Laddar annons
6 May, 2011
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Boquerones, marinerad ansjovis

Ansjovisen är omtyckt i orterna längs Medelhavet från södra Frankrike och längs med hela spanska kustlinjen. Atlantansjovisen som fångas av spanska fiskefartyg exporteras oftast, då är den även inlagd. Servera gärna boquerones som tapa. Den som vill väljer ett friskt, syrligt vitt vin. Öl fungerar fint. Bäst passar en ljus lager som är mer aromatisk än besk.

Till 4 personer

Får man tag på ansjovisen färsk kan den doppas i kryddat mjöl och friteras. Som rå kan den också läggas i en vinegrettemarinad. Man kan byta ansjovis mot strömming.

500 g färsk ansjovis eller strömming (cirka 16 stycken)
havssalt och nymald svartpeppar
1,5 dl extra fin olivolja
0,75 dl rödvinsvinäger
2 finhackade vitlöksklyftor
1 rödlök, tunt skivad
3 msk hackad slätbladig persilja

*lägg ansjovisen på en tallrik. Strö over salt. Täck med plastfolie och ställ svalt över natten. Dag två skär man upp buken på fisken, använd en vass kniv, rensa. Skär bakom gälarna, ta bort huvudet. Stick in kniven bakom ryggraden, skär ner till stjärtfenan och ta bort benen från den ena fiskfilén. Gör likadant med den andra sidan. Kasta bort renset. Skölj fiskarna.

*blanda en enkel vinegrette av olivolja, vinäger och vitlök i en skål. Häll den över fiskarna, det ska täcka. Låt dem stå i rumstemperatur, cirka 30-40 minuter. Lägg löken i en grund skål och häll på resten av vinegretten. Låt stå i 15 minuter.

*Fördela lökskivorna jämt på fyra tallrikar och lägg fisken ovanpå. Strö över persilja, ta ett par tag med pepparkvarnen. Servera.