Laddar annons
Vitt vin från Italien börjar få allt mer uppmärksamhet
8 Apr, 2023
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vitt vin från Italien börjar få allt mer uppmärksamhet

Vitt vin från Italien har alltid stått i skuggan av landets röda viner. Det är kanske inte så konstigt med tanke på Italiens långa och anrika vinhistoria där de röda vinerna alltid varit i fokus. Nu håller det dock på att hända en hel del inom den italienska vinindustrin, och imponerande italienska vita viner börjar ta allt mer plats på vinscenen.

Barbaresco, Barolo, Chianti, Amarone, Etna Rosso, Brunello di Montalcino och många, många fler. Om man ska börja räkna upp kända röda italienska viner så lär det ta ett bra tag innan man är färdig. Listan är lång, historien är ännu längre. Varje enskild italiensk vinregion, men några få undantag, har en rik historia av att producera röda viner av väldigt hög klass. Med andra ord har de vitt vin från Italien fått stå i en ständig skugga, och därmed har de förblivit mycket mer okända än de röda vinerna.

Om du nämner vinerna Arneis, Gavi di Cortese, Timorasso, Greco di Tufo och Fiano di Avellino så lär många svenskar rynka på ögonbrynen och ställa sig frågande till vad det är du pratar om. Just dessa ovanstående viner är bara ett exempel på den enorma bredden av italienska viner som börjat få mer och mer uppmärksamhet på senare år.

"Måste sluta jämföra dem med de röda vinerna"

– Vi måste sätta vinerna i rätt kontext och sluta jämföra dem med de röda vinerna, säger Thomas Cuni som är marknadschef hos producenten Damilano som producerar bland annat en Langhe Arneis som sedan en kort tid tillbaka finns på den svenska marknaden.

Just vinet arneis är ett av tre kända vita viner från regionen Piemonte. Och just i Piemonte är det nog svårare än någon annanstans i hela Italien att sno åt sig av rampljuset från de röda vinerna. På vinhyllorna i den italienska alpregionen står de vita vinerna bredvid bland annat Barolo och Barbaresco som produceras i samma region.

– Jag skulle nog ändå säga att arneis och många andra viner från Piemonte har ett bra rykte internationellt. Just arneis är väldigt stort i bland annat Schwiez, Tyskland och USA, och vi märker att intresset bara blir större för druvan och dess viner, fortsätter Thomas Cuni.

Roero Roero är den del av Piemonte som är allra mest känd för arneis.

Den naturliga frågan blir då hur arneis står sig jämfört med de betydligt mer välkända ursprungen från andra delar av världen. Italien som vinland är kanske mest känt för pinot grigio och trebbiano när man pratat om de vita vinerna från landet tidigare. Men hur bra är egentligen arneis jämfört med kända franska och tyska vita viner till exempel.

Utmaning att få folk att våga dricka vitt vin från Italien

– Det är såklart alltid svårt att jämföra länder och ursprung med varandra, men jag skulle säga att arneis står sig riktigt bra om man tittar på pris och hur mycket vin man får för pengarna. Sen kan du såklart hitta väldigt billig arneis som kanske inte håller någon vidare nivå, och väldigt dyr arneis som kanske inte alltid är värd pengarna. Men rent generellt skulle jag säga att kvalitén på arneis, åtminstone den som vi producerar, håller en imponerande nivå med tanke på priset.

– Dock är utmaningen att få folk att våga dricka vitt från Italien internationellt och testa till exempel arneis. Jag är säker på att man kommer upptäcka många fantastiska viner om man bara ger dem en chans, avslutar Thomas Cuni.

Damilano Arneis

Damilano Langhe Arneis, Damilano, 2021 (59322) 149:-

Ett ungt, friskt och fruktigt vin med tydliga toner av päron, gula äpplen, vit persika och citrus i doften. I smaken bjuds man på en intensiv ton av färska päron, gula äpplen, fläder och citrus som kompletteras av en diskret ton av både färska örter och sälta. Allt paketeras sedan snyggt ihop av en härligt ihållande och skarp syra som knyter ihop säcken. Ett imponerande vårvin som för tankarna till uteserveringar, solglasögon och tvåsiffriga plustemperaturer.