Laddar annons
23 Mar, 2011

Elqui nytt vindistrikt skapat av Inkas

I norra Chile ligger ett dramatiskt vackert och märkligt nytt vindistrikt Här regnar det nästan aldrig, under 100 mm per år. Solen skiner från bar himmel mer än 300 dagar per år. Ren och klar luft finns det ovanligt gott om, men utan bevattning förblir det öken.

Att denna trånga dal bortom fjärran överhuvudtaget odlas är Inkaindianernas förtjänst. De konstruerade och byggde mångmila stenkanaler för att bevattning som används än i dag. Här står de höga, över 4 000 meter, branta kala ljusa bergen i kontrast till de intensivt gröna vin och avokado odlingarna. Man kan stå med ett ben i vingården och det andra i klippöknen. I hundra år har man odlat piscodruvor och ätdruvor i Elqui i pergolavingårdar. Det växer ett sammanhängande bladverkstak över druvorna på ca två meters höjd. Dessa gröna tak dominerar dalen. Pisco är Chiles speciella brandy och spritbasen för nationaldrinken pisco sour.

Kvalitetsvinodlingarna är däremot bara något tiotal år gamla och fortfarande rätt små. Det är ju nästan tropisk breddgrad men ändå inte särskilt varmt genom att de blåser kraftigt i dalen. Vinden för med sig sval havsluft, på dagen eller sval hög bergsluft på natten. Solen är mycket stark och ständigt närvarande. Man kan låta druvorna hänga så länge det behövs. Här blir det aldrig vinter eller tunga regn.

Det enda vineriet i dalen av betydelse är Falernia. De har stora vinodlingar på olika ställen i Elqui inklusive de inre höga områdena. De var också de som startade dagens stora intresse för att göra vin på druvor från Elqui. I en vinshow 2005 vann till allas stora förvåning deras 2002 Alta Tierra Syrah. Sedan dess är Elqui det nya heta vindistriktet i Chile. Nya viner utvecklas och Falernias 2009 Syrah Reserva som deras italienska vinmakare Giorgio Flessati nyligen presenterat är helt magnifik, förhoppningsvis kommer den till Sverige. Han gör även en sorts Amaroneliknande vin.
Många av de stora vinfirmorna i Chile har börjat odla eller köpa druvor från Elqui. Ett av de allra intressantaste av de många nya projekten är De Martino’s samarbete med vinodlare längst in i dalen. Chefsvinmakaren Marcelo Retamal är föregångaren i att utforska Chiles olika terroir. Han säger om deras nya Elqui projekt ” Du måste våga för att nå det ännu outforskade”. Här växer nu vingårdar med Bordeauxdruvor och Rhônedruvor på över 2000 meters höjd i branta berg långt in i Elquidalen. Marcelo har tagit fram ett toppvin här på den ovanliga blandningen 83% Syrah och 17% Petit Verdot!

Nya stora kvalitetsviner i helt nya terroir, med ännu okända egenskaper är vad vi kan vänta oss i framtiden från Elqui. Hitintills är det Syrahdruvor som gjort de bästa vinerna, men allt är ännu i sin linda.