Laddar annons
7 Aug, 2013

Röttorps Bästa med fyndig sydafrikansk Shiraz

Nya vintips denna vecka är bl.a. en härlig sydafrikansk shiraz med lite mognadskomplexitet, en härlig vit portugis i det större formatet och en tuff tannat för källaren.

Utvecklad fyndig sydafrikansk Shiraz

Stellenzicht med Gay Weber gör Sydafrikas bästa Syrah med fantastisk mognadsutveckling över lång tid. Hans Stellenzicht Golden Triangle Shiraz, 2009 för hundringen jämt är i sitt prisläge en snygg rik och trevlig Syrah med fin komposition, längd och begynnande mognad på fyndnivå.

Tuff och stor östkustitalienare på montepulciano

Förra veckans härliga lätta pinot noir nyhet Paul Cluver försvann direkt. I denna prisklass blir veckans vintips på Röttorps Bästa, Cúmaro Riserva, 2008 för 149 kronor från Conerokullen utanför Ancona i Marche.  Ungdomlig, tät, rik och mäktigt stor nyanserad montepulciano med längd och ännu stor utvecklingspotential. Mitt favoritvin av montepulcianodruvan och vinhuset Umani Ronchis bästa årgång så här långt. Har lite ålder vilket är nödvändigt för bättre viner av denna druva från, som här, stort år.

Mäktig vit portugis från Castro

I Portugal gör topproducenten Alvaro Castro riktigt storslagna viner, både röda och vita från det inre av Dão. Hans vita Quinta de Saes Reserva Branco, 2011 för 156 kronor är ett mäktigt rikt och mycket bra vin, komplext, balanserat och fin struktur. På sina i Sverige inte helt kända druvor, encruzado, cerceal-branco och bical har det lite av en stor vit bordeaux, men mäktigare. Vinner mycket på fortsatt lagring.

Den eviga ungdomens stora söta vin

Det finns ett legendariskt sött vitt vin från Loire i Moulin Touchais. Vinet började göras på 1870 talet som en hobby vid sidan av den övriga vinproduktionen. Sent skördad chenin blanc från centrala Loire är råvaran för detta storslagna vin som genom sin mäktiga syra i all sötma alltid förblir friskt och dessutom nästan har evigt liv med fortsatt ungdomlig fräschör. Började inte säljas förrän på 1980 talet och då fanns ca 100 årgångar lagrade i värdlens största vinkällare för ett enda vin. Nu säljs i ordinarie sortiment 1998:an för 199 kronor. Det finns en del äldre årgångar i Beställningssortimentet. Rik läcker mogen och frisk med längd och läcker finstämt komplex smak, med en tuch av arrak. Långt slut med bra syra, men lite mindre uttalad än för de allra mest långlivade årgångarna. Bör kanske inte sparas mer än tio år till.

Mousserande årgångsvin med klass

Veckans vita bubbel kring hundringen är Rotari Brut Riserva, 2008. Detta utmärkta årgångsvin med bra lagringstid och därmed utvecklat smakinnehåll är fin kombination av fruktighet och även mineralitet. Fin bra genomklang i eftersmaken och fungerar också bra till mat, inte minst i sommartid.

Den ursprungliga röda premiumboxen

KWV Roodeberg var när den kom för många år sedan ensam som riktigt bra seriös och välstrukturerad premiumbox, i det lite högre prissegmentet för boxar. Boxversionen av detta världsvin gjordes speciellt för den svenska marknaden. Sedan dess har den fått många bra konkurrenter men den platsar fortfarande bland de bästa röda boxarna. Nu i årgång 2011 för 269 kronor för 3 liter som den alltid kostat.

Marlborough sauvignon blanc på box!

Det finns numera också en riktigt bra vit box på sauvignon blanc från Marlborough på Nya Zeelands Sydö, Matua Valley Sauvignon Blanc, 2012 för 229 kronor för 3l. har den för området typiska aningen överdrivna SBtonen krusbär, friska syror med örtiga och nässliga toner. Fyndigt bra för alla dem som gillar denna lätt aromatiska friska stil i BS. Finns idag i en butik i Täby i lager, men måste annars beställas en vecka i förväg.

Tuff tannat för långlagring i källaren

Veckans nya röda lagringsvin för källaren är nyanlända tillfälliga Château Montus, 2010  för 195 kronor av tannatdruvans mästare Alain Brumont i Maderian söder om Bordeaux. Stramt svartfruktigt med stor tuff struktur och idag stramt hela vägen. Lovande stort innehåll och bra bas för lagring något decennium.