Frågar du vinnörden blir svaret sannolikt riesling. Frågar du vinkonsumenter i stort lutar svaret säkert mer åt chardonnay. Naturligtvis finns det inget rätt svar vilken som är den främsta gröna druvan utan det handlar om vilka parametrar du bedömer utifrån. Lagringsbarhet? Ja, då segrar riesling. Anpassningsbarhet? Chardonnay. Popularitet? Chardonnay igen. Karaktär? Riesling.
Att chardonnay är den mest populära gröna druvan visar inte minst dess förmåga att anpassa sig i stort sett överallt. Druvan trivs näst intill i varje vinodlande region och det kan man knappast säga om riesling. Men då den senare har tydlig karaktär såväl doft som smakmässigt och gärna uttrycker en känsla av plats, så kan chardonnay vara den raka motsatsen och upplevas ganska neutral. Riesling utsätts inte för fat medan chardonnay-druvans igenkänningstecken oftast är identiskt med dofter och smaker som härrör från just fatlagring. Kanske är det just detta som främst skiljer de bägge druvorna åt; riesling berättar gärna vart den kommer ifrån medan chardonnay lika mycket berättar hur den är framställd.
Chardonnay-druvans popularitet nådde sådana nivåer på 1990-talet att det närmast blev ett skällsord. ABC - Anything But Chardonnay var en reaktion på den framfart druvan hade haft i vingårdar världen över, oftast på bekostnad av lokala druvsorter som inte genererade samma attraktionskraft. Med facit i hand var det knappast druvan som ska anklagas för ABC-rörelsens uppkomst utan snarare vinmakningen som ofta innebar generösa, alkoholstarka viner med generös fatning och fruktsöt frukt. Dessa viner finns fortfarande kvar än idag men det är lätt att glömma varför chardonnay ändå blivit en referensram för många. Chardonnay associeras främst till Frankrike och de två vinregionerna Bourgogne och Champagne. I Côte d'Or når druvan sitt crescendo där den tillåts uttrycka växtplatsen och vinerna härifrån är själva essensen av lyx för många. Namn som Montrachet har få kombattanter inom vinvärlden och är naturligtvis en avgörande orsak till druvans popularitet. Champagne gör sitt för att bidra även den.
Det finns en uppsjö av chardonnay-stilar i Systembolagets sortiment. Från de oftast oekade vinerna från Chablis till de desto mer yppiga och generösa fatbomberna som oftast kommer från icke-europeiska länder. Men det är felaktigt att generalisera druvans stil och enkom hävda att det är Frankrike som gäller. Nedan följer en lista med 9 chardonnay-viner som alla levererar i sin respektive priskategori. Kanske hittar du en ny favorit?
Favoriter på Systembolaget
Argentina
Luján de Cuyo, nära Mendoza, hör till de främsta argentinska vindistrikten. Från höghöjdsodlingarna hämtar Catena sin eleganta 2012 Catena Chardonnay (6612) som ligger på 119 kronor på Systembolaget. Ett mycket välgjort vin där såväl tropiska toner som ekfat gör sig tillkänna, men som tack vare det svala växtläget också bjuder på en sval och torr fruktkänsla. (3)
Frankrike
En total kontrast är då kooperativet La Chablisienne's 2011 Chablis Premier Cru La Singulière (6237) för 159 kronor. Frukten drar åt stenfruktshållet till, härligt sura gröna äpplen och tydlig mineralitet. Även om vinet har en dubbelt så hög restsockerhalt än föregående så är munkänslan balanserad och aptitretande. Det är svårt att ersätta en strålande årgång som 2010 var men 2011 La Singulière, en mix av flera olika Premier cru-lägen, är fortsatt ett utmärkt Chablis-köp. (3)
Chateau Fuissé
I den södra delen av Bourgogne återfinns Mâconnais och appellationen Pouilly-Fuissé. Vinerna från Chateau Fuissé är alltid oerhört pålitliga men i 2010 har man höjt sig ännu ett snäpp. 2010 Tête de Cru (71512) för 199 kronor är i min värld ett av Systembolagets bästa vita runt tvåhundringen. Elegant, sval frukt som backas upp av snyggt integrerade fat och slank smak som bjuder på rökig mineralitet och stenfrukter. Ett vin som kräver mat och som även mår bra av ytterligare lagring. (4)
Mer 2010, mer sydliga Bourgogne. Välkända Louis Jadot's 2010 Savigny-lès-Beaune Premier Cru Clos des Guettes (79128) för 239 kronor uppvisar fin täthet, mineralitet och stram stenfruktskänsla. En lätt blommighet ovan på detta. Även denna mår bra av lagring men är svår att motstå redan idag. (4)
Om du är snabb kan du fortfarande vara en av de lyckliga som finner Louis Michel's 2010 Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre (91264) på halvflaska för 133 kronor. Att årgången är en av de främsta märks då såväl smakintensiteten som syrorna andas klass. Det är stramt men ändå generöst för att vara en Chablis och det kommer på halvflaska! Mer sådant tack. (4)
Själva essensen av chardonnay stavas Corton-Charlemagne. Ett mästerverk i slankhet och oöverträffad elegans. I november släpps 2011 Corton-Charlemagne Grand Cru Bonneau du Martray (99305) för 998 kronor. Massor av pengar ja, men ett minne för livet. Samla samman kompisgänget och njut av den rökiga mineraliteten, det saftiga gröna äpplet, de skickligt inarbetade ektonerna. Förvänta dig inte en smakbomb utan mer ett vin som talar till sinnena. Självklart ett lagringsvin så dekantera i förväg om det öppnas upp nu i höst. (5)
Nya Zealand
Nicholas Brown, tidigare vinmakare på idag tyvärr nedlagda Daniel Schuster gick vidare och gör numer strålande ren och mineraldoftande chardonnay på Black Estate. Från vulkanområdet Waipara på sydön kommer 2011 Black Estate Omihi (75361) för 269 kronor och vinet visar tydligt att det hör til de bättre från Nya Zealand. Persikor, mineraler och fat. Elegant smak med ren och lång avslutning. Mycket bra vin som lär tilltala även en del Bourgogne-fans. (4)
Frankrike prenumererar inte på den slanka chardonnay-stilen vilket bekräftas av Kumeu River från nordön. Vinet är en nyhet och släpps den 1 november och alla Chablis-vänner bör säkra några flaskor av den stenfruktiga och mineralstinna 2009 Kumeu River Estate Chardonnay (92130) för 185 kronor. Hög syra och en nordeuropeisk fruktkänsla med toner av gröna äpplen, omogen persika och örter. Lär vinna på ytterligare ett par års lagring. Dekantera gärna en timme innan om du dricker idag. Är du på resande fot, framförallt i England, så sök producentens topp-chardonnay, Mate's Vineyard, kanske Nya Zealands bästa exempel på druvan. (4)
USA
Att inte nämna Kalifornien när det diskuteras chardonnay är bara inte möjligt. För de som gillar sin Chardonnay med en aningen fetare känsla, fat och tropiska frukter så är 2010 Saintsbury Chardonnay (98026) för 199 kronor ett givet val. Även om stilen är åt det mer generösa hållet till är det uppbackat av syra som får Carneros-vinet att upplevas torrt och balanserat. Perfekt nu även om det håller för lagring. I övrigt så kanske just Kalifornien är världens mest spännande vinregion i ögonblicket där allt fler producenter lockas av att producera en svalare och mindre alkoholstark chardonnay. Håll ett extra öga på USA med andra ord! (4)
Fotnot. Betyg enligt en 5-gradig skala där enkom vinets inneboende kvalitet bedöms.
Skribent: Niklas Jörgensen