Laddar annons
Gamla Amsterdam – Cheese shop & cheese bar
31 Dec, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Gamla Amsterdam – Cheese shop & cheese bar

RECENSION GAMLA AMSTERDAM Sedan ett antal år ystas det invid Mariatorget i Stockholm. Här lockar ostbutiken Gamla Amsterdam både lunchgäster och afterworkare.

Då min far i sjuttiotalets Mallorca beställde en ostsmörgås serverades han en brödbit dekorerad med ostkuber. Händelsen är lätt att göra sig lustig över i dag, särskilt för den som roas av mejeriprodukter, men även i Sverige är konceptet ost betydligt mer begränsat än vad många vill tro. Trots att vi ystat sedan 1700-talet har utbudet i stort bestått av Präst, Herrgård och Grevé. Samt Filadelfia, som yttersta förfining.

Fram till 2009, det vill säga.

Gamla Amsterdam

På ena sidan Hornsgatan huserar det gamla postkommunistiska Sverige i form av ett solarium. Mittemot serveras ekoluncher och åttiotre sorters ost. Bakom ostbutiken Gamla Amsterdam står Max Rovers, som varken är en bilmodell eller en erotisk film, utan en holländare. De fåtal kvadratmeter Max annekterat på söder har han inrett varsamt med ett schackrutigt golv och en tavla föreställandes Miles Davis som lojt blåser i sin trumpet. Längs väggarna står rustika hyllor med upptravade osthjul och här och där finns allehanda ostredskap och pryttlar.

Taket är mycket vackert, det påminner om en elegant tekopp och det kontrasterar fint mot det enkla träbordet under, kring vilket ett tiotal kvinnor satt sig. Klientelet består uteslutande av kvinnor.


Öl- och vinsortimentet utgår från ostarna

Med tolv personer i lokalen är det fullt och på nåder lyckas jag tillskansa mig en plats vid ett fönsterbord. Butikens specialitet är holländska ostar och förutom möjligheten att köpa ost på bit innehåller menyn olika typer av ostbrickor och sallader samt grillade smörgåsar. Det som bärs ut till de väntande gästerna är rakt igenom delikat, till och med vitmossan kring de tända ljusen ser aptitlig ut.

Gamla Amsterdams öl- och vinsortiment baseras på butikens ostsortiment: blåmögelost med chokladfondue matchas med Deen Vat 5 Semillon och parmesansoppa med Sauvignon Blanc Menetou Salon. Jag beställer en grillad smörgås: Stilton blåmögel på ljust surdegsbröd med fikonmarmelad, spenatblad och valnötter. Och till det ett glas Gewürztraminer. Kombinationen är himmelsk.

Gamla Amsterdam – Cheese shop & cheese bar

Profil: Ostbutik och bar.
Adress: Hornsgatan 39, Stockholm.
Klientel: Lunchande och afterworkande kvinnor.
Vinlista: Baseras på ostutbudet. Vid mitt besök en tämligen italiensk/fransk lista.
Typsituation: Doften av fotsvett ses inte som en sanitär olägenhet.
Betyg: