Chiles klimat med svala nätter och lång odlingssäsong ger möjligheter att skapa nya stilar av klassiska druvor som Syrah och Cabernet Franc. För Syrah har man en lite svalare ny stil och för Cabernet Franc en lite varmare. Båda är viktiga nya element i en allt mer komplex vinvärld.
Franska druvor tidigt
Chile har en lång tradition av franska druvsorter. Till Chile importerande man redan under 1800-talets andra hälft druvor från Bordeaux, Loire och Bourgogne. Syrah kom inte med då och det är mycket sent, först på 1990-talet som druvan började planteras på allvar i Chile. Men nu har det tagit fart rejält. Chile tillför numera en helt ny mycket intressant typ av syrahviner som är en följd av att man odlar druvan i betydligt svalare klimat än på andra ställen.
Sen Syrah växer
Idag har Chile över 6 000 ha syrah. Det är den fjärde mest planterade rödvinsdruvan efter Cabernet S, Carmenere och Merlot. Chile har långt mer av Syrah idag än av Cabernet F och Pinot Noir. Druvan trivs väl i de chilenska vinklimaten. Chile har två intressanta fördelar för många druvsorter. Varje natt är sval och det bibehåller bl.a. bra syra i druvorna när de mognar. Det kommer i nästan hela odlingsområdet inget allvarligt höstregn. Det betyder att man kan fritt bestämma att skörda druvorna med önskad mognadsgrad. Det är bara att vänta tills det inträffar.
Varm chilensk Syrah
Syrahdruvan brukar vanligen förknippas med rätt varma klimat i Europa, Rhônedalen tillhör Frankrikes varmaste vindistrikt. Även i nya vinvärlden växer den ofta i rätt varma områden. När den började planteras i Chile var det också i varmare delar som Colchauga. Där har den utvecklats väl och skapat en stil av kraftfulla rika och generösa syrahviner med rik fruktighet och mycket bra komplexitet. Ett utmärkt exempel på denna stil är 73535 Cuvée Alexandre Syrah, 2008 från franskägda vinhuset Lapostolle för 209 kronor i BS. Härlig rik utvecklad syrah med mognadstoner och rikedom i sammetsmjuk stil. Tätt, svartfruktigt och mycket mörkt i färgen, för mig på gränsen till fynd.
Sval chilensk Syrah
Under de senaste decennierna har man också utvecklats en helt ny egen syrahstil från de riktigt svala vindistrikten i Chile. Syrahstockar har funnit vägen till Elqui, Limari, San Antonio och Casablanca, alla riktigt svala vindistrikt genom inflytande från det närliggande kalla havet. Syrah är en druva som för sin mognad kan ersätta hög värme med lång tid i låg värme. De chilenska klimatet tillåter helt andra hängtider för druvorna. Uppe i norr där det blommar redan i oktober kan man vänta med skörd ända till juni nästa år om man tycker det är bra. Jag har själv provat viner med över 200 dagar mellan blomning och skörd. Klassiskt brukar man säga att i Bordeaux är motsvarande tid 100 dagar. När vindruvorna växer långsamt och länge till full mognad blir det ett vin med andra egenskaper. Nu blir vinet mer rödfruktigt med finstämda lite svalare och mer distinkta toner. Kan man samtidigt få till mognad och lite generositet blir det en riktigt bra ny stil av Syrah. I den riktigt billiga klassen finns idag en fyndigt bra 6689 Leyda Reserva Syrah, 2013 för 71 kronor i ordinarie sortiment som har denna stil.
Varm generös Cabernet Franc
Cabernet Franc är idag främst en blandingsdruva för röda viner. Det är en av föräldrarna till korsningen Cabernet Sauvignon. Rena CF viner har sin främsta historia i den svala Loiredalen i Frankrike. Moderna konsumenter tycker ofta att dessa röda Loireviner är lite väl ”magra” och ”gröna” i stilen. Många mycket erfarna vinälskare faller samtidigt i trans inför gamla magra, gröna och helt gudomliga komplexa CF från Loire. I Chile gör man ut några rena CF viner som tilltalar hela skalan av konsumenter. Här är det åter de svala nätterna i kombination med optimal mognad vid skörden som möjliggör en generös CF med rikedom och samtidigt den speciella härliga klangfärgen hos druvan. I BS hittar Du i överkomligt prisläge 73338 Pérez Cruz Limited Edition Cabernet Franc, 2012 för 130 kronor.
Även boxarna växer med Syrah
Även i de billigare boxarna från Chile letar sig numera Syrah in och bidrar till lite mer komplexa och kompletta viner. I just nu utmärkta 6298 Adobe CS/Syrah/Carmenere, 2014 som kostar 209 kronor per 3 liter är 1/3 Syrah, vilket klart ökar vinets kvalitet. Efter prissänkningen är numera 2130 Casas Patronales CS/Syrah, 2014 för 169 kronor per 3l, Systemets bästa riktigt billiga röda box. Saknar socker, men har en i min torra smak aningen för hög naturlig fruktsötma, men det är det å andra sidan många andra som gillar.