Laddar annons
Bäst i test vecka 28 - topp 5 rött vin första halvan av 2024
9 Jul, 2024
Uppdaterad: 
10 Jul, 2024

Bäst i test vecka 28 - topp 5 rött vin första halvan av 2024

Förra veckan gjorde vi en sammanfattning av några av de mest intressanta vita vinerna vi har presenterat i Bäst i test första halvåret 2024. Denna vecka kommer uppföljningen med de röda vinerna.

När vi har valt ut vinerna har kriterierna varit att kombinera prisvärdhet, hur bra vi uppfattar att vinerna är men vi vill också se till att det finns lite variation, både i smaker och i ursprung.

Inför en grillkväll i slutet på maj öppnade jag en av flaskorna jag köpte av Xavier Vignons Le Diable och blev, om möjligt, ännu mer imponerad än första gången provade vinet – därför en självklar deltagare i finalheatet. Fonterutolis Chianti Classico 2021 är möjligen den bästa årgången hittills av detta vin. Från Österrike och Carnuntum kommer Dorli Muhr som gör spännande, karaktärsfulla och lagringsdugliga viner av druvan blaufränkish som verkligen är värda att provas. Utöver dessa kvalificerade Château La Negly La Falaise och Red Baron Shiraz in i detta finalheat.

Detta är Bäst i test

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget utan har tagits in av de svenska importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme. Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. 

Vårat fokus i artikelserien ”Bäst-i-test” är främst viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men ibland när vi hittar något speciellt som sticker ut utanför det spannet kan vi ta med och recensera även det. I artikelserien har vi lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vi har säkerställt med importörerna att vinerna vi publicerar finns i lager.

Bäst i test vecka 28 - topp 5 rött vin första halvan av 2024

Xavier Vignon är en nytänkare med rötter i norra Frankrike. Han har ett brinnande intresse för vin och har hämtat kunskaper som har format honom till den vinmakare han är idag från en stor del av den vinproducerande världen. I Sverige känner vi mest igen hans Chateauneuf-du-Pape som alltid hör till de mest prisvärda vinerna från detta område. I serien ”Arcane” lyfter Xavier Vignon flera områden och druvsorter från södra Rhônedalen. Men han signalerar också andra funderingar kring hur vi gör vin och hur vi utnyttjar naturens resurser när vi gör det. Xavier Vignon importeras av Philipsson & Söderberg.

Familjen Mazzei hör till vinvärldens äldsta familjer. 1435 köptes det som senare kom att bli Castello Fonterutoli och familjen har odlat vin sedan dess vilket gör att ett 600 årskalas är "nära" förestående. Detta gör familjen Mazzei till en av Italiens äldsta vinproducenter. Man har runt 120 hektar vingårdsmark i närheten av Fonterutoli. Utöver egendomen i Chianti Classico äger Mazzei även Tenuta Belguardo i Maremma i Toscana och Zisola på Sicilien. Fonterutoli importeras av Vintedge

1917 fick Dorli Muhrs farmor en liten vingård på 0,17 hektar i bröllopspresent. Dorlis föräldrar fortsatte ta hand om vingården tills rankorna började dö. På tidigt 90-tal ärvde Dorli den då övergivna vingården och 1996 planterade hon om den. Arealen ökade successivt och 2002 började hon göra sitt eget vin. Vinerna blev tidigt uppmärksammade i internationell press. Hon är en stark anhängare av blaufränkish men av och till kryper det motvilligt fram hur imponerad hon är av hur syrah presterar i flera av hennes vingårdar. Utöver den välförtjänta uppmärksamheten Dorli Muhr har fått för sina viner har hon på kort tid blivit en ledargestalt som lägger stor kraft på att lyfta Carnuntums rykte. Dorli Muhr importeras av The Wine Agency.

Château La Negly är en av de bästa producenterna i Languedoc men även i underappellationen La Clape (där Negly befinner sig) händer det mycket spännande och appellationen är under stadig frammarsch. Gjort på carignan, grenache, mourvèdre och syrah. Servera till grillad ryggbiff med rosmarinkryddade ugnsstekta potatiskyftor. Drick 24-29. La Falaise lanserades 8 mars och finns i ett fåtal butiker men har ett bra webbsaldo. Château la Negly importeras av Wine Affair.

Detta var fram tills för några år sedan en storsäljare men tiderna förändras och den finns numera i beställningssortimentet men håller fortfarande fanan högt och är friskt och kraftfullt vin till ett väldigt bra pris. Red Baron importeras av Stellan Kramer.