Laddar annons
Då lanseras nya viner på Systembolaget 2023 – viktiga datum
4 Jan, 2023

Då lanseras nya viner på Systembolaget 2023 – viktiga datum

När lanseras ny öl, nya viner och ny sprit på Systembolaget? Vi har listat de viktigaste datumen under 2023 som du bör hålla reda på om du är intresserad av nyheter på Systembolaget.

Vi kan väl börja med att berätta om Systembolagets olika sortiment. För det du ser i din lokala butik är bara en liten bråkdel av hela Systembolagets utbud. Det du ser tillhör det fasta sortimentet, och det uppdateras fyra gånger per år. Det fasta sortimentet skiljer sig åt mellan olika butiker, och vissa butiker har ett större utbud medan andra har ett mindre. Här nedan får du koll på viktiga datum på Systembolaget och var du kan läsa recensionerna och betygen hos oss på Vinbanken.

Viktiga datum i det fasta sortimentet på Systembolaget

1 mars
1 juni
1 september
1 december

På dessa ovanstående datum kommer Systembolagets fasta sortiment uppdateras. Och givetvis kommer vi på Vinbanken recensera nyheterna inom vin, öl och sprit när dessa datum närmar sig, så att du har koll på vilka som är våra favoriter och vilka drycker som sticker ut. Dessa nyheter hittar du under "Nyheter Systembolaget" här på Vinbanken.

Viktiga datum i det tillfälliga sortimentet på Systembolaget

Sedan har vi det tillfälliga sortimentet på Systembolaget. Det här sortimentet består av, som namnet antyder, ett tillfälligt och begränsat parti av vin och öl främst. När vinerna eller ölen tar slut så kommer den inte komma tillbaka förrän möjligtvis nästa år, men då i en ny årgång av vinet. Vi på Vinbanken recenserar även dessa lanseringar i tillfälligt sortiment, som sker i princip varje vecka under året, med undantag när det är juluppehåll och sommaruppehåll. Samtliga recensioner av vinerna i tillfälligt sortiment kommer du hitta i våra två artiklar som publiceras på onsdagar och som du kan hitta under fliken ”Tillfälligt sortiment Systembolaget”. Det tillfälliga sortimentet uppdateras på fredagar nedanstående datum.

Januari: 20 januari, 27 januari
Februari: 3 februari, 10 februari, 17 februari, 24 februari
Mars: 3 mars, 10 mars, 17 mars, 24 mars, 31 mars
April: 14 april, 21 april, 28 april
Maj: 5 maj, 12 maj, 19 maj, 26 maj
Juni: 2 juni, 9 juni
Juli: 7 juli, 21 juli
Augusti: 11 augusti, 18 augusti, 25 augusti
September: 1 september, 8 september, 15 september, 22 september, 29 september
Oktober: 6 oktober, 13 oktober, 20 oktober, 27 oktober
November: 3 november, 10 november, 17 november, 24 november
December: 1 december, 8 december

Säsongsanpassat sortiment på Systembolaget

Vid ett antal tillfällen under 2023 kommer du märka att det finns ett litet tema vid framförallt ölhyllan. Det är det säsongsanpassade sortimentet som då uppdateras. Det handlar bland annat om när det är dags att lanseras påsköl, oktoberöl och julöl. Vi recenserar givetvis samtliga dessa nyheter också, och du kan hitta dessa under fliken ”Nyheter Systembolaget” här på Vinbanken. I det säsongsanpassade sortimentet räknas även årets glögg och lanseringen av beaujolais nouveau in.

20 mars - påsköl
1 september - oktoberöl
1 november - juldrycker
16 november - beaujolais nouveau

Webblanseringar på Systembolaget

De mest exklusiva dryckerna brukar lanseras på webben och då är det dags att vara snabb på tangenterna. För många av dessa viner brukar lanseras i väldigt liten upplaga och brukar vara svåra att få tag på. Webblanseringarna sker på torsdagar i princip samma veckor som det tillfälliga sortimentet lanseras, med några få undantag. Dessa lanseringar brukar väldigt sällan recenseras av oss på Vinbanken, men det finns undantag då vi skriver om något speciellt i samband med webblanseringarna.

Beställningssortimentet på Systembolaget

Det allra största sortimentet på Systembolaget är det så kallade beställningssortimentet. Det är via beställningssortimentet som man kan få tag på några av de mest intressanta vinerna och dryckerna som finns där ute. Det är drycker från länder som du kanske inte ens visste producerade vin eller öl.

Beställningssortimentet uppdateras kontinuerligt då det är leverantörerna som ansvarar för vad som finns upplagt där. I artikelserien ”Bäst i test” recenserar Christian Stojkovic varje vecka 4-6 viner i beställningssortimentet som han anser förtjänar uppmärksamhet. Dessa artiklar kommer ut på tisdagar här på Vinbanken och du hittar de under fliken "Systembolagets beställningssortiment".

Källa: Systembolaget.se

Om du som läsare är intresserad av vissa nyheter, topplistor eller reportage så kan du höra av dig på [email protected]