Laddar annons
10 Aug, 2013

Bra mogna viner direkt från Bolaget

Många av de bättre vinerna behöver tid att utveckla hela sin potential. Med enstaka undantag finns det inga riktigt stora viner som inte har en betydande ålder. Det är uppfostran (i fat och på flaska) som utvecklar komplexa detaljer och finesser i karaktären hos viner, på samma sätt som mognaden hos en människa. Det är tid, kemiska och biologiska processer i vinet som formar de stora karaktärerna.

Mognad kräver tid

De allra flesta enkla viner har inte struktur och innehåll för att utveckla någon attraktiv större karaktär. De flesta som har potentialen säljs och konsumeras ändå i sina barnaår, innan potentialen realiserats. Det hör också till saken att det är förenat med viss risk att vänta på utvecklingen. Ibland blir det inte så kul som man hade anledning att tro, med tanke på bakgrund och tidigare prestationer i familjen. Ibland blir det exceptionellt bra när man inte riktigt hade väntat det. Charmen med att lagra vin är också kul överraskningar. Unga viner har mest toner av frukt och blommor. Mogna viner har ett brett register med kolonialvaror som kaffe, kakao och tobak, animaliska toner, multnads toner, i allra bästa fall, som att vandra i bokskog om hösten efter regn.

Mognad finns i många prisklasser

För den som inte lagrar vin men har obegränsade ekonomiska resurser går det att köpa världens stora viner utomlands mogna och färdiga. Sätt bara in vinets namn och år på Google och sök så hittar Du var Du kan få tag på det och vad det kostar. Numera finns det också i måttlig prisklass, då och då, på Systembolaget viner med ålder och viss mognad till överkomliga priser. En enkel och ekonomisk källa för att kunna uppleva lite av det som mognad och utveckling kan ge hos viner.

Stor Rioja med mognad

I Spanien inte minst i Rioja, har man en tradition av att sälja mogna viner. Vinhuset lagrar vinerna och säljer dem när det är dags att konsumera. De bättre kan sedan lagras många år till med framgång. Två sådana riktigt bra Riojor från tre av de klassiska traditionella stora vinhusen där finns nu på Systembolaget. Cune är ett av de klassiska vinhusen vid järnvägsstationen i Haro. Cunes mest bordeauxiga rioja heter Imperial. Just nu finns 90468 Cune Imperial Gran Reserva, 2004 för 289 kronor som visar upp finstämd mognadsutveckling i ovanligt delikat stil. Min egen favorit bland de klassiska stora Riojorna är La Rioja Alta’s Gran Reserva 904. Namnet avser att den skapades år 1904. Just nu finns närmast fyndiga årgången 2001 för 299 kronor med varunummer 7462. Storslagen mogen och ändå spänstig klassisk stor rioja med mycket nyanserade rika läckra lite bordeauxaktiga mognadstoner, och stor framtid.

Mognad hos Priorat och Ribera del Duero

Från det intressanta vindistriktet Priorat som ligger i bergen innanför Tarragona har vi sedan många år kunnat njuta av ett rätt moget och bra vin i 2737 Finca el Puig, 2006 för 189 kronor. Rikt och moget med läckra, rika, komplexa toner i storslagen komplex stil. Håller just på att byta årgång till 2007 som jag inte provat men som sannolikt är lika bra. I BS hittar Du 72195 Altos de Tamaron Reserva, 2006 för 148 kronor från det andra ”nya” vindistriktet i norra Spanien, Ribera del Duero. För måttliga pengar får Du här ett ganska rikt och bra strukturerat vin med begynnande utveckling och långt slut.

Museum Release

I Australien finns en mycket intressant gammal vinfirma, Ch Tahbilk, som gör viner på gammaldags vis av stor kvalitet och med behov av tid för att utvecklas. Då och då släpps en s.k. Museum Release av äldre vin. Nu finns 6348 Tahbilk Shiraz MR, 2004 för 149 kronor. Snygg och utvecklad, balanserad, mogen, nioårig Shiraz och samtidigt ännu i vardande. Är just nu tillfälligt slut men väntas komma in igen.

Röd Bordeaux med mognad

De klassiska mogna gamla vinet är ändå röd Bordeaux. Numera är de största så dyra att det inte längre är att räkna med. Men bland de riktigt bra men inte så upphaussade vinerna därunder finns det intressanta köp även av mogna viner. Just nu har Systemet t ex 90218 Château Fourcas Dupré, 2001 för 179 kronor. En snäll röd bordeaux från ett mindre år i mogen bra stil för mycket rimliga pengar, som håller på att ta slut. För den som vill ha något avsevärt större och mognare rekommenderas (ett av mina verkliga favoritslott) 95457 Ch Chasse Spleen, 1994 ett fynd för 349 kronor med en tuch av bokskogens multnads toner.

Tannat med mognad

På tannatdruvan i Maderian söder om Bordeaux har 90439 Château Bouscassé Vieilles Vignes, 1999 skapats. Stor ännu tuff i utvecklad storslagen och mäktig stil. Lite klassiskt elegant och samtidigt måttligt sofistikerad för 399 kronor.

Torr Riesling med mognad

Vita torra viner har lite kortare tidsspann men både stor riesling och chardonnay kan utvecklas till magnifika karaktärer med långlagring. Just nu finns några hyggligt prissatta mellanmogna vita som ger en del av mognadsfiness. 93996 Bründlmayer Zöbinger Riesling  Reserve, 2007 för 139 kronor är en trevlig österrikare med lite utveckling och mognad till rimligt pris med ett fåtal flaskor kvar i butik. Även 74898 Leitz Rüdesheimer Berg Roseneck Riesling Trocken, 2009 för 209 kronor har lite intressant karaktärsutveckling av mognad. 95013 Kremser Pfarrleithen Riesling Spätlese Winzer Krems, 2001 för 149 kronor har en mycket bred rik och något burdus karaktär efter 22 års utveckling och till fantastiskt pris.

Halvtorr mogen riesling

Bland de halvtorra vinerna finns en annat bra rieslingvin med stor mognad. 5830 Rüdesheimer Berg Rottland Riesling Spätlese, 2002 för 129 kronor.  Mogen betydande halvtorr komplex och finessig med stor längd och långt bra slut. Mogen halvtorr Rheingauriesling till fyndigt pris.

Mogen Vintage Port

Bland söta viner är det klassiska lagringsvinet Vintage Port. De blir en kraftfull fällning i flaskan efter många år som måste dekanteras bort noggrant innan konsumtion. Några timmar luft i karaffen är också bra. Till ganska rimligt pris finns just nu 8001 Fonseca Guimarens Vintage, 1995 som nu uppvisar en stor Vintagekaraktär och är det suveräna ostvinet i slutet av den fina middagen. Bland de vita söta vinerna finns ju också alltid 4196 Moulin Touchais, nu i årgång 1998 för 199 kronor.

Moget vin är subtila själar något mer än unga fräscha fruktiga och lite endimensionella upplevelser av vin.