Laddar annons
Vin till påsk – tips på fem viner till påskmiddagen
5 Apr, 2023
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vin till påsk – tips på fem viner till påskmiddagen

När det vankas påsk så dukas det upp klassiska påskrätter som sill, ägg, lax och lamm. Om man dock ska fokusera på drycken så blir det genast lite knepigare. Därför har vi här tagit fram våra tips på vin till påsk.

Det klassiska påskbordet har inte ändrats så värst mycket genom åren. Där finns i stort sett alltid äggen, laxen, sillen och lammet. Det är en härlig blandning av massvis av olika smaker och rätter. När man däremot ska dricka vin till påsk och det klassiska påskbordet så blir det genast lite knepigare, för i ärlighetens namn så finns det nog inget vin i världen som kan matcha ägg, lax, lamm och sill samtidigt.

Vi på Vinbanken har dock gett oss på det här uppdraget och tagit fram en lista på vin som passar till påsk och till det klassiska påskbordet.

Gott vin till påskmat

Tips på fem viner till påskmiddagen

Xavier cup

Xavier Vignon, Châteauneuf-du-Pape, 2020 (6267) 279:-

Ett vin som vi tidigare utsett till mest prisvärda Chateanuef-du-Pape på Systembolaget 2023. I det här fallet har vi valt vinet för att det kommer passa fint till lammet men även prinskorven. Det är ett vin med tydliga toner av mörk frukt i form av plommon, björnbär och blåbär i doften. Det finns även en härlig pepprighet och örtighet i vinet som ger det en fräsch karaktär. Det här vinet passar snyggt till lite kraftigare kötträtter och till påsken väljer vi det till lammet. Ett prisvärt vin som höjer lyxkänslan på påskbordet.

Soalheiro

Soalheiro, Alvarinho, 2021 (74935) 139:-

Vi kommer nog få se en rejäl ökning av alvarinho-viner de närmaste åren, och det beror främst på att man får så ofantligt mycket vin för pengarna. När priserna skenar så letar man gärna efter ursprung där man får hög kvalitet för lite pengar, och då ska man definitivt leta i Vinho Verde i Portugal. Alvarinho är en druva med många ansikten men som i stort sett alltid bjuder på friska och fräscha viner. I det här fallet ett vin med gröna äpplen och citrus i doften. I smaken kommer det även fram en intensiv fruktighet i form av vit persika, päron och örter. Det hela avslutas med en fräsch syra. Testa det här vinet till sillen och laxen på påskbordet. Ett vin som med andra ord passar riktigt bra till påsk.

Vin till påsk

Jurtschitsch Rosé, vom Zweigelt, 2021 (5600) 125:-

Påsken brukar vara en perfekt tid att köra rosévinsdebut på året, då vädret ofta tillåter det vid just påsktider. 2023 tycks inte bli ett sådant år, men det hindrar inte oss från att ställa fram ett fräscht rosévin på påskbordet. Nu undrar säkert ni om vi verkligen ska dricka rosé till påsk, och det ska vi. För rosévin är så oerhört underskattat till mat. Just det här rosévinet är fruktigt och bärigt utan att för den delen bli oseriöst. Vi får smultron, pomerans, rabarber och örter i doften. I smaken är det bär och örter som dominerar. Om du vill köra rosévinsdebut för i år till påsken så är det här ett bra val till fiskrätterna på påskbordet. Hög syra och härlig fräschör kommer göra att laxen passar utmärkt med vinet.

Zumbali

Zumbali, Chenin Blanc (2058) 209:-

Vi har flera gånger lyft och hyllat här vinet för dess okomplicerade stil. Och enligt oss skulle det funka alldeles utmärkt om man är ute efter ett bra boxvin till påsk. Det är ungt, det är fräscht, det är friskt och det bjuder på väldigt mycket vin för pengarna. Här är det frukten och syran som är i fokus. Du får ett vin med tydliga inslag av päron, gröna äpplen och citron. Ett vin som passar snyggt till fiskrätterna.

Vin till påsk

Rotari, Brut Riserva, 2017 (7567) 129:-

Ännu ett vin som går i det okomplicerades tecken. Italienskt mousserande vin är så oerhört mycket mer än bara prosecco. Vi har flera gånger lyft och hyllat både Franciacorta, Trento, Alta Lanfga och Lambrusco. I det här fallet är det ett så kallat alpbubbel som vi ställer fram på påskbordet. Det är ett härligt mousserande vin där man får enormt mycket vin för pengarna. Det är gjort på den traditionella metoden och enbart på chardonnay, vilket gör att det sticker ut en del jämfört med en klassisk prosecco. Lite mogna äpplen i doften i kombination med en viss jästton som uttrycker sig genom rostat bröd. Men det är även en hög syra och tydliga citrustoner. Ännu ett vin som gör sig utmärkt ihop med fiskrätterna till påsk.