Laddar annons
Med årgångschampagne i magnum | Vinköplistan #19
11 May, 2018
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Med årgångschampagne i magnum | Vinköplistan #19

Veckans vinköplista spänner över vinförslag från 69 respektive 79 kronor upp till 225 kr i gruppen "lördagsvin". Lägligt och passande för jubileum och bemärkelsedagar har vi toppat listan med ett riktigt bra val bland magnumchampagnerna, till fyndpris.

Våren är här och det är säsong för avslutningar, jubileumsfester och firande av bemärkelsedagar. Vinköplistan har plockat viner med stor bredd, från de mingliga valen som kan passa många gäster till finsmakarvinerna som passar alla från nördar till extra festliga tillfällen.

Då festerna avlöser varandra kan någon vilja ha tips på vin att ge i present. Det är anledning till att vi plockat in ett rött vin för 225 kr vilket spräcker budget med 25 kronor plus att magnumflaskan med champagne finns som förslag.

Vinköplistans två viner, vitt och rött upp till 100 kr

1. Spier Signature Sauvignon Blanc Sémillon 2017 (2234)

Spier Wines, Coastal Region Sydafrika, 79 kr för 750 ml
Druvor: 74% sauvignon blanc, 26% semillion
Smak: Torr, medel/fyllig. Smakrik, gulfruktig och exotisk med kryddig apelsintwist. Balanserad.
Omdöme: Bra köp för liten peng!
Passar till: Citronkyckling i lergryta eller sommarmat som melon och skinka.
Betyg: 3+

2. Monterosso Rosso 2017 (22981)

Nordic Sea Winery, Apulien Italien, 69 kr
Druvor: Sangiovese
Smak: Medelfyllig och ganska mustig fruktsmak med inslag av blåbär, lakrits och örter. Rund i trevlig i genren "vardagsvin".
Sockerhalt: 7 g/l.
Passar till: Mingel och mys, kanske bäst för alla som gillar att dricka vin efter maten.
[dryck id="60447"]

Vinköplistans två viner, vitt och rött upp till 225 kr

1. Josef Chromy Chardonnay 2015 (6448)

DETTA VIN FINNS I BS
Josef Chromy Wines, Tasmanien Australien, 179 kr
Druvor: Chardonnay
Smak: Torr, medelfyllig. Mogen frukt, gula äpplen och citrus, smak av örter med balanserad fruktsyra. Fin längd med balanserade, rostad fat.
Omdöme: Härligt vin, fin längd.
passar till: Servera till matiga sallader med kyckling, Cesarsallad eller som Mattias Dahlgrens recept, primörer med kyckling.
Betyg: 4+

2. Le Hurlevent Châteauneuf-du-Pape 2016 (2291)

Vignobles Mayard, Châteauneuf-du-Pape Frankrike, 225 kr
Druvor: 80 % grenache, 10 % syrah, 10 % cinsault
Smak: Fyllig. Fruktig. Plommon, moreller, kärnig ton med strama tanniner, touch av kakao, lätt parfymerad av viol, örter, kryddor och fat. Lång eftersmak.
Omdöme: Toppvin. Gärna att lagra.
Passar till: Prova till burgundisk gryta. Maten ska vara smakrik, gärna mustig med kryddor från Medelhavet framför eldiga smaker.
Betyg: 4+

Veckans extra, champagne i magnum av toppårgång

Palmer & Co Vintage Brut 2008 (7867)

Champagne Frankrike, 889 kr för 1,5 Liter (magnumflaska)
Druvor: pinot noir, chardonnay, pinot meunier
Smak: Torr, medelfyllig, friskt fruktig smak av mogna äpplen och päron, inslag av mogen citrus, grape och vit persika, mineral med lätt rostad smak.
Passar till: Denna champagne kan ni även spara en handfull år för att sedan njuta av en än större och djupare smak. Servera till torskrygg med beurre blanc  eller till grillad röding med kantareller. 
Betyg: 4

Vinbankens Vinköplista
Fyra nya vinförslag per vecka. Två vita respektive två röda viner i olika prisklass. Fredagsvinet kostar under 100 kr och lördag- eller kalla det helgens festvin håller högre klass med pris från 100 upp till 200 kronor. Urvalet gör vi framförallt, men inte bara, ur annonsörers portföljer.

Vinköplistan - Bra viner, goda tips i kombination med mat, för dig när du står rådvill på Systembolaget! Passar inget av vintipsen ovan surfar du lätt in på Vinköplistan och kollar förslag från tidigare veckor.