Laddar annons
Bäst i test vecka 11 - modern Rioja i fokus
13 Mar, 2024

Bäst i test vecka 11 - modern Rioja i fokus

Den Iberiska halvöns vinindustri sprakar av energi och nytänkande. Denna gång håller vi oss till Rioja och den nordligaste delen Rioja Alavesa.

Rioja är en stor region med circa 18 000 hektar odlingsmark att jämföra med till exempel Chateauneuf-du-Pape som har 3 400 hektar. Regionen har idag ett helt annat smakmässigt utbud än vad den har haft tidigare men fortsatta förändringar krävs för att man ska återkomma med volymer till stora exportmarknader. När de gäller de mer traditionella vinerna förstår man att producenterna har problem när ett vin med beteckningen reserva säljer för under 100 kronor och en gran reserva för under 130 kronor(det här är viner som är lagrade i minst tre respektive fem år). Men idag tittar vi på viner i en modernare stil – mot Rioja Alvesa!       

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget utan har tagits in av de svenska importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme. Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. 

Vårat fokus i artikelserien ”Bäst-i-test” är främst viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men ibland när vi hittar något speciellt som sticker ut utanför det spannet kan vi ta med och recensera även det. I artikelserien har vi lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vi har säkerställt med importörerna att vinerna vi publicerar finns i lager.

Veckans viner i Bäst i test

  • Pujanza Valdepoleo, 2018
  • Lanzaga, 2017
  • Finca Martelo Reserva, 2016
  • Contino Garnacha, 2019

Bäst i test vecka 11 - modern Rioja i fokus

Carlos San Pedro kommer från en familj där vingårdarna varit en integrerad del i familjelivet sedan han var ett barn. Likt många andra familjer sålde de alltid frukten till större producenter. I slutet på 90-talet bestämde sig Carlos för att börja producera eget vin och med detta beslut startades Bodegas Pujanza. Vingårdarna ligger i närheten av den charmiga centralorten i Rioja Alevesa, Laguardia på över 600 meters höjd och är planterade med tempranillo och viura. Bodegas Pujanza importeras av Isles of Wines AB .

Telmo Rodriguez är en av Spaniens mest kända vinmakare och brinner för inhemska druvsorter. Telmo har bakgrund på familjens vingård i Rioja, Remelluri, men gör också viner i flera andra regioner i Spanien. Telmo startade Bodegas Lanzaga byn Lanciego tillsammans med sin vinpartner Pablo Eguzkiza 1999. 2007 byggde de sitt första vineri där huvuddelen av vinerna vinifieras. Trots alla projekt runtom i Spanien känns det som Rioja är Telmos och Pablos riktiga bas – som det står på hemsidan: ”We returned to La Rioja. We wanted to make a wine “de pueblo”… and decided on Lanziego because of the distinctive landscape and contrasting climate. Here we would remain forever…”! Lanzaga importeras av Wine Affair

La Rioja Alta hör till några av de första producenterna i Rioja som etablerade sig i Haro i ”barrio de la estación” 1890. Byggnaderna ligger ett stenkast från andra kända bodegor som López de Heredia och Muga. Egendomen Torre de Oña köptes av La Rioja Alta 1995. Den består av vingårdarna Finca San Martín och Finca Martelo som omger huvudbyggnaden. Geografiskt ligger den i närheten av Laguardia i La Rioja Alvesa. Torre de Oña har blivit en egendom där den annars traditionsbundna producenten tillåter sig att experimentera i lite större utsträckning vad man anser sig kunna göra under det supertraditionella namnet La Rioja Alta. Torre de Oña importeras av Winepartners Nordic.

Det här är den mest ”udda pucken” i dagens ”Bäst-i-Test”. Det är en garnacha men har inte alls samma profil som de uppmärksammade vinerna från Madrid. Stilmässigt påminner den mer om de traditionella vinerna från Priorat eller viner gjorda på grenache från Rhônedalen. Contino är en del av Cune (Compañia Vinícola del Norte de España – nu det blir ju inte detta ”Cune” noterar vän av ordning. Det kommer sig av ett misstag där en anställd trodde att ett V var ett U och så skapades ett av Riojas starkaste varumärken). 

Cune var en av de första producenterna i Rioja och ägs fortfarande av samma familj, Réal de Asúa. En av initiativtagarna José Madrazo Reál de Asúa hade den då banbrytande idén att skapa en egendom av en enskild vingård, den första i sitt slag i Rioja. Första årgången var 1975 men det var först i slutet på 70-talet som vinerna började nå ut på marknaden. Utöver en ren garnacha gör man också ett vin på 100% graciano. Vinerna håller alltid en hög kvalitet och lagras alltid huvudsakligen på fransk ek med undantag för garnachan som lagras på en kombination av 2 000 liter Stockinger fat och 500 liters fat av fransk ek. Contino importeras av We & Wine