Laddar annons
15 Jan, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Brittiskt bubbel på The Botanist

Sloane Square är Chelseas scen för brittisk teater. Och det självklara vattenhålet för besökare till The Royal Court Theatre är The Botanist.

The Royal Court Theatre, som sedan artonhundraåttioåtta härbärgerat såväl George Bernard Shaws pjäs Major Barbara som tyska flygbomber, är efter ett omfattande renoveringsarbete åter en viktig scen för nyskriven brittisk drama. Under januari spelas bland annat Liberian Girl av Diana Nneka Atuona – en historia som kräver ett glas.

The Botanist är så beläget att du med fördel kan passera restaurangen på väg till och från teatern (vilket fört med sig att det finns en Pre and post theatre menu).

Över det nakna ekgolvet släntrar horder av män med Ibizabränna slött in, likt de svettiga hästarna vid Ascot efter ett lopp. Affärsmän svepta i Brioni, med kavajslag du kan hyvla en hushållsost med skålar i japansk whisky och kvinnor med lyfta ansikten som hålls samman av Marc Jacobssolglasögon sippar Kentycky Fig Sour och Champagne.

Inredningen går i krämfärgat läder inramat av metallslöjd och genom de höga fönstren faller ett blekt brittiskt solsken över restaurangens huvudtema: bilder av flora och fauna från botanikern Sir Hans Sloanes journaler. Runt omkring lokalen står enorma blomarrangemang, vilket medför att spritångorna i baren blir en del av fotosyntesen.

Bubbel från East Sussex

Bakom The Botanist står ETM Group, som även ligger bakom gastropubar som the Gun och the Well. Trots det hovrar The Botanist flera pinnhål över gastropubarnas putsade dartaura; blickar överseende ner på fenomenet med sina Manola Blahnik badandes i en välkyld Vesper Martini.

Köket levererar hela dagen, från frukost (två sidor i menyn upptar olika typer av te) till middag. Men The Botanists raison d'aitre är baren, som via de höga fönstren smälter ihop med Sloane Squares gatuliv. Då jag och F är här för att sippa på en fördrink inför kvällens middag på Porky’s slår vi oss ned vid bardisken, mitt emot en grandios spegel. Disken är i blankpolerat tenn, skapad av en armé av smälta soldater och hästar.

Lästips: Champagnefrukost

Personalen talar italienska, vilket för ett ögonblick får mig att instinktivt rulla upp mina byxben en smula samt ta ett halsbloss av Londonsmogen. När vi bläddrar i vinlistan blir vi rekommenderade ett glas sparkling från Davenport Vineyard, Limney Farm. Bubbel från East Sussex, alltså. Det är mycket gott. Och friskt, faktiskt så kallt att tandemaljen krackelerar.

Mustard mash och Alsace Bacon

Restaurangens teatermeny består av säsongsbetonade rätter som Soft-poached Gull’s Egg with Chorizo, Alsace Bacon and Fresh Peas och Mustard Mash and Black Pudding. I baren är det kulinariska mer lågmält, här serveras ett potpurri av rökta- och saltade nötter, chili- och kycklingspett, räkcroquetter, olika typer av sallader, hamburgare och steak tartare. Men vi tar ytterligare ett glas istället, vilket ger mig tillfälle att gå ett par trappsteg ned där jag upptäcker att även toaletterna är ett botaniskt under (utan att på brittiskt vis lukta mögel). Buketter med olika typer av kaktusar springer upp ur kaklet.

The Botanist

Profil: Flora och fauna och cocktails.
Adress: No. 7 Sloane Square, London.
Klientel: Pre- och postteaterbesökare. Och helt ovanligt folk.
Vinlista: Lång.
Typsituation: En äldre gentleman pollinerar ett fång påskliljor.
Betyg: 4 av 5.