Laddar annons
30 Mar, 2011
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Verdicchio har toppviner till budgetpris

Du kan hitta ett komplext och både milt och karaktärsfullt vitt torrt vin på Systembolaget till mycket rimligt pris. Väljer Du en verdicchio som passar till de mesta och de flesta kan Du komma undan med 59 kronor flaskan.

Det finns kända internationella druvor som odlas över hela världen. Det finns också okända lokala druvor som bara odlas i ett enda vindistrikt. Verdicchio är en riktigt intressant sådan från okända Marche som ligger vid Adriatiska havet i höjd med Toscana. Vi har under en lång tid haft många bra verdicchioviner i Sverige.

När nu våren snart börjar locka oss att träffas igen i större skaror till varierande rätter kan man välja den utmärkta 2010 Moncaro Verdicchio som i mitt tycke just nu är Systembolagets bästa torra vita vin i budgetprisklassen, 59 kronor. Finns också på box för 195 kronor. Den nya årgången är ännu lite vassare av detta ständigt bra komplexa, milda och karaktärsfulla fyndvin. Det bullrar inte, utan samspelar med maten.

Umani Ronchi var den som först lanserade bra verdicchio i Sverige. Deras 2009 Casal di Serra för 79 kronor är fortfarande ett av de absolut bästa vita mer kvalificerade husvinerna. Det är idealiskt för den stora buffén där ett vin skall passa många olika maträtter. De flesta tycker det fungerar bra till både kyckling och kött, parmaskinka, liksom skaldjur, rökt lax och smörgåstårta. Bra att ha på lut till vilken middag som helst och växer lite under några år på flaska. Orsaken till att bra viner på verdicchio har så breda användningsområden är den ovanliga kombinationen av mildhet och intressant karaktärsfull smakrikedom med lång efterklang.

Det finns en rad lite exklusivare och rikare verdicchioviner i beställningssortimentet, BS, kring och strax över hundringen. Av dem jag provat är 2006 Plenio, 119kr, mest intressant och smakrikt i helt moget skick. Verdicchio är en druva som normalt görs ut ren. Det finns ett intressant undantag från den regeln. 2007 Le Bosche från Umani Ronchi är ett stort mäktigt marchevin på hälften verdicchio och hälften chardonnay. Ett mäktigt vin med fetma och rikedom att använda ungefär som en vit Bourgogne till det facila priset av 122 kronor i BS.