Huvudbild för artikel Bokrecension | Mat för hormonell balans
27 Apr, 2017

Bokrecension | Mat för hormonell balans

BOKRECENSION. Vinbanken bläddrar vidare i böcker om mat och dryck. Precis som bokens titel avslöjar är detta en bok som fokuserar på kost som stödjer kroppens hormonella balans. Bra mix av fakta och läckra recept.

Mat för hormonell balans

Fakta: Mia Lundin Recept: Ulrika Davidsson

ISBN 9789174245905

"Ungefär åtta av tio kvinnor upplever olika typer av av hormonella besvär i förklimakteriet eller i klimakteriet. Men det finns  saker att göra för att lindra eller helt komma till rätta med de besvären."

Så inleder Mia Lundin boken Mat för hormonell balans. Mia Lundin är specialistsjuksköterska med inriktning på gynekologi och obstetrik. Hon har behandlat hormonella rubbningar sedan 1989. Detta är hennes andra bok med den inriktningen.

Enligt författarna är kosten en viktig grund för hormonell balans och med rätt kost förebyggs även inflammationer, benskörhet och viktökning. Boken inleds med en faktadel skriven av Mia Lundin och därefter följer ett antal lättlagade recept med hälsosam och läcker mat. Recepten är framtagna av Ulrika Davidsson.

I slutet av boken finns en tvåveckors kostplan för den som vill komma igång på ett enkelt sätt. De fina matbilderna är tagna av Ulrika Pousette.

 

Recept | Raw kladdkaka | 8 bitar

Botten:

5 dl valnötter
3,5 dl torkade urkärnade dadlar
1 avokado
1 nypa flingsalt
1 tsk rivet apelsinskal
1 dl kakao

Chokladkräm:

3 avokador
1 nypa flingsalt
1 dl kakao
1 dl agavesirap

Topping:

0,5 dl hackade pistagenötter, färska vinbär, physalis

Gör så här:

Mixa valnötter och dadlar till bottnen grovt i en matberedare eller mixer. Lägg ned avokadofruktköttet tillsammans med resten av ingredienserna och mixa till en jämn smet.

Klä en pajform med avtagbar kant (alternativt en springform), cirka 20 cm i diameter, med bakplåtspapper. Fördela smeten jämnt i formen.

Lägg avokadofruktköttet och övriga ingredienser till chokladkrämen i matberedaren och mixa till en jämn kräm. Bred ut krämen över bottnen och låt stå i kylen i 2-3 timmar. Toppa kakan med pistagenötter, vinbär och physalis.Foto: Ulrika Pousette

 

Fler bokrecensioner

Jessica Frej - Fest på 30 minuter 

Ernst Kirchsteiger - I det enkla bor det goda