Laddar annons
Beställa champagne från Systembolaget - topplista 2022
22 Dec, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Beställa champagne från Systembolaget - topplista 2022

Systembolagets beställningssortiment är en veritabel guldgruva när nyfikenhet på nya smaker och champagnesug kombineras. Det finns närmare 1 000 champagner i beställningssortimentet – många är riktigt bra men det finns också många som inte når nivån man kan förvänta sig.

Champagne ska inte vara billigt. Det är nästan alltid bättre att köpa ett bra mousserande vin än att hoppas på att en lågt prissatt champagne ska lyfta till skyarna. Vi har recenserat femton champagner i prisklassen 300-750 kronor i listan: 11 vanliga 75 cl flaskor, en magnum och tre roséchampagner som kommer längs ner i listan. Att beställa champagne är inte svårt, och vi har med andra ord valt ut 15 favoriter.

Producenterna lägger mer och mer kraft på non-vintage champagnerna och de blir bättre och bättre för varje år. Två av vinerna i listan är årgångschampagner med viss ålder och riktigt bra prisvärdhet. Några av vinerna kan komma att vara ”tillfälligt slut” på grund av helgrushen men nästan hela listan utgörs av viner som importörerna normalt har i lager och kommer därför sannolikt att komma in igen.

Om du är sugen på champagne i det fasta sortimentet så kan du läsa vår stora topplista här

Beställa champagne från Systembolaget - topplista 2022

Beställa champagne

AR Lenoble Cuvée Intense Brut (77256), 379 kr, 17 poäng

Ungt och friskt med vinteräpplen, gråpäron, persika, vita blommor och citrus. Välbalanserad smak och stilmässigt torr med vita smultron, kalk, mineraler, gräddig mousse, bra syra och lite sälta. Snyggt, torrt, rent och väldigt prisvärt. Drick 23-26. AR Lenoble importeras av Valid Wines.

Delavenne

Delavenne Grand Cru Brut Reserve (72702), 483 kr, 17,5 poäng

Friskt och stramt med citrus, gröna äpplen, krossad sten, ostronskal och vita persikor. Stram, torr och elegant smak med gråpäron, limeblad, färska mandlar, mineraler och klockren syra. Allt presenterad i en personlig och kompromisslös ren stil. Gjort på 60% pinot noir och 40% chardonnay. Drick 22-28. Servera som aperitif till hemmagjorda chips och popcorn sprayade med tryffelolja. Delavenne importeras av Sanler Wine.

Bonvalet

Bonvalet Blanc Suprême (76994), 411 kr, 17 poäng

Öppen, ren, frisk och pigg doft med gula äpplen, vita smultron, blommor och persika. Lättillgänglig smak med äpplen, citrus, päron, kalk, bra syra och bra balans. En spännande och trevlig champagne från en liten nyetablerad producent som är värd att följa. Under första halvåret 2023 kommer flera nya cuvéer att lanseras på i beställningssortimentet. Med dessa går Bonvalet från riktigt bra till ännu bättre. Gjort på en blandning av 70% chardonnay och 30% pinot noir. Drick 23-26. Servera till sesampanerade pilgrimsmusslor. Bonvalet importeras av BonPort AB.

Diebolt

Diebolt-Vallois Tradition (83020), 359 kr, 17 poäng

Friskt, piggt och elegant med vita blommor, citroner, gröna äpplen och vita persikor. Underbar och spänstigt vibrerande smak av äpplen, lime, vita päron, nybakt bröd, spettekaka, grapefrukt, lysande syra och torr mineralpackad eftersmak med lite sälta. Gjort på en blandning av 50 % chardonnay, 40% pinot noir, och 10% pinot meunier. Servera till pasta alle vongole. Drick 23-27. Diebolt-Vallois importeras av The Wine Agency.

Brocard

Brocard Pierre Tradition Brut D'Assemblage (53489), 339 kr 17 poäng

Ungt och stramt med vita blommor, gula äpplen, päron, rostade mandlar och friska citrustoner. Smaken är elegant, rund och krämigt pinoig men ändå lite stramt återhållen med citrus, fina mineraltoner, sälta och bra syra. Tradition Brut D'Assemblage är gjort på en blandning av 80% pinot noir, 10% chardonnay, 10% pinot blanc. Drick 23-27. Brocard Pierre importeras av Handpicked Wines

Beställa champagne

Valentin Leflaive Extra Brut Blanc de Blancs (76452), 545 kr 17,5 poäng

Frisk, stram Champagne med vita persikor, vita blommor, citrus och nougat. Knastertorr och mineralpackad med krita, gröna äpplen, grapefrukt, bra syra, sälta och längd. En välkomponerad Champagne i en knastertorr ren och snygg stil som för tankarna Chablis. Ett bra val till vinkokta musslor eller färska ostron. Johan Lidby

Beställa champagne

Bernard Pertois Tradition Brut Grand Cru (74493), 297 kr 16,5 poäng

Generöst tillgänglig varmt mogen frukt med vinteräpplen, persika, pomerans och nybakt bröd. Smakrikt med öppen, krämig och trevlig frukt av äpplen, nektariner, blommor, hasselnötter, mandlar och mineraler. En välgjord och prisvärd Champagne i en trevlig och tillgänglig stil. Bernard Pertois importeras av Stella Wines.

Champagne

Pierre Mignon Harmonie de Blancs Grand Cru 2010 (76220), 524 kr 18 poäng

Frisk och generöst tillgänglig med gula äpplen, päron, persika, citrus, rostade mandlar och nötter. Smakrikt med vinteräpplen, mineraler, våta stenar, bra syra och lite sälta. 2010 är inte den starkast lysande årgången i Champagne men chardonnay odlat i rätt läge klarade sig på flera håll bra. Pierre Mignon Harmonie är gjort på 100% chardonnay från byarna Chouilly, Cramant och Avize som alla är grand cru-byar. Prisvärt, lättillgängligt och lättgillat. Drick-28. Pierre Mignon importeras av Sanler Wine.

Beställa champagne

Pertois Lebrun L'extravertie (77884), 399 kr, 17,5 poäng

En ung, frisk och lite stramt återhållen champagne med gröna äpplen, vita blommor, vit persika, citrus, kalk, mineraler. Drick 23-28. Pertois Lebrun importeras av Conveija AB.

Beställa champagne

Pertois-Moriset Les Quatre Terroirs Grand Cru (94132) 396 kr, 17,5 poäng

En frisk och elegant Champagne med gröna äpplen, päron, blommor och nybakt bröd. Ren och elegant smak med härlig, balans, snygga syror och fina mineraler. Allt detta och dessutom föredömligt torr till ett bra pris. Drick 23-27. Pertois-Moriset importeras av Champagnehuset CH.

Lenoble

AR Lenoble Grand Cru Chouilly Blanc de Blancs 2012 (79546), 739 kr 19 poäng

Stramt och elegant med gröna äpplen, vita persikor, citrongräs och färska mandlar. Frisk och härligt ren smak med intensitet, underbar struktur, brioche, kalk, mineraler och rena syror och en härligt lång eftersmak med ostronskal, sälta och mineraler. Jag provade det här vinet för två år sedan och blev redan då förtjust i det och köpte några flaskor. När jag började skriva den här artikeln tänkte jag att det var dags att prova det igen. Lite har hänt men briochetonerna fanns där inte förut och det som tidigare var lite ogina och hårda mineraler har rundats av och ersatts av något som ännu inte kan kallas charm men den är på väg åt det hållet. Jag gillade det här förut men nu är det på god väg att bli ett lysande vin som kommer att bli bättre i några år till. Drick 23-34. AR Lenoble importeras av Valid Wines.

Magnum champagne

Pierre Peters Cuvée de Réserve (73500), 925 kr, 1500 ml magnumflaska, 18 poäng

Ungt, friskt och vibrerande pigg citrusdominerad frukt med vita päron, gröna äpplen och nybakt bröd. Smaken är stram med citron, grädde, grapefrukt, äpplen, mineraler, bra sälta och klockren syra. Vinet är gjort helt på chardonnay. Lite kuriosa kring detta vin är att när man köper det på magnumflaska är det ett vin som är gjort på en årgång trots att det inte framgår av etiketten. I nuläget är det årgång 2017. Drick 23-30. Pierre Peters importeras av The Wine Agency.

Beställa champagne

Pierre Mignon Rosé de Sagnée (52030), 471 kr, 17 poäng

Ungt och friskt med röda vinbär, hallon, blommor, krita och mineraler. Smaken är pigg med röda bär, pomerans, blodapelsin, bra syra, balans och längd. Drick 22-25. Pierre Mignon importeras av Sanler Wine.

Beställa champagne

Delavenne Rosé Brut (79336), 514 kr 17,5 poäng

Rik och generöst mogen doft med röda vinbär, blodapelsin, blommor, mandlar och färsk örter. Smaken är fyllig med blodgrape, mineraler, eleganta syror och lätt sälta. En smakrik och balanserad rosechampagne som är svårt att bli besviken på. Drick 22-25. Delavenne importeras av Sanler Wine.

Heidsieck

Charles Heidsieck Rosé (54185), 629 kr 18 poäng

Tillgänglig och generös doft med vinteräpplen, persika, pomerans och hallongrottor. Fyllig smak med blodapelsin, smultron, mandlar, fina mineraltoner, bra syra och klockren balans. Drick 23-25. Charles Heidsieck importeras av Provinum Vinhandel.

Beställa mousserande vin som inte är champagne - här är topplistan