Laddar annons
20 Sep, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Styrkebesked från regeringen om alkoholpolitiken

-Dagens höstbudget visar på att regeringen också ser de orosmoln som många av oss tidigare sett vad gäller den ökade alkoholsmugglingen. Att regeringen nu gör halt i sin ambition om att höja alkoholskatten ger oss en ypperlig möjlighet att använda tiden för att skaffa fram underlag till en alkoholpolitik som är i samklang med vår tid och omvärld, säger Per Åsling, riksdagsledamot (c).

Per Åsling fortsätter, - Riksdagens Utredningstjänsts bedömer att vi kan se en ökning av illegal införsel av alkoholdrycker när vinstmarginalen ökar för de personer som bedriver illegal handel. Samtidigt visar Tullverkets egna siffror på en 68% ökning av beslag jämfört med tidigare år. Dessa uttalanden och faktiska siffror från myndigheters dagliga verklighet bör vara tillräckligt för oss politiker till att ta nästa steg.

- För mig är det viktigt att vi får klarhet i hur smugglingen och dess effekter ser ut idag. Vi vet att de som drabbas av smugglarnas ökade aktiviteter är våra ungdomar. Gör vi ingenting idag så kommer vi att ha en ohållbar situation i framtiden. En utredning som genomförs i närtid kan förse regeringen med verkningsfulla verktyg till att komma åt den okontrollerade alkoholmarknaden, det som i sin tur behövs för att stärka vår alkoholpolitik, avslutar Per Åsling.

Vinbankens kommentar, -Genomtänkt slutsat på ett ogenomtänkt förslag.