Röttorps Bästa med lätt och delikat pinot noir
Nya vintips denna vecka är bl.a. en fyndig lätt renklingande snygg pinot från Sydafrika, en fyndig billig vit spansk druvblandning och en välstrukturerad röd aussi för källaren.
Pinotfynd från Sydafrika
Veckans nya röda vin finns inte idag onsdag men kommer på Systembolaget i morgon torsdag kl 1000 bland augustinyheterna i det tillfälliga sortimentet. Paul Cluver Pinot Noir, 2011 för måttliga 125 kronor är en lätt, delikat lite mild och måttligt storslagen men ren och snygg pinot till fyndpris. Passar bäst för lättare rätter och tamfåglar av alla slag. Paul Cluver håller till i Elgin ett svalt distrikt som tidigare mest var känt för sina äppelodlingar. Numera är det vinerna som ger berömmelsen och inte minst deras snygga rena pinoter. I övrigt odlas mest vita viner och Paul Cluver är denna avgränsade dals främsta vinproducent.
Komplex vit torr Navarra
I Navarra invid Rioja gör man många bra viner till mycket bra priser. De har också varit mindre traditionella än grannarna när det gäller att blanda sina egna druvor med internationella. En av mina verkliga favoriter där är den moderna innovativa vinfirma Palacio de la Vega. Du hittar ett av deras röda viner med rätt mycket Cabernet, som veckans billiga röda vin. De gör också ett innovativt vitt vin på en ovanlig druvblandning, Palacio de la Vega Chard/Viura/Sauvignon Blanc, 2012 för 71 kronor. Mycket trevligt bra vin med friskhet, innehåll, längd och komplexitet från den intressanta druvblandningen.
Pålitlig halvtorr Mosel
Som veckans nya halvtorra vin på Röttorps Bästa har jag valt en av de allra mest pålitliga bland halvtorra tyska rieslingviner, Moselland Riesling Spätlese 2011 för 64 kronor. Fungerar i nästan alla sammanhang när man vill ha ett friskt och balanserat halvtorrt vin med ändå uttalad fin sötma. Riktigt gott med sommarens bär.
Nästan Vintage med mognad
Det perfekta ostvinet är en gammal mogen Vintage Port. Det kräver en hel del pengar och lång tid av väntan innan det kan realiseras. En genväg som ger rätt mycket av samma sak, är att köpa en riktigt bra ofiltrerad Late Bottled Vintage med rätt lång lagringstid på flaska. Just nu finns en sådan i BS, Smith Woodhouse LBV, 2000 för 200 kronor. Tät och ungdomligt frisk och måttlig brun i kanten, känns spänstig hela vägen och vinner en del på fortsatt lagring men ger rätt mycket av den mogna Vintagens karaktär redan nu. Måste precis som en Vintage dekanteras för att ta bort fällningen.
Nya Zeeländskt rosébubbel
Ett ganska nytt och riktigt bra rosébubbel är nya zeeländska Gardo & Morris Brut Rosé för 109 kronor. Friskt med bra innehåll och trevligt långt fräscht slut, fin syra.
Bästa röda boxen i mellanprisläget
Bästa röda boxen i närheten av 200 kronor är idag Ramos Reserva, 2011 för 219 kronor per 3 liter. Ett utmärkt vin med struktur, innehåll, klang, balans och allt som behövs i måttlig koncentration. Seriöst och komplett rödvin som fungerar i alla sammanhang.
Röd aussi med stor lagringspotential
Det finns välstrukturerade rödviner som vinner mycket med lagring till ganska måttliga priser. De allra flesta flaskorna dricks upp unga utan att deras stora potential realiseras. Ett sådant vin som vi rätt länge haft i ordinarie sortimentet är Penfolds Bin 2 Shiraz/Mourvèdre, nu i årgång 2011 för 149 kronor. Jag har många gånger provat äldre årgångar när de nått tioårsdagen och senare och det har varit mycket betydande viner. Stort strukturerat seriöst vin med innehåll kraft och mäktighet som vinner mycket med lagring, ändå inte alls svårt att få ner idag heller.