Laddar annons
26 Mar, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Baren på Ica Supermarket

Att beviljas alkoholtillstånd kring Medborgarplatsen är en bedrift fullt mätbar med att lyckas parkera. Men nu har rödvinssöder begåvats med ett nytt vattenhål: baren på Ica Supermarket.

Måndag eftermiddag på Ica Supermarket. Jag och ett antal äldre damer sitter uppflugna på enkla träpallar och sippar rödvin. Det blir roligare att handla då, säger de. I baren, som består av en sju meter lång diskbänk, är den typiska beställningen en cortado, en räkmacka, ett paket cigg, ett knippe påskris, en Expressen eller Slåtteöl. Det säljs också en hel del ved.

På den repiga bardisken ligger kvarglömda rabattkuponger på mjukmedel och ett reklamblad för fönstertvätt, med försäljningsargumentet: ”Se våren!”. Bredvid baren flankeras ett fång Ica-ballonger av två ordningsvakter. En liten flicka vågar sig fram och norpar en ballong, och hennes hår blir alldeles elektriskt.

Kassaapparaternas rytmiska plingande och kaffemaskinens suckar ackompanjerar sirenerna som då och då ljuder ute på Folkungagatan. Ljudmattan nystas plötsligt upp, då en skäggig herre i nötta snickarbyxor säger: ”Côtes-du-Rhône, det låter jävligt gott”, innan han drämmer en näve mynt i ståldisken.

Besöken här är korta, allt för att de nyss inhandlade frysvarorna inte ska tina.

Från Ica Banken till Ica Baren

Ica, som startades 1917, har i dag vuxit till ett konglomerat med egen apoteksverksamhet, bank och försäkring. Det var med andra ord bara en tidsfråga innan den här butikens pantstation, blomhörna och ciggautomat skulle kompletterades med en bar.

Från sju på morgonen serveras frukost, följt av en lunch- och middagsmeny bestående av varma och kalla smårätter, som räkmackor, semlor, potatisgratäng, nudlar i glas, biff à la Lindström och raggmunk med fläsk. Och så öl och vin.

Öl som Double Fisted, Everyday Anarchy och Cocoa Psycho blir ett potent bedövningsmedel innan man tar sig an Veckans erbjudanden: fläskytterfilé och extra söt ananas!


Öl och vin på Ica Supermarket

Vinlistan då, jo tio röda, tio vita. Vilket är tämligen ambitiöst. För att vara en Ica-butik. Jag beställer ett glas rött innan jag rör mig mot grönsaksdisken, en stilla revolt för oss som inte har för vana att skjuta heroin i ögonen. Vinet är ett kryddigt Amarone Villa Mattarana och det skänker en viss värme åt lysrörsbelysningen. Från min plats ser jag ett torn med kundvagnar passera. Följt av människor, i en evighetslång rad. Efter ett tag förvandlas de som går genom entrén till en ström av accessoarer: en basker, ett glest skägg, en rollator, ett rejält skägg, en Kånken, en SNS-påse, ett par nyklackade skinnstövlar, en tax. Det får mig att hamna i ett transliknande tillstånd.

Och med ett glas vin i kroppen handlar jag sedan med en tidigare oskådad laissez faire. Jag plockar ned ditt och datt i min korg medan jag glatt hälsar på dem i charken, ja alla med hårnät, egentligen. Jag köper långt mer än jag behöver, tänker att detta paket scotch sprite kommer förändra mitt liv.

Vill du ha kvitto? Äsch, det behövs inte, säger jag, och gör en så yvig handrörelse att jag slår kepsen av ett barn.

Fler butiker på söder med alkoholförtäring: http://vinbanken.se/2014/09/18/bjornkottbullar-hos-meatballs-for-the-people/

Baren på Ica Supermarket Medborgarplatsen

Profil: Matbutik, med bar.
Adress: Folkungagatan 56, Stockholm.
Klientel: Sudoku-tanter, inflyttade hipsters och till synes nyförälskade.
Vinlista: Tio röda, tio vita. Ölkranar: Punk IPA, This. Is. Lager och Beavertown Gamma Ray.
Typsituation: Redan klockan sju på morgonen tänder baren i taket.
Betyg: 3 av 5.