Äntligen fredag, mys med rött och fläskfilé
Maten passar till ett rött vin med attityd och personlighet, dock inte av det allra kraftigaste snittet därtill måste det också ha en bra syra för att möta sås och kött. Nebbiolo (druva)vin kan matcha och här är mina bästa val runt 100 kronor. Nebbiolo ger sig annars raskt iväg till prisnivåer långt över det vanliga när distrikt och kvalitet är Barolo eller Barbaresco.
Italiensk Fläskfilét, 4 personer
Ca 600 g fläskfilé
4 skivor parmaskinka
0,5-1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
4-5 msk pinjenötter
300 g broccoli
Ostsås
100 gräddig gorgonzola
4 msk grädde eller mjölk
Sätt ugnen på 200 C. Putsa fläskfilén och skär i fyra portionsbitar. Platta till. Salta och peppra.
Rulla in köttbitarna i parmaskinka och bryn runt om i olja och smör.
Ställ filéerna i en ugnsfast form och stek i ugnen ca 15 minuter till 65 C innertemperatur.
Rosta pinjenötterna i en panna. Smält osten i grädden.
Dela och koka broccolin i lättsaltat vatten, ca 5 min. Använder du fryst, koka enligt instruktion på förpackningen.
Servera fläskfilén på varma tallrikar med broccoli, sås och rostade pinjenötter.
Vinförslag
Langhe Nebbiolo Fontanafredda 2009 (22300), Italien, 99 kronor
Langhe Rosso Il Cascinone Castellero 2008 (94896), Italien, 119 kronor
Le Tense Sassella 2007 (32341), Italien, 129 kronor