Laddar annons
Bäst i test vecka 27 - topp 5 vitt vin första halvan av 2024
2 Jul, 2024
Uppdaterad: 
3 Jul, 2024

Bäst i test vecka 27 - topp 5 vitt vin första halvan av 2024

Så har vi första halvåret 2024 bakom oss. Det innebär att det är dags för en liten sammanfattning av vinerna vi har lyft det första halvåret – en liten minifinal. Vi börjar med de vita vinerna.

När vi har valt ut vinerna har kriterierna varit att kombinera prisvärdhet, hur bra vi uppfattar att vinerna är men vi vill också se till att det finns lite variation, både i smaker och i ursprung. Är det något som står ut lite extra i denna sammanfattning är det att den första och den enda boxen vi hittills har haft med i Bäst i test får följa med även i finalen. Ytterligare ett utropstecken är nivån på Bruno Giacosas arneis – verkligen ett imponerande vitt vin. 

Detta är Bäst i test

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget utan har tagits in av de svenska importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme. Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. 

Vårat fokus i artikelserien ”Bäst-i-test” är främst viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men ibland när vi hittar något speciellt som sticker ut utanför det spannet kan vi ta med och recensera även det. I artikelserien har vi lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vi har säkerställt med importörerna att vinerna vi publicerar finns i lager.

Bäst i test vecka 27 - topp 5 vitt vin första halvan av 2024

Det är ingen överdrift att beskriva Barone Ricasoli som en av världens historiska producenter. Familjen har anor i Chianti sedan 1100-talet. Det finns skriftliga dokument som visar att Ricasoli var ägare till den historiska borgen Castello di Brolio år 1141. Vid rodret sitter sedan 1994 Francesco Ricasoli som kommer som nummer 32 i ordningen att driva familjeföretaget. Francesco har målmedvetet arbetat med att höja kvaliteten på vinerna och har initierat samarbeten med Universitetet i Florens där man tillsammans arbetar med att kartlägga vingårdarnas jordmåner för att hitta de mest lämpade odlingsmetoderna för varje enskild vingård. I fasta sortimentet finns ett stort urval av Ricasolis viner och de håller mycket hög nivå. Torricella importeras av Lively Wines.

Varje år gör jag en liten sammanfattande topplista med årets bästa viner (helt och hållet för min egen del – det är ingenting vi publicerar). Både 2022 och 2023 var Giacosa med bland topp-fem vinerna och uppenbarligen gör de även en svårslagen arneis. 

Det finns nog med material kring Bruno Giacosa för att skriva spaltmetrar – få personer har varit en så stor del av sin regions utveckling som Bruno Giacosa. Den korta historien börjar när Giacosa föddes i Piemonte 1929. Han började redan som 13-åring i familjens källare och arbetade med sin farfar och sin pappa. Han lärde sig snabbt och hade tidigt en mycket bra förståelse för områdets olika vingårdar. Redan 1964 började han, som första producent, buteljera enskilda vingårdslägen. Familjen ägde inga egna vingårdar men Bruno förstod värdet i att kunna kontrollera hela kedjan och 1982 köpte han sin första vingård. När det gäller Giacosa var också en av de första att uppmärksamma druvan arneis i början på 70-talet. Då fanns det bara några få hektar kvar. Giacosa började, tillsammans med några andra producenter, plantera om druvan och dess populäritet växte. dag finns över 1 000 hektar och många producenter vurmar för druvan men det gäller att vara lite vaksam – några imponerar men huvuddelen gör det faktiskt inte. Sedan 2018 är dottern Bruna Giacosa ansvarig för verksamheten. Giacosa importeras av Quaffable Wines.   

Bodegas Muga ligger i området i Haro som kallas för Barrio de la Estación, där några av de mest klassiska riojabodegorna startade sin verksamhet för runt 150 år sedan. Muga är på många sätt en av de mest spännande traditionella producenterna. Ingen annan bodega har med sådan framgång lyckats kombinera tradition med innovation. Bredvid det traditionstyngda flaggskeppet Prado Enea har man en ultramodern Rioja som numera också det är ett flaggskepp – Torre Muga. Och båda är lysande i sina genrer. Det här är en riojaproducent att följa och hela skalan av viner är superintressanta. Sedan många år har familjen varit övertygade om att de behöver äga vingårdarna för att få den optimala kontrollen över frukten. De har därför, när möjlighet getts, köpt nya vingårdar och har idag närmare 450 hektar. Familjen Muga sitter fortfarande vid rodret och det är en av få bodegor i Rioja som håller sig med ett eget tunnbinderi. Muga importeras av Terrific Wines.

Antonio Macanita är en av Portugals mest kända vinmakare och strängarna på hans lyra är så många att en kort presentation nästan är omöjlig. Antonio började sin karriär i vinvärlden på tidigt 2000-tal. Efter att ha arbetat hos flera välkända och prestigefulla vinproducenter på olika ställen i världen startade han Fitapreta i Alentejo tillsammans med David Both 2004. Sedan dess har han dragit igång imponerande och framgångsrika projekt på Azorerna, på Madeira och i Dourodalen. Kopplingen till Azorerna är antagligen det han har blivit mest känd för och han är drivkraften, hjärnan och entusiasmen bakom ett projekt som har gjort att druvmaterialet från Azorerna idag är det mest eftersökta i Portugal och dessutom att vingårdsägarna har återfått en stolthet för sitt arbete – imponerande!!  En hel del mer finns att läsa på Antonio Macanitas faktaspäckade och superintressanta hemsida (även den får en ”fyndmarkering” av Vinbanken): https://www.antoniomacanita.com/en

Det här är en box som importören, Intermondi, har tagit fram och blandat tillsammans med Von Winning. Det är visserligen ett vin som är skapat för den svenska marknaden men producenten får lysa med sitt riktiga namn (alternativet hade varit ett uppdiktat namn helt utan historia och bakgrund) men det är på alla plan ett riktigt vin som har ett riktigt namn och ett riktigt ursprung med en riktig producent bakom sig – en Vinbanksguldmedalj för detta - så trevligt!