Laddar annons
Chablis | Årgång 2014 med William Fèvre
4 Sep, 2016

Chablis | Årgång 2014 med William Fèvre

CHABLIS WILLIAM FÈVRE. Vinerna är torra, friska med en koncentrerad precision som gör dem lika delikata som kraftfulla. Det är sammanfattningen när alla William FÈVREs viner av årgång 2014 är testade.

Didier Séguier, firmans oenolog, gjorde mig mållös när han presenterade en klockren portfölj chabliser, över hela linjen från vardag till toppkvalitet. Så klart är årgång 2014 i Chablis rankad som ett av de stora åren, så långt, varför förväntningarna även låg på topp.

Det är inte direkt läge för chablis funderar jag när på väg till provning i gråmulet regnväder i början av april 2016. Om man nu ska tala om vin i jämförelse till väder borde chablis vara sprittande vår eller krispigt soliga höstdagar med tid för att njuta. Med betoning på njuuuta.

För alla som mot förmodan skulle drista sig till att svepa glas efter glas av chablis, kanske i stora klunkar för att släcka törsten, oh no!, ni är helt fel ute. Chablisvin dricker man för smakens skull och som jag ska bli varse, lika gärna en gråkall vårdag. Anledningen är såklart maten, som i kombination med vinerna gör helheten till en perfekt match och att det roligaste en vinnörd vet händer. Det när den magiska formeln för vin och mat i kombination, 1+1=3 slår in.

Chablisvinerna är verkligen delikata, på ett sätt intellektuella men utan att vara exkluderande. Snarare är de faktiskt tvärtom, mycket välkomnande och på ett sätt öppna att bjuda in dig till en värld av tydlig stram syra, grönskimrande fruktsmaker med nyanser av örter och mineral. Men du behöver tid, tid att fundera och smaka men också för att låta vinet stanna kvar i glaset en aning längre än vanligtvis annars. För det kommer hända grejer, jag lovar! Som bäst fungerar chablis som sagt till mat och tänk att kombinationen ska hålla sin elegans genomgående, som vin tillsammans med vårens primörer eller höstens nyfångade skaldjur. Hmmm…

Klimat och jordmån i Chablis

Jordmånen i Chablis är den berömda Kimmeridgien kalken, som är sediment från tidig havsbotten med fossila skaldjursdelar blandat med lera. Man kan härleda Kimmeridgien till den sena tidsepoken i Jurassic åldern. Till skillnad mot den ofta vita, kalkiga jorden i Champagne skiftar markens färger i Chablis i brun-vitt.

Chablis ligger mellan de nordliga koordinaterna 47 och 48 grader vilket betyder svala temperaturer. Klimatet är inlandsklimat, det vill säga kalla vintrar och varma somrar. Den lilla floden Sereine fungerar som termos för odlingarna på kringliggande, branta vingårdslägena. Här hittar man de bästa, högst rankade vingårdarna. Frost och fuktigt väder med mögelangrepp på vinerna är lokala utmaningar för producenterna varför få är ekologiskt certifierade.

Området är litet men med sina nästan 3900 ha är Chablis den största appellationen i Bourgogne. Vinerna är världskända och de är utan tvekan ett begrepp, som att de representerar en unik stil och typ av vin som många känner väl, eller i alla fall hört talas om.


William FÈVRE

Firman grundades 1959 av William Fèvre som då ägde 7 ha. Idag består egendomen av 78 ha, med nästan hälften klassificerade som Premier Cru (15,9 ha) och Grand Cru (15,2 ha). Stilen på husets viner kan sammanfattas med ledord som elegans, precision och frukt. På frågan om man ska vinifiera (tillverka) chablisvin med eller utan ekfat, skrattar Didier Séguier (på bild ovan),

- Fat är en ickefråga i Chablis i dag, en slags trist loop som går tillbaka till 80-talets debatt om huruvida chablisvin skulle ha fatkaraktär eller inte. Nu vinifierar i stort sett alla med fat. Hos FÈVRE använder vi gamla fat och det har vi gjort sedan 1998.

Didier Séguier berättar att han odlat ekologiskt i vingårdarna sedan 2006. Alla FÈVREs Grand Cru lägen är även biodynamiskt skötta. Anledningen till att producenten inte ansökt till den av EU rekommenderade eko-certifieringen är att Didier Séguier anser regelverket vara för strikt den dag de får problem med mögelangrepp i vingårdarna.

I Chablis, med områdets nordliga läge, är odlingarna mycket utsatta för vädrets nycker. Som tur är säger Seguier verkar klimatförändringen spela chablisproducenterna i händerna då varmare väder gett torrare perioder i området, och därmed mindre risk för olika angrepp i vingården. Avslutningsvis, chablisvin görs av druvan chardonnay.

Chablis 2014 med William FÈVRE

1. Petit Chablis 2014 (85011), 149 kr

Elegant, torr medelfyllig smak med en närapå saftig, exotisk fruktsmak. Balanserad, med lätt mineralpuff och bra längd av mogen limefrukt. Bra köp!
Betyg: 3+

2. Domaine Chablis 2014 (87642), 179 kr

Doften är lite sluten. Torrt, medelfylligt och elegant. Citrus och lime, inslag av persika. Återhållna mineraltoner och inslag av örter. Låt vinet få luft. Skönt drickvänlig.
Betyg: 3+

3. Montmains Chablis Premier Cru 2014 (95235), 279 kr. Lansering 2016-08-05

Doften är tajt, koncentrerad. Ytterst lätt svaveltouch. Lufta och du får väck denna ’ingrediens’. Smaken är torr, medelfyllig grönfruktig med markerad syra, smak av äpplen och citrus. Drickvänlig.
Betyg: 3+

4. Fourschaume Chablis Premier Cru 2014, 299 kr vid privatimport

Återhållen doft av melon och citrustoner. Smaken är torr, medel/fyllig fruktigt koncentrerad, stram med tydliga mineraltoner, mogen fruktsyra, inslag av örter. Eftersmaken är lång och elegant. Härlig!
Betyg: 4

5. Beauroy Domaine Chablis Premier Cru 2014 (90042), 299 kr. Lansering 2016-10-21

Doften är bred men ändå elegant, med tydliga mineraltoner. Torr, medel/fylligt fruktig, koncentrerad smak, lätt aromatisk, en touch av fetma som inte inverkar på den härliga, friska limeiga eftersmaken.
Bra matvin!
Betyg: 3+

6. Montée de Tonnerre Domaine Chablis Premier Cru 2014 (90030), 379 kr. Lansering 2016-10-21

Mineraldoft! Torrt, fylligt vin. Grönfruktig smak, inslag av citrus, lime, äpplen och päron. Smakrik och nyanserad med knock-outliknande mineralkaraktär!
Betyg: 4+

7. Vaulorent Domaine Chablis Premier Cru 2014, 470 kr vid privatimport

En lätt sluten doft, med citrus och mineralton. Smaken är torr, fyllig, fruktigt smakrik av gula äpplen, päron, örter och mineral. En aning fetma som om inslaget kom av fat. Eftersmaken är lång, mogen citruston men också i påfallande sluten tappning. Ge vinet tid!
Betyg: 4

8. Bougros Domaine Chablis Grand Cru 2014, 499 kr. Exklusiv lansering, datum ej fastställd för 84 flaskor

Stor doft, tydlig. Torr, fruktig och fyllig smak. Mogen frukt, äpplen och päron, inslagen av lätt örtighet, mineral och spänstiga citrusdrag är lång. Stram, rikare stil av chablisvin med elegans och fräschör intakt.
Betyg: 4

9. Vaudesir Domaine Chablis Grand Cru 2014, 619 kr vid privatimport

Färgen är gul, doften innehåller honung. Smaken är torr, fyllig av rik gul fruktighet. Bra eftersmak, elegant twist. Sluten, med tydlig indikation på att ’här finns mycket mer att hämta’. Vänta något år, som max 10 år.
Betyg: 3 + (betyg är i realtid, ej inkluderat framtida utväxling). Det här är ett toppvin att spara, helt klart.

10. Les Preuses Domaine Chablis Grand Cru 2014, 629 kr vid privatimport

Gul färg med doft av örter och lite lätt lantliga inslag. Smaken är torr, fyllig, grönfruktig med markerad syra. Ungdomligt frisk och kärv vid detta provningstillfälle.
Betyg: 3, svagaste vinet idag. Denna har dock potential och är inte i sin mest ’rättvisa’ bedömningsfas för tillfället.

11. Bougros ‘Côte Bouguerots’ Domaine Chablis Grand Cru 2014 (90312), 629 kr. Exkl. lans 2016-10-07

Magnumbutelj (90312), 1 279 kr lansering 2016-09-22
Stor, aromatisk, lätt parfymerad doft. Smaken är torr, fyllig, rikt fruktig med fantastisk koncentration. Mixen av äpplen, päron, citrusfrukter, örter och mineral är fenomenal. Smaken är ’nervig’, vibrerande fruktig och syrlig. Bougros är valet för alla som gillar riktigt strama smaker.
Betyg:5

12. Les Clos Domaine Chablis Grand Cru 2014 (90158), 699 kr. Exkl. Lansering 2016-10-07

Magnum 2016-09-22 (90312), 1 450 kr
Doften är koncentrerad, komplex. Torr, fyllig och mycket fruktig smak av gröna och gula äpplen, lime, citrus, örter och mineral. Lååång eftersmak. Bra vin i dag men kan mycket mer. Vänta, gläds åt det som kommer!
Betyg: 5