

Champagne till midsommar. I Bäst i test vecka 24 lyfter vi fyra champagner - två rosé i olika prisklasser och två vanliga.
Jag har absolut inget emot roséviner men antalet tillfällen jag öppnar en flaska rosé är ändå begränsat. Det finns en typ av rosé som jag verkligen skulle önska att jag oftare drack och det är bra mousserande roséviner och helst av allt en riktigt bra roséchampagne. På midsommarafton 2025 blir det roséchampagne för oss - sannolikt en av dessa, eller möjligen båda.
Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget utan har tagits in av de svenska importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme. Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem.
Vårat fokus i artikelserien Bäst i test är viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men ibland när vi hittar något speciellt som sticker ut utanför det spannet kan vi ta med och recensera även det. I artikelserien har vi lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vi har säkerställt med importörerna att vinerna vi publicerar finns i lager.
Nicolas Brobergière är inte ett champagnehus med en befintlig adress utan den svenska importörens varumärke därför kommer ingen medföljande text till detta vin.
Familjen Geoffroy har odlat vindruvor sedan 1600-talet men det var först på 1950-talet som de började göra eget vin och buteljera det själva. Familjen har 14 hektar vingårdsmark som huvudsakligen ligger runt premier cry-byn Cumières. Idag är det Jean Baptiste Geoffroy som styr gården som tillämpar ekologiska odlingsprinciper. (Tips: Vill man inte gå hela vägen finns ytterligare en rosé från Geoffroy som kostar 599 kronor och är bra för de pengarna (57574)).
Jacques Diebolt och Nadia Vallois kommer båda från familjer med lång odlartradition i Champagne. Jacques familj har varit verksam i grand cru-byn Cramant sedan slutet av 1800-talet. Nadias familj har odlat vin sedan 1400-talet i premier cru-byn Cuis. Sedan 1978 driver de Diebolt-Vallois tillsammans med sina barn Arnaud och Isabelle. 1992 utsågs de till årets producent i Champagne av anrika vinguiden Gault-Milleau vilket var upprinnelsen till den status som premiumproducent de har idag. Familjen förfogar över 11 hektar vingårdar i hjärtat av Côte de Blancs, de flesta i Cramant och Cuis där de kalkrika jordarna ger perfekta förutsättningar för högsta kvalitet. Av de sex viner familjen har i sin portfölj är fyra helt baserade på Chardonnay.
Familjen Clouet har varit producenter i Champagne sedan 1741. Clouet liger i byn Bouzy i underdistriktet Montagne de Reims. Bouzy är en av de Grand Cru klassade byarna i området som domineras av pinot noir. Vid rodret sitter den aktive och energiske Jean Francois Clouet. Clouets viner har blivit bättre och bättre de senaste åren och prismässigt hör de till de mest konkurrenskraftiga champagnerna på den svenska marknaden. André Clouet importeras av Wine World.