trots att det är ett ungt vindistrikt, drygt 50 år gammalt, så har det snabbt ökat i popularitet och är i dag känt över hela världen för sina välgjorda mousserande viner. Vinerna kan kännas igen på sin elegans och struktur, med tydliga inslag av nötter och mogen frukt.

Trento

En liten del av alla viner som görs i området är mousserande viner, och den allra största producenten är Ferrari som fortsatt dominerar i området. Vinerna är gjorda enligt den klassiska metoden och består av chardonnay och pinot noir. Det är ett äldre vindistrikt där viner har odlats i över 100 år. Vinerna känns igen på sina tydliga inslag av citrus och sin fräscha karaktär.

Tips på tre Trento-viner i Systembolagets sortiment

Revi Brut, 2015 (7402)

Pris: 159 kronor
Beskrivning: Fräsch karaktär med inslag av citrus, äpplen och honung. Uppenbar fruktighet som kombineras väl med syrligheten som citrusen bidrar med.
Passar till: Perfekt som apertif eller lättare fiskrätter.

Ferrari Brut organic, 2015 (7721)

Pris: 165 kronor
Beskrivning: Väldigt frisk smak med tydliga inslag av äpplen och en tydlig citrusdoft. En hel del fruktighet i kombination med inslag av nötter.
Passar till: Aperitif eller lättare fiskrätter

Ferrari Perlé, 2016 (97714)

Pris: 219 kronor
Beskrivning: En aningen mer utvecklad doft och smak än de två ovanstående vinerna. Dock känner man igen sig när det kommer till citruskaraktären och inslagen av äpplen i smaken.
Passar till: Antingen aperitif eller fisk och skaldjur.

Franciacorta - Italiens champagne