Laddar annons
Vit Rioja är här för att stanna
9 Mar, 2024

Vit Rioja är här för att stanna

I Rioja handlar i stort sett allt om röda viner, vilket är fullt förståeligt med tanke på hur hög nivå som vinerna ofta håller. Men där bakom, långt bakom i den väldigt avlånga och breda skuggan, hittar vi de vita Riojavinerna som nu kämpat sig fram till det svenska rampljuset. 

Rioja är fascinerande. Här blandas de mest traditionella och stora vinhusen med de små och moderna bodegorna. Här kan vi få två helt olika viner bara några hundra meter från varandra, beroende på vilken filosofi man väljer att gå efter. Tradition möter nytänkande. Och i stort sett allt handlar om de röda vinerna. Men där bakom, eller man ska snarare säga där uppe, så hittar vi de vita vinerna som kan vara minst lika imponerande som de röda. För vit Rioja av hög kvalitet hittar vi främst på hög höjd, uppemot 700 meter. Det är några av Europas högst belägna kommersiella vingårdar som druvorna odlas på, vilket också märks på vinernas karaktär. Vi pratar inte mycket om vit Rioja, och det är inte alls säkert att vi kommer göra det framöver heller, men enligt Carlos Moreno som är exportchef hos vinhuset Campillo så händer det väldigt mycket inom kategorin vit Rioja. 

– Rioja generellt sett backade fem procent i försäljning det senaste året. Men vit Rioja växte faktiskt 4,5 procent, så de vita vinerna blir bara mer och mer populära, berättar Carlos Moreno. 

Rioja Alavesa
Rioja Alavesa är området

"Detta är en annorlunda stil av vit Rioja"

Från och med 1 mars kommer du som vinintresserad kunna dricka en ny vit Rioja på den fasta hyllan på Systembolaget. Tidigare har det enbart funnits El Coto Blanco på hyllan, men nu lanseras Campillo Blanco. Vinet kostar 129 kronor och har legat i nya amerikanska och franska ekfat i 3-4 månader, vilket gett vinet en lite tyngre och mer smörig karaktär.

– Detta är en annorlunda stil av vit Rioja. Detta är inte den kommersiella stilen som många kanske förknippar med vit Rioja traditionellt sett. Vi har valt att ha med en del chardonnay i det här vinet, vilket inte hör till vanligheterna. Oftast gör man vita Riojaviner på enbart viura, men vi ville få ett mer gastronomiskt och matvänligt vin, och vi har valt att låta det ligga både på sin jästfällning och på fat ett tag. 

Även fortsättningsvis kommer det allra mesta handla om rött vin i Rioja, och de allra flesta nya odlingar består just av tempranillo som är den traditionella druvan i Rioja. Men när det kommer till de vita vinerna så händer det mer än någonsin och det finns olika stilar på vinerna som kommer enligt Carlos Moreno kommer tilltala vinintresserade som är ute efter ett matvänligt vin till ett bra pris. 

– Jag skulle säga att Campillo Blanco är det mest speciella vinet vi har inom familjen. Vi befinner oss i ett traditionellt område men vi försöker utveckla en modern stil där våra viner är fokuserade på att passa till mat. Och när det kommer till vit Rioja så känns det verkligen som att händer otroligt mycket, avslutar Carlos Moreno.