Laddar annons
22 Jan, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Erlands Kafé och Cocktailbar

Erlands Kafé & Cocktailbar är ett lika otippat inslag i Vasastans fauna som kontantkort till mobilen. Innan jag ens hunnit beställa en chokladboll och en Bloody Mary är jag stammis.

En doft av förbrukad kungsgran hänger över Vasastans vida trottoarer. Vi ser de blekgröna kadavren ligga i drivor längs Vasaparkens gångstråk då vi viker av från Odengatan. Här, på en tämligen oansenlig stump av Gästrikegatan, huserar Erlands Kafé & Cocktailbar.

Bakom entrén väntar en värld i mono – femtiotalet – ett decennium som kammades med brylkräm, draperades i nylon och premiärvisades på tv. Allt medan Chuck Berry kastade musikhistorien genom ett hotellfönster i Chicago.

Totalt är vi sju gäster, och det innebär snudd på fullsatt. Lokalen är av samma storlek som en normal besticklåda och rymmer en bardisk i träfanér, ett smakfullt hopkok av möbler och prylar från loppisar och auktioner, en karta över Europa samt en övervåning. På en svartvit tv, som liksom krupit upp i en noppig fåtölj invid baren, visas Hylands Hörna på en skakig svartvit bild.

”Jag har samlat alla mina intressen under ett tak. Nittonhundratalet var fullständigt fascinerande, fram till strax innan Beatles. Jag gillar kläderna, musiken och inredningen. Och så gillar jag god dryck. Jag vill att gästen ska få en helhetsupplevelse, med musik som passar klassiska cocktails”, säger grundaren Gustaf Forsberg.

Jag beställer en chokladboll och en Bloody Mary, medan Fats Dominos Blueberry Hill strömmar ur Tanbergshögtalarna. Drinken är en väl balanserad historia med tequila som bas (vodkan råkar vara slut). Min vän M fastnar för en Erlands Cocktail. Drinkutbudet är klassiskt: Old Fashioned, Margaritas, Whisky Sour och Pisco Sour. Precis som atmosfären kräver.

”Jag är ingen cocktailnörd direkt, vi har valt att ha mycket klassiker, sådant som funnits i hundrafemtio år. Jag tycker det är värt mycket att höja kvaliteten på cocktails, då behövs det inte läggas till en ny drink i listan vid varje nytt besök”, säger Gustaf.

Pickla Pils och Joars Gästabud

Skälet till att baren existerar är att Gustaf av en slump hamnade i Oslo. Han hade haft en idé om ett eget ställe och där, på en kafé- och cocktailbar i Norge, föll bitarna på plats. Sedan tog det tre år från tanke till öppning i Vasastan 2013.

Resultatet är ett fåtal diskreta och fullständigt förtjusande kvadratmeter, där det förutom utmärkta cocktails serveras kaffe och bakverk, ost- och charkbrickor, räksmörgåsar och soppa med påtår. Och på en liten hylla i baren står en parad av olika hantverksöl. Jag provar en Pickla Pils, en underjäst historia med en tydlig smak av humle. Jag rekommenderar den varmt.

”Vi har fyra, fem olika öl, två av dem ligger Hasse Orlov bakom. Vi träffades när vi spelade tennis och många år senare fick jag höra att han bryggde öl. Då sa jag ”om jag öppnar krog lovar jag att sälja din öl. Det jag gillar med Hasse är att han brygger sin Joars Dricka och Joars Gästabud för att han tycker att de är så jäkla goda. Inte för att massproducera och synas vitt och brett. Sådant inspirerar mig.”

Någon annan som inspirerat Gustaf är hans farfar, som gett namn till baren. Med en elegant fluga kring halsen plirar han ut över gästerna som swishar pengar till varandra över teakborden.

Erlands Kafé & Cocktailbar

Profil: En kafé- och cocktailbar.
Adress: Gästrikegatan 1, Stockholm.
Klientel: Tjugoplus. Och Sjuttioplus.
Vinlista: Ett antal ekologiska viner från små producenter. ”En av dem kommer från Enköping och levererar i en gammal pickup”.
Typsituation: Om tjugo år kommer stamgästen att heta just Erland.
Betyg: 4 av 5.