Laddar annons
Bäst i test vecka 22 - Österrike, blaufränkisch och Dorli Muhr
29 May, 2024
Uppdaterad: 
29 May, 2024

Bäst i test vecka 22 - Österrike, blaufränkisch och Dorli Muhr

I Bäst i test vecka 22 så är det fullt fokus på fyra röda viner från Österrike som är signerade den imponerande producenten Dorli Muhr som låter druvan blaufränkisch stå i rampljuset.

När jag för tre-fyra år sedan för första gången provade Dorli Muhrs viner blev jag förvånad över hur bra jag tyckte de var. Blaufränkisch hade fram till dess seglat förbi min tjugo i topplista med ganska god marginal. För några veckor sedan provade jag flera av hennes viner igen – denna gång med lite mer ålder och lite mer mognad – uppsättningen var imponerande! Det för oss till temat för veckans Bäst i Test: Brillierande blaufränkisch med signaturen Dorli Muhr.

Den korta historien bakom Dorli Muhrs verksamhet i byn Prellenkirchen började 1912 då Katarhina Muhr fick 0,17 hektar vingårdsmark i gåva av sin faster. Vingårdsplätten skördades och det blev några fat vin per år men vinrankorna var gamla och efter hand som de dog blev skörden mindre och mindre och till slut var avkastningen så liten att man slutade skörda – den lilla vingården övergavs och förföll. 1995 bestämde sig Katharinas barnbarn, Dorli, att plantera om vingården. 2002 blev startskottet för verksamheten och framgången var omedelbar. Idag har Dorli Muhr 12 hektar vingårdsmark som till 80% är planterad med områdets paraddruva blaufränkisch (kekfrankos i Ungern och lemberger i Tyskland). Jordmånen är kalkrik och klimatet mycket krävande med stora temperaturväxlingar och lite nederbörd. Rankorna får kämpa hårt och avkastningen blir låg. Alla odlingar sköts ekologiskt och samtliga viner är från årgång 2018 ekologiskt certifierade. Produktionen är hantverksmässig och påtagligt småskalig. Exempel på detta är att del av druvorna fottrampas för att Dorli är övertygad om att det ger en rundare tanninstruktur. 

Företaget producerar cirka 10 olika viner. Av dessa finns sex tillgängliga på Systembolaget. Jag har följt vinerna under flera år, köpt en och annan flaska för att kunna prova, jämföra och följa med i utvecklingen men det var först under den senaste provningen jag blev ordentligt imponerad. Stilmässigt är vinerna som unga inga charmtroll. De kan vara återhållna, strama och lite ogina. Med några års lagring rundas de av och utvecklar finess, smakrikedom och komplexitet. Smakmässigt kan man tänka sig en kombination av Bourgogne, Piemonte och Valpolicella.        

Bäst i test vecka 22 - Österrike, blaufränkisch och Dorli Muhr

Detta är Bäst i test

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget utan har tagits in av de svenska importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme. Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. 

Vårat fokus i artikelserien ”Bäst-i-test” är främst viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men ibland när vi hittar något speciellt som sticker ut utanför det spannet kan vi ta med och recensera även det. I artikelserien har vi lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vi har säkerställt med importörerna att vinerna vi publicerar finns i lager.