Laddar annons
The last of us – vilket vin dricker Frank och Bill?
1 Feb, 2023
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

The last of us – vilket vin dricker Frank och Bill?

Serien The last of us har gjort storsuccé runtom i världen och trendar på sociala medier. HBO Max-produktionen har snabbt seglat upp som en av 2023 års allra bästa tv-serier och är en rejäl snackis runtom i världen. I avsnitt tre av The last of us är det en hel del fokus på vin, och vi har tagit reda på vilka viner som paret Frank och Bill dricker i avsnittet.

År 2013 lanserades spelet The last of us. TV-spelet, som utspelar sig i ett postapokalyptiskt USA, fick snabbt flera uppföljningsspel och den senaste delen i skräckspelet lanserades så sent som 2022. Det var dock först när tv-jätten HBO Max valde att göra en tv-serie av The last of us, som lanserades 15 januari 2023, som succén blev fullbordad. Efter blott tre avsnitt har tv-serien betyget 9,3 på databasen Imdb och serien trendar på sociala medier. I avsnitt tre av The last of us, som kretsar kring paret Frank och Bill som överlevt jordens undergång, finns det en del fokus på vin. Paret ses vid ett flertal tillfällen dricka några välkända flaskor vin, och det hela har blivit lite av en snackis i främst USA. Nu har vi på Vinbanken tagit reda på vilka vinerna som dricks i The last of us är.

The last of us - vin som syns i avsnitt 3

I en av de första scenerna i avsnitt tre, där Bill bjuder Frank på middag, så får han en uppmuntrande kommentar om att det inte alltid är man träffar någon som väljer att matcha kanin med Beaujolais. Vinet som åsyftas kommer från den välkända Bourgogne-producenten Louis Jadot och är en Beaujolais-Villages. Dessvärre finns det aktuella vinet inte på den svenska marknaden. Ett likadant vin gör sedan comeback i en scen som utspelar sig drygt 17 år senare, vilket visar att produktionen kanske inte har världens bästa koll på lagringspotentialen. Louis Jadot själva skriver nämligen på sin hemsida att Beaujolais-Villages har en lagringspotential på mellan två och fem år, beroende på årgång. Och med tanke på att jorden gått under, och det inte producerats några viner längre, så kan man snabbt göra tolkningen att det är ett Beaujolais-Villages med runt 20 år på nacken som dricks i den senare scenen.

Jadot

Louis Jadot och Col d´Orcia

I en av de sista scenerna av avsnittet – vilket är en scen som blivit rejält kritikerrosad – dricks det dessutom ett välkänt vin som finns på Systembolaget. Det är nämligen en brunello di Montalcino från den välkända producenten Col d´Orcia som syns tydligt och väl i den aktuella scenen. Det toscanska vinet finns i det fasta sortimentet på Systembolaget och kostar 301 kronor. I det här fallet så är produktionen mer rätt på bollen, då Col d´Orcia mycket väl klarar av att lagras i över 20 år.

Orcia

Det var länge sedan en tv-serie blev en sådan snackis runtom i världen som The last of us har blivit, och serien har bland annat setts trenda på sociala medier-plattformen twitter. Tv-serien sänds på HBO Max och går att hitta här.