Årets bästa Österrikiska viner 2015
DE BÄSTA VINERNA FRÅN ÖSTERRIKE 2015. Det vill säga på Systembolaget för att inte förvirra någon.
Urvalet nedan är från de försvinnande få nylansering bolaget tagit in under 2015 men också från provning av nya årgångar. En handfull goda viner, bland annat ett rött vin av druvan sankt laurent från producenten Umathum, är slutsålda och därför inte med här.
Men, vad har hänt med sortimentet i Sverige (på bolaget). Österrike är ett rasande precist och bra vinland som dessutom, på bred front, satsar på EKO-odling eller som minst hållbart jordbruk. Försäljningen i Sverige går ned och det skulle inte förvåna mig om det på årsbasis handlar om så mycket som 10 procent.
Vinlandet Österrike
Senast Österrike expanderade var under kvartal tre, 2012. Sedan dess kan man säga att resan ned vad gäller försäljning gått 'av bara farten'. Ser vi internationellt är trenden den direkt motsatta. Österrike tar marknadsandelar, vinerna är populära och omtyckta. Men vad är skillnaden hos oss och varför viker sales här? Anledningen är enligt mig enkel, det är på grund av monopolet. Om inga strategiska inköp görs kan inga stora förändringar ske för vinlandet generellt. Dessutom finns inga 'kioskvältare i boxförpackning'. Butikernas nya ordning att presentera vinerna i landsordning har missgynnat mindre kända vinländer. I min egen närbutik fick jag leta länga innan jag ens hittade bokstaven 'ö', vilken man annars skulle kunna tycka vara en baggis att hitta fram till.
Framgång underhåller framgång. Hur skulle det vara om bolaget la manken till och aktivt gick ut på köprunda för att bredda det egna sortiments 3-4 vinhus med ursprung Österrike. Hur svårt kan det vara? När vi nu har ett Systembolag är det inte mer än rätt att kräva att sortimentet som presenteras vinvänner speglar vad som händer och är på gång i ett vinland.
Om så inte sker borde privata aktörer släppas in. I förlängningen kan detta åsidosättande innebära att importörer väljer bort vissa vinländer, alternativt vinlandet exkluderar vissa marknader. Att vi har ett (smyg) monopol som tillhandahåller ett sortiment vilket i realiteten enbart grundar sig på försäljningsstatistik, vilket inte är ett monopols uppgift utan en grundidé av den fria marknaden. Vinerna är listade i prisordning. Notera om sött eller torrt vin och om stor eller liten butelj.
De bästa Österrikiska vinerna 2015
1. Beerenauslese Exquisite 2013 (2959), Weingut Nittnaus, Burgenland, 89 kr för 375 ml
Druvor: Scheurebe, grüner veltliner, weissburgunder, chardonnay
Smak: Söt, medelfylligt vin med smak av honung, torkad frukt som aprikos och russin och sötmogen citurs. Fruktsyran är perfekt och balansen är enstaående. Lång eftersmak.
Omdöme: Sött vin och full pott i betyg. Bäst!
Passar till: utvalda ostar och medelkraftiga desserter. Varför inte ugnsbakade persikor med honungssås och vaniljglass
Betyg: 5+
2. Beerenauslese Cuvée 2011 (4589), Josef Andert, Neusiedlersee, 90 kr för 375 ml
Druvor: 50% welschriesling, 50% scheurebe
Smak: Söt, medelfyllig. Aprikos, persika, honung, russin och fikon.
Omdöme: Örtig, koncentrerad smak. Nyanserad.
Passar till: Till ost med grönt mögel eller till dessert med tropiska gula frukter. Sallader eller bakverk toppade med flytande honung.
Betyg: 4
3. Leth Grüner Veltliner 2014 (4200), Weingut Leth, Niederösterreich, 79 kr
Druvor: Grüner Veltliner
Smak: Halv/torr, lätt/medelfyllig. Grön frukt, finstämd kryddighet, lätt mineralton.
Omdöme: Enastående bra vinval för pris, kontra druvspecifik karaktär.
Passar till: Vinet passar sallader, till kycklingrätter med lime eller citrussmak, till skaldjur eller fisk som lax. Gärna gravad. Vinet är torrt, restsockernivå är på mindre än 3 g/L så den generösa smaken är av mogen frukt.
Betyg: 4
4. Grüner Veltliner 2014 (2922), Biohof Pratsch, Niederösterreich, 89 kr
Druvor: Grüner veltliner
Smak: Torr, medelfyllig. Druvig frisk smak med inslag av gröna äpplen, citrus, en touch av honung, fläder och örter. Nyanserad.
Omdöme: Nyanserad, torr och läcker.
Passar till: Okej, här är vinet med årets fulaste etikett, påminner om en öl-pava? Hursomhelst, servera vinet till friska förrätter, sallader med vinägrett, till ceviche eller torsk carpacio med olivolja och lite riven lime.
Betyg: 4
5. Loimer Lenz Riesling 2014 (4350), Weingut Fred Loimer, Kamptal, 92 kr
Druvor: Riesling
Smak: Torr, medelfyllig. Generös, mogen frukt av persika och grape samt äpple. Tydlig mineralton.
Omdöme: Generös stil av riesling, men inte heller otippad stil för sitt ursprung, sockernivå på relativt höga 6 gl /L.
Passar till: Som fördrink, till skaldjur och friskrätter, gärna med en nypa pepparfrukt eller smak av Persien.
Betyg: 3+
6. Loibenberg Grüner Veltliner Smaragd 2013 (4616), Tegernseerhof, Wachau, 119 kr
Druvor: Grüner Veltliner
Smak: Torr, medelfyllig. Smakrik vit frukt, päron, inslag av kryddor med bra fruktsyra som ger fin längd.
Omdöme: Toppval!
Passar till: Kalvkött med timjan, Thüringer korv, eller fiskrätt som forell med pepparrot. Ett riktigt toppvin!
Betyg: 5-
7. Kammerner Lamm Grüner Veltliner 2014 (95356), Schloss Gobelsburg, Kamptal, 279 kr
Druvor: Grüner veltliner
Smak: Torr, fyllig. Rik fruktsmak, koncentrerad, vit persika, gråpäron, smak av mineral och fat. Koncentrerad.
Omdöme: Suverän, fatlagrad grüner. Lagra!
Passar till: Kalvstek med gräddsås.
Betyg: 4+